Петро Ходанич скульптор-різьбяр з Перечинщини, відомий своїми доробками у багатьох країнах світу

03.02.2018 15:44 СОЦІО

 

Петро Ходанич (1951 р. н.) – скульптор-різьбяр, прозаїк, кандидат педагогічних наук. Член Національної спілки письменників України (1984), член Національної спілки майстрів народного мистецтва України (1995). Один із засновників Об’єднання професійних художників Закарпаття.

Народився в с. Раково Перечинського району Закарпатської області. Навчався в Ужгородському училищі прикладного мистецтва (1966–1970 рр.) та Московському літературному інституті ім. М. Горького (1974–1980 рр.). Викладав спецдисципліни в Ужгородському училищі прикладного мистецтва, читав курси зарубіжної літератури та етики в Ужгородському природничо-гуманітарному коледжі.

У сім’ї талантів вистачало: батько знався на обробці дерева, а мати вміло ткала, вишивала, мала гарний голос. Ще змалечку Петро Ходанич любив малювати, виготовляти різні скульптурки з глини. «Коли я пішов у шостий клас, у село приїхав Золтан Баконій, відібрав зі шкільної виставки кілька моїх малюнків і запропонував відвідувати студію образотворчого мистецтва», – пише в автобіографії майстер. Відтак він навчався в Ужгородському училищі прикладного мистецтва у провідних закарпатських майстрів: різьбярству – у Василя Свиди, скульптурі – в Івана Гарапка.

Армійські часи, коли Петро Ходанич служив гранатометником у мотострілецькій дивізії, теж пов’язані з творчістю: він оформив музей бойової слави, виготовив скульптури на військову тематику, серед яких і меморіали Героїв Радянського Союзу, які полягли у боях. Останні, зокрема, ще й досі можна побачити на території військової бригади в м. Мукачеві.

У своїй творчості митець звертається до народної тематики, демонструє етнопобутові та культурні традиції закарпатців. Скульптор зумів викристалізувати власний авторський стиль, що вирізняє його з-поміж інших майстрів. Формуванню мистецького «Я» сприяла робота у Закарпатському комбінаті Художнього фонду України з Ф. Манайлом, А. Коцкою, В. Свидою.

Майстер працює у галузі монументально-декоративного сакрального різьбярства – автор іконостасів, гербів, престолів, жертовників тощо у сакральних спорудах краю. Крім того, різьбяр розробив проект реконструкції іконостасу церкви Святого Духа у Колочаві.

Петро Ходанич також талановитий прозаїк та педагог, науковець. Лауреат численних літературних премій, відмінник освіти України.

З 1973 року Петро Ходанич – активний учасник обласних та республіканських виставок (Угорщина, Чехія, Словаччина, Румунія). Твори малої дерев’яної пластики скульптора зберігаються у приватних колекціях України, Угорщини, Словаччини, Франції, Італії, Англії, Ізраїлю, США.

Фундація розвитку закарпатського мистецтва

ТЕГИ : www.brovdi.art

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат