Юрій Фущич: «В   середньому по Закарпатській області на одну вакансію претендують троє безробітних»

22.06.2018 11:30 СОЦІО

Впродовж п’яти місяців поточного року послугами служби зайнятості скористалися понад 17 тисяч закарпатців, майже 9 тисяч з них – працевлаштовані. Про це під час брифінгу в прес-центрі закарпатської ОДА повідомив директор Закарпатського обласного центру зайнятості Юрій Фущич.

Нині в області спостерігається зменшення дисбалансу між попитом на робочу силу та її пропозицією, зростає кількість вакансій, відтак знижується чисельність безробітних. «Протягом січня-травня три тисячі   роботодавців області заявили про 11 тисяч вакансій. Порівняно з відповідним періодом минулого року, кількість роботодавців, які співпрацювали із центрами зайнятості області зросла на 10 з половиною відсотків, збільшилась і кількість зареєстрованих вакансій. Сьогодні в   середньому по Закарпатській області на одну вакансію претендують троє   безробітних, торік претендувало 5-теро», - каже Ю. Фущич.

Ускладнює підбір роботи і укомплектування вакансій те, що роботодавці висувають підвищені вимоги до якості професійної підготовки кадрів, їх досвіду роботи і, в той же час, пропонують досить низький рівень оплати праці, навіть висококваліфікованим працівникам та спеціалістам. Так, середній розмір оплати праці на вакансіях, які пропонувались у поточному році для укомплектування службою зайнятості, склав 5702 гривні.

На підприємствах області спостерігається гостра нестача робочої сили за робітничими професіями: в’язальник схемних джгутів, комплектувальник радіодеталей та елементів, монтер кабельного виробництва, верстатник деревообробних верстатів, швачка тощо.

Задля забезпечення професійно-кваліфікаційного рівня шукачів роботи вимогам роботодавців у поточному році за сприяння обласної служби зайнятості професійне навчання пройшли більше тисячі закарпатців – кожний десятий із числа зареєстрованих безробітних.

Прес-служба ОДА

***

Про це вчора на брифінгу розповів директор Закарпатського обласного центру зайнятості Юрій Фущич.

Основні вектори діяльності служби зайнятості, спрямовані на подолання дисбалансу на ринку праці між попитом та пропозицією робочої сили це - профорієнтаційна робота з шкільною молоддю; навчання та перенавчання безробітних для підтримання конкурентоспроможності на ринку праці; допомога у відкритті власної справи, співпраця з органами влади, навчальними закладами, роботодавцями; інновації у роботі служби зайнятості.

«Сьогодні на ринку праці Закарпаття спостерігаються позитивні тенденції. Завдяки активній співпраці служби зайнятості з роботодавцями краю збільшується кількість вакансій на підприємствах області, що веде до стабілізації ситуації на ринку праці. Налагоджена профорієнтаційна робота з молоддю, яка також повинна дати позитивний результат», - розповів директор обласного центру зайнятості Юрій Фущич. «Так, у січні-травні 2018 року 3 тис. роботодавців області заявили про 11 тис. вакансій. Порівняно з відповідним періодом минулого року кількість роботодавців, які співпрацювали із центрами зайнятості області зросла на 10,5%. Збільшилась на 11,8 % і кількість зареєстрованих вакансій по Закарпаттю. Упродовж 5 місяців поточного року послугами служби зайнятості скористалися понад 17 тис. осіб. Статус зареєстрованого безробітного мали 10,3 тис. осіб, працевлаштовані 8,8 тис. осіб», - додав він.

За словами Юрія Івановича, державна служба зайнятості оновлюється та модернізується. Застосовуються нові інноваційні підходи до пошуку роботи. Серед них – відео-вакансії та відео-резюме. Безробітні мають змогу ознайомитись з актуальними вакансіями та відео-вакансіями від роботодавців, працедавці – підшукати собі працівника, переглянувши базу з відео-резюме у будь-якому центрі зайнятості області.

«Інноваційні методи роботи служби зайнятості вже дають гарний результат. Так, серед працевлаштованих клієнтів служби зайнятості 70,4 % отримали роботу до надання статусу безробітного, що є вірною ознакою швидкого працевлаштування. Стереотипи змінюються. Нас сприймають як надійного партнера, нам довіряють», - підкреслив Юрій Фущич.

Однак роботодавці краю все ж відчувають кадровий голод. Проаналізувавши ринок праці сусідніх країн стає зрозуміло чому так відбувається. Виробничі площадки підприємств, що знаходяться в Угорщині, Словаччині, Польщі, інших ближніх країнах, пропонують на порядок вищу заробітну плату ніж аналогічні підприємства, які здійснюють свою діяльність на території області. Шлях запобігання відтоку трудових ресурсів пропонують у службі зайнятості.

«Це, насамперед, співпраця та конструктивна взаємодія служби зайнятості з органами влади, роботодавцями, навчальними закладами. Співпрацюючи разом, в одному напрямку, можна зберегти кадровий потенціал. Для цього службою зайнятості області проводяться масштабні заходи з залученням соціальних партнерів, представників ринкоутворюючих підприємств, вищих та професійно-технічних навчальних закладів. Це Ярмарки кар’єри, які пройшли цього річ майже у кожному районі нашої області, Ярмарки вакансій, Дні відкритих дверей, виїзні акції, тощо. Головна їх мета – показати, що робота в Україні є», - підкреслив Юрій Фущич.

Службою зайнятості ведеться профорієнтаційна робота з шкільною молоддю, яка сьогодні здебільшого прагне отримати вищу освіту, а ринок праці потребує професійних виробничих кадрів. У січні-травні 2018 року профорієнтаційними послугами служби зайнятості скористалося 35,2 тис. молодих осіб, які здобували освіту у навчальних закладах області з них 32,6тис. учні ЗНЗ.

«Профорієнтація молоді сьогодні є пріоритетним напрямком роботи служби зайнятості. Ми консультуємо, профдіагностуємо, даємо поради щодо вибору професії, знайомимо з тенденціями на ринку праці. Адже важливо, щоб професія не тільки подобалась, але й приносила дохід та була затребуваною на рідній землі», - резюмував Юрій Фущич.

У брифінгу взяли участь журналісти телеканалу «Sirius» та кореспонденти місцевих друкованих ЗМІ.

Відділ організаційно-інформаційної роботи та архівної справи Закарпатського обласного центру зайнятості
вул. Новака, 45 м.Ужгород, Україна
Лариса Довганич, тел: (0231)-64-98-06
моб. 0958745543

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат