У Полянській об’єднаній   громаді хочуть створити інноваційно-культурний етнопарк

Закарпатський Центр розвитку місцевого самоврядування 22.11.2017 15:16 СОЦІО

 

У Полянській об’єднаній територіальній громаді розробили проект сучасного екосферного інноваційно-культурного етнопарку "Родниковий край" з центром в селі Родникова Гута.

Дану ініціативу громада хоче запропонувати Словаччині, щоб реалізувати як спільний Словацько-Український проект. Історично село було закладене словаками-переселенцями і донині зберігає словацьку етнокультурну спадщину в побуті і обрядовості.

Етнокультурним ядром парку має стати нове енергопасивне екоетнопоселення "Родникова Гута" на місці старого села. Інноваційним – Екосферний біоіндустріальний парк, збудований на полонині висотою більше 1000 метрів над рівнем моря, площею близько 54 гектарів. Окрім того, на базі великого лісового масиву з цінними породами деревини та рідкісними рослинами, передбачається створення екологічного лісопарку на площі орієнтовно в   350   гектарів.

Екоетнопоселення має стати взірцем гармонійного поєднання екологічної і етнічної словацької спадщини в сучасному українському обрамленні. Такий підхід, відповідатиме основній меті створення парків, яка, за версією UNWTO (Всесвітньої туристичної організації), якраз і полягає у формуванні високої культури взаємин людини і природи. При цьому будуть відтворені (принаймні в туристично-демонстраційній версії) як історичні, притаманні селу промисли (зокрема, виробництво предметів зі скла), так і нові види інноваційно-орієнтованої діяльності. Вагому роль в формуванні економічної бази просторового розвитку екопоселення та швидкого зростання доходів його жителів відіграватиме будівництво інноваційного геліотепличного біотехнологічного комплексу та місцевого переробного виробництва продукції з екологічно-чистої продовольчої сировини, а також сучасного безвідходного деревообробного виробництва.

Проект має стати однією з найважливіших складових майбутньої Стратегії сталого розвитку всієї об’єднаної територіальної громади. В свою чергу, її успіху сприятиме транскордонна співпраця.

Презентація проекту відбудеться 30 листопада цього року у Поляні в рамках Екофоруму.

Закарпатський Центр розвитку місцевого самоврядування

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат