Маніпуляція фактами британської неурядової організації Earthsight щодо неконтрольованого експорту лі

Пресслужба ЗОУЛМГ 31.07.2018 14:40 СОЦІО

У доповіді британської неурядової організації Earthsight, яка вивчає проблеми незаконного вирубування лісів в усьому світі, вказано, що Україна є лідером за обсягом контрабанди лісу в країни ЄС. Зазначена організація робить висновок, що ліс в Україні рубають і вивозять великими обсягами. Тому за чотири роки його експорт у країни ЄС зріс на 75 % і оцінюється у понад мільярд євро у 2017 році. Водночас навіть стосовно структури лісового фонду та лісистості країни надано некоректну інформацію.

Автори "доповіді" посилаються на 412 джерел, зокрема 131 повідомлення преси чи посилання на інтернет видання. Серед 13 наведених посилань на судові справи 10 мають або помилки у назві, або незрозуміле походження, 32 джерела являють приватне листування та матеріали особистих розмов. Зі всього списку джерел лише 13 статей (або 3 %) мають прізвище автора, а 23 (або 6 %) є нормативними офіційними відповідями та офіційними документами. Слід зауважити, що, незважаючи на наведене у джерелах, працівники системи лісового господарства запитів від Earthsight не отримували і особисто не спілкувалися. Це може бути ознакою замовлення цього матеріалу лише з метою зганьбити діяльність лісової галузі України.

Виникає питання, як компанія Earthsight, яка перереєстрована у 2015 році, встигла так швидко дослідити діяльність лісової галузі не лише в Україні, але й у Парагваї та Конго. Автори вказують, що працювали у 18 місцях у чотирьох західних регіонах України. Водночас конкретні дані, що свідчать про ці дослідження, компанія не наводить. Крім того, у порівнянні до загального обсягу лісового фонду України та ділянок, охоплених різноманітними лісогосподарськими заходами (рубками головного користування, формування та оздоровлення лісів, зокрема санітарними рубками), для масштабів такого дослідження ця вибірка не є статистично достовірною.

Для проведення подібних досліджень представники іноземної держави мають бути обізнаними із законодавством України, чинними галузевими нормативними актами й документообігом, мати карти й бази даних щодо лісового фонду окремих підприємств тощо. Отже, неможливо здійснити будь-яку перевірку, зокрема щодо дотримання актів законодавства стосовно контролю за експортом деревини, без офіційних запитів стосовно надання відповідних фінансових документів, без залучення представників підприємств для проведення досліджень у лісовому фонді. Це не лише порушує професійну етику, але й нівелює всі результаті, отримані під час розслідування. Викликає велике здивування, що автори так званого «розслідування» не зверталися ані до лісогосподарських підприємств, ані до інших фахівців лісового господарства, що не відповідає міжнародним практикам щодо прозорості та неупередженості під час проведення подібних робіт. Це наводить на думку про замовницький характер досліджень з наперед визначеними негативними результатами.

Зазначимо, що на сьогоднішній день значна частина українських лісів перебуває на різних стадіях ослаблення й розладу та має критично низьку опірність проти шкідників і збудників хвороб, зумовлену розбалансованістю їхньої вікової структури (оскільки переважну більшість лісів було створено у повоєнні роки), а також наявністю на великій площі чистих за складом деревостанів. Масове всихання лісів, пов’язане зі змінами клімату, в останні роки відмічено також у багатьох країнах Європи – Білорусії, Польщі, Росії, Німеччини, Чехії, Угорщини, Словаччини, Румунії, Італії, Австрії і навіть у країнах із більш холодним кліматом – у Канаді, країнах Скандинавського півострову. Згідно з прогнозами науковців у найближчі 50 років придатна для вирощування лісу площа зменшиться ще більше. Отже обсяги санітарних заходів в Україні лише збільшуватимуться, і це пов’язано з природними чинниками та антропотехногенним навантаженням. Обсяги сухостою, що складаються переважно із дров’яної деревини, необхідно переробляти, водночас наразі в Україні відсутні відповідні виробничі потужності.

Оскільки в Україні є чинним ГОСТ радянських часів, є відмінності за класами якості деревини у розумінні Україні, яка має 3 класи якості деревини, та ЄС, що має 4 класи. Та деревина, яка підпадає в Україні під класифікацію дров паливних, у Європі може перероблятися, а в Україні – ні.

Дрова паливні, які йдуть на виготовлення плити та щепи після експорту, забезпечують валютні надходження до підприємств лісової галузі, які позбавлені фінансової підтримки держави, необхідної для створення нових насаджень, на догляд за існуючими, на їхній захист від пожеж, шкідників і збудників хвороб.

Отже, у матеріалах доповіді британської неурядової організації Earthsight видно ознаки маніпулювання та підтасування даних із метою надання гучного висновку. Викликає сумнів легальність роботи з оцінювання законності місць рубок громадянами іншої країни та перевірок легальності продажу деревини. Дослідження не підтверджені відповідними статистичними даними та офіційними документами, не зазначено конкретні лісогосподарські підприємства, в яких нібито збирали інформацію. Тому факт проведених досліджень взагалі підлягає сумніву. Автори користуються переважно матеріалами жовтої преси, що не дає наукового та законного підґрунтя для зроблених висновків і ставить під сумнів незалежність компанії, що проводила «розслідування».

Н. Ю. Висоцька,
перший заступник директора з наукової роботи

Пресслужба ЗОУЛМГ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат