Британці засуджують порушників і шахраїв у сфері соцвиплат. А українці? Вже є дані дослідження

admin 12.09.2018 17:01 СОЦІО

Британці добре розуміють: гідний соціальний захист неможливий без контролю за тим, щоб кошти, призначені нужденним, надходили за адресою, а не прилипали до рук спритників і шахраїв.

Наші ЗМІ неодноразово писали про досвід Великобританії, де успішно перешкоджають тим, хто незаконно зазіхає на соціальні виплати. У цій державі — одна з найефективніших у Європі систем соціального захисту, а практику усунення шахрайства і помилок у цій сфері визнано найкращою у світі.
Соціологічні опитування, які було проведено серед жителів цієї держави, засвідчили: дві третини британців рішуче засуджують тих, хто незаконно отримує соціальну допомогу, прирівнюючи це до злочину. А переважна більшість респондентів вважають усунення шахрайства у системі соціальної допомоги «надзвичайно» або «дуже» важливим завданням.
Експерти, що вивчали британський досвід, неодноразово замислювалися над питанням: а як би сформулювали своє ставлення до цих проблем громадяни України?
І от — нарешті, відповідь є.
Виявляється, українці… теж рішуче засуджують порушників і шахраїв у сфері соціальної підтримки. І, що цікаво, — майже у такому ж співвідношенні, як і британці! Так, майже дві третини, а точніше — 67,2 % опитаних громадян України, висловили негативне ставлення до тих, хто навмисно подає недостовірні дані заради отримання допомоги від держави.
Це з’ясувало соціологічне опитування, проведене у рамках проекту «Справедлива підтримка», що втілюється Міністерством соціальної політики за участі Світового банку.
Також опитування, яке є репрезентативним для всього населення України, виявило, що переважна більшість нашого населення — 67,4 % — згодні з тим, що потрібно притягати до матеріальної відповідальності осіб, які навмисно приховують або підробляють дані задля неправомірного отримання допомоги. Значна більшість опитаних громадян — від 70 до 90 % — схвалює дії, до яких може вдаватися соціальний інспектор для ефективного контролю за дотриманням норм законодавства під час надання допомоги від держави.
Дослідження також продемонструвало, що 40,7 % опитаних підтримують створення в Україні неупередженої служби контролю у сфері соціальної підтримки.
Приміром, у Великобританії, аналогічна служба протидії шахрайству і корупції у соціальній сфері є надзвичайно ефективною: кожен фунт стерлінгів, витрачений на неї, заощаджує 7 фунтів стерлінгів державного бюджету. Завдяки напрацьованій системі виявлення порушень, рівень втрат через шахрайство знизився з 2 % до 0,6 % від видатків на допомогу.
Британський досвід успішно запозичують Румунія і Молдова, де умови не надто відрізняються від наших, проте вже зроблено суттєві кроки на шляху боротьби з шахрайством і корупцією у соціальній сфері.
В Україні група експертів Мінсоцполітики та Світового банку наразі працює над запровадженням сучасних засад соціального інспектування — за кращими європейськими зразками. Ця робота має на меті створення таких механізмів, які дадуть змогу запобігати випадкам зловживань і шахрайства як із боку отримувачів, так і з боку посадових осіб, відповідальних за надання державної соціальної допомоги.
Адже у той час, коли для одних кожна зайва гривня соціальної підтримки має надважливе значення, для інших — є нормою шляхом різних хитрощів незаконно отримувати кошти, призначених для нужденних.
Вибіркові перевірки, проведені у різних регіонах України, засвідчили: серед тих, хто отримує субсидії та інші види соціальної підтримки, чимало насправді заможних людей.
Подання невірних даних, приховування майнового стану, а часом і відверто шахрайські дії дають змогу спритникам обкрадати не лише тих, хто дійсно потребує допомоги, а й, зрештою, — кожного з нас. Адже кошти на соціальну підтримку виділяються за рахунок усіх платників податків в Україні.
Дослідження підтвердило: українське суспільство схвально ставиться до таких заходів, і настав час задовольнити цей суспільний запит. І не варто недооцінювати наших громадян — переважна більшість мислить цілком по-європейському.

Підготовлено за матеріалами Мінсоцполітики та Світового банку.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат