Сьогодні святкують 215-ту річницю з дня народження Олександра Духновича

Голос Карпат 24.04.2018 15:57 СОЦІО

Духнович Олександр Васильович народився в 1803 в селі Тополя на Пряшівщині. Закарпатський греко-католицький священик, письменник, педагог, поет і культурний діяч.

Автор багатьох віршів, драми «Добродетель превышает богатство» (1850), комедії «Головний тарабанщик» (1863), повісті «Милен и Любица» (1851); підручників «Книжица читальная для начинающих» (1847), «История Пряшевской епархии» (Петроград, 1877), «Истинной истории карпато-росов» (1853, 1914); видавець альманахів і календарів.

"Великі поети, народні лідери з'являються тоді, коли їхня земля у гніті, коли забороняють учитися рідною мовою, коли силою нав'язують чуже, а в повітрі – несправедливість, злиденність і тьма.

З таких умов виростають будителі - Тарас Шевченко в Україні, Шандор Петефі для угорців, Йосиф Добровський для чехів, Людовит Штур в Словаччині. Для пудкарпатських русинів – це Олександр Духнович.

Сьогодні 215-річниця народження закарпатського греко-католицького священника, письменника, педагога, поета і культурного діяча О.Духновича.

Хай його стремління підняти свій народ, зберегти рідні традиції та народну творчість гідно оцінять теперішнє і майбутнє покоління закарпатців. Нехай вогонь самоствердження запалить нові серця!" – написав на своїй сторінці у Фейсбук Іван Бушко.

Голос Карпат

ТЕГИ : Іван Бушко

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат