510 гривень штрафу заплатять закарпатці за незаконнний збут першоцвітів

admin 09.02.2016 11:05 СОЦІО

Масовий збір ранньоквітучих рослин (шафрану Гейфеля, рябчика шахматного, проліски дволистої, підсніжника білосніжного, білоцвіту весняного, первоцвіту весняного, нарцису) став головною причиною швидкого скорочення їх ареалу та занесення до Червоної книги України.

Попереду свята – День святого Валентина та Міжнародний жіночий день, на які припадає пік продажу квітів, проте захоплення закарпатців першоцвітами і надалі викликає загрозу для зникнення цих тендітних квітів.
       
У департаменті екології та природних ресурсів нагадують, збір, транспортування та торгівля першоцвітами заборонені і караються законом.

Наголошують, реалізовувати заборонено не тільки першоцвіти, зібрані в природі, а й вирощені в штучних умовах, оскільки збирання насіння, частин рослин занесених до Червоної книги України, здійснюється у виняткових випадках лише з науковими і селекційною метою. Зокрема для розмноження і розведення у спеціально створених умовах за дозволом Міністерства екології та природних ресурсів України. Екологи також закликають краян не купувати підстніжники.
       
Боротьбою з незаконною торгівлею ранніми квітами займаються природоохоронні   органи спільно з правоохоронцями.   За порушення порядку придбання чи збуту першоцвітів передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу на суму до 510 гривень з конфіскацією самих рослин. Передбачена компенсація за шкоду, заподіяну внаслідок добування, знищення або пошкодження червонокнижних рослин, а також за знищення чи погіршення середовища їх зростання – від 49 гривень за кожну рослину.

admin


За матеріалами прес-служби Закарпатської ОДА

ТЕГИ : першоцвіти

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат