Під час риття котловану для будинку, хустянин знайшов статуетку божества Шакті

admin 23.08.2017 22:00 СОЦІО

Цікава знахідка зберігається у Хустському краєзнавчому музеї. Це — статуетка божества Шакті та двох мавпочок, що, найбільш вірогідно, належали власне монголо-татарам, які пройшли територією Закарпаття у 1241 році.


На згадку про ті бурхливі події залишилася тільки маленька скульптурка, яка, можливо, слугувала комусь із вояків талісманом. Цінна знахідка потрапила до рук сучасників за щасливим збігом обставин.

У жовтні 1967-го в Хусті на вулиці Польовій Іван Бриндзен рив котлован для будинку і на глибині два метри натрапив на позолочену бронзову фігурку східного божества. Знахідку здав у Хустський краєзнавчий музей. Розмір скульптурки – лише 15х18 сантиметрів, вона пустотіла, а у порожнині містився шматок зотлілого пахучого дерева. Фігурка була настромлена на дерев’яну підставку, яка розсипалася, коли її знімали. Шакті хоч і має чималу цінність для науки, симпатії однак не викликає: на шиї та руках статуетки – намиста з черепів, а у розкритому роті – ікла.


Про те, що саме вдалося знайти поблизу Хустського замку, закарпатські краєзнавці дізналися від К. Ракітної, головного хранителя відділу Сходу Державного Ермітажу, куди звернулися за роз’ясненням. Експерт пояснила, що виявлена в Хусті фігурка – саме Шакті, є фрагментом бронзової скульптурної групи, що зображала якихось грізних божеств ламаїзму, і має велику наукову цінність. Потрапила до Хуста дуже давно, бо ж для того, аби утворився 2-метровий шар глини, мусять минути цілі століття. Після проведених експертиз було встановлено, що експонати мають не менше ніж 700 років

Мирослав КАЛИНИЧ

http://dzerkalo-zakarpattya.com/

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат