Закарпаття бере участь у європейському річковому проекті

15.04.2018 21:12 СОЦІО

У Тячеві відбулася третя зустріч із підготовки Інтегрованого плану управління басейном річки Тиси. Захід зібрав понад 50 представників різних організацій з Рахівського, Виноградівського, Тячівського та Хустського районів Закарпатської області.

У конструктивному діалозі з експертами Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса взяли участь не лише представники органів місцевої влади, а й фахівці з водогосподарських, лісогосподарських організацій, неурядових громадських екологічних організацій та бізнесу.

Серед найважливіших проблем, розв’язання яких є нагальним, вкотре названо необхідність ремонту очисних споруд, недопущення засмічення поверхневих водойм та захист від повеней.

Обговорення із зацікавленими сторонами є частиною проекту «Посилення координації між плануванням управління річковим басейном і попередженням ризику затоплення задля покращення стану водних ресурсів басейну р. Тиса» (JOINTISZA), який здійснюється в рамках Дунайської транснаціональної програми ЄС. Організатори обговорення — асоційовані партнери проекту в Україні: Державне агентство водних ресурсів України; Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса в Закарпатській області.

Проект JOINTISZA фокусує свою увагу на координації зусиль, спрямованих на управління річковим басейном і його захист від затоплення. Відтак упродовж 2017—2019 років асоційовані партнери проекту братимуть участь у розробці оновленого Інтегрованого плану управління басейном р. Тиса. Єдиний для п’яти країн, цей план дозволить застосувати комплексний підхід до розв’язання проблем у басейні, а також залучити фінансування для реалізації запланованих заходів.

«Участь у підготовці міжнародного Інтегрованого плану управління басейном р.Тиса в рамках проекту JOINTISZA дозволяє отримати важливий досвід, який буде використано при складанні Національного   плану управління басейном р.Тиса. На виконання Угоди про асоціацію з ЄС, Україна виконує апроксимацію національного законодавства до європейського, в тому числі у сфері водної політики і наразі внесено дуже важливі зміни в Водний кодекс України. Інтегроване управління водними ресурсами за басейновим принципом передбачає розробку Планів управління річковими басейнами, порядок складання яких затверджено Постановою Кабінету Міністрів України

№ 336 від 18 травня 2017 р.», — розповів головний інженер БУВР «Тиса» Олег Кисіль.

Це обговорення стало третім із чотирьох, що заплановані в Закарпатській області. Заключний семінар відбудеться в Ужгороді 11 травня.  

Усі небайдужі закарпатці можуть висловити свою думку щодо підготовки Інтегрованого плану управління басейном річки Тиса на сторінці у Facebook «Спілкуймося — Тиса шукає друзів». Для цього необхідно заповнити анкету.

Державне агентство водних ресурсів України є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через міністра екології та природних ресурсів і який реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства та гідротехнічної меліорації земель, управління, використання та відтворення поверхневих водних ресурсів.

Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса є бюджетною неприбутковою організацією і належить до сфери управління центрального органу виконавчої влади у галузі розвитку водного господарства і меліорації земель, управління, використання та відтворення поверхневих водних ресурсів — Державного агентства водних ресурсів України.

БУВР «Тиса» у межах своїх повноважень відповідно до законодавства забезпечує у межах басейну р. Тиса реалізацію державної політики у сфері управління, використання, збереження та відтворення водних ресурсів, розвитку водного господарства, експлуатації водних об’єктів, гідротехнічних споруд, державних меліоративних систем, вирішує разом із органами виконавчої влади та іншими організаціями, установами, підприємствами питання забезпечення населення і галузей економіки водними ресурсами.

Проект JOINTISZA реалізується в рамках Дунайської інтернаціональної програми Європейського Союзу. Вартість проекту 2,25 млн. євро. Дата закінчення проекту — 30 червня 2019 року.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат