Закарпаття попереду

24.03.2017 15:52 СОЦІО

Закарпатська область стала першою в Україні, яка підтримала ініціативу природоохоронного проекту «Збереження карпатських пралісів», що з 2014 року впроваджується на території Українських Карпат громадською організацією «Українське товариство охорони птахів» за участі та фінансової підтримки німецької природоохоронної організації «Франкфуртське зоологічне товариство», і схвалила розширення національних природних парків свого регіону — «Синевир», «Зачарований край» і Ужанський. Тепер ще 23,2 тисячі гектарів закарпатського лісу будуть під пильною охороною. Уся процедура погоджень була складною і мала неоднозначне сприйняття і серед місцевих жителів, і серед лісників.


Проте останні переконані, що розширення національних парків — це правильне рішення, позитивні наслідки якого ми зможемо відчути вже незабаром. Підтримав ці зміни начальник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга.

Також розширенню Національних парків сприяли і директори держлісгоспів. Вони як землекористувачі дали згоду на приєднання територій. Активісти та екологи з вдячністю відгукуються про допомогу директора Великоберезнянського держлісгоспу Ольги Олень, Міжгірського держлісгоспу Івана Барни, а також директора Довжанського лісомисливського господарства Василя Леднея.

Розширення територій національних природних парків — це спільний проект «Збереження карпатських пралісів» для 4 областей Західної України, який реалізовує Українське товариства охорони птахів за участі та фінансової підтримки німецької природоохоронної організації «Франкфуртське зоологічне товариство». Зараз робота із розширення 9 національних природних парків ведеться у всіх чотирьох областях. Проте Закарпаття стало першим регіоном, який виконав усі процедури та чекає на відповідний указ президента.

Приєднання закарпатських лісів до складу національних парків дозволить зберегти унікальні старовікові ліси та праліси. В подальшому ми очікуємо, що парки отримають суттєву допомогу від міжнародних партнерів. Мова йде про навчання для працівників парків, впровадження інноваційних методик, новітнє обладнання. Мешканці прилеглих територій також відчують позитивні наслідки розширення нацпарків. Адже після цього проект «Збереження карпатських пралісів» планує розпочати програму соціально-економічного розвитку територій в зоні парків, зокрема, розвиватимуться напрямки сільського зеленого туризму, маркетингу екопродукції.

Наталя Лісна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат