Хороший улов: лісівники та єгері Рахівщини нарощують кількість царської риби в річках (ФОТО)

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ 13.12.2016 12:23 СОЦІО

 

Срібна земля - край багатих рибою річок і струмків, протоків і порогів: їх тут тисячі кілометрів.


Чиста джерельна вода, стерильні басейни і якісний корм. Умови, в яких вирощують форель в Ясінянському лісомисливському господарстві, близькі до ідеальних. Мальків розводять у місцевих рибгоспах. У планах підприємства - збільшити кількість форелі в річках. Тільки цього року було запущено в річки понад 15 тисяч штук королівської риби. Приживаність мальків - біля 70 %. Аби форель після зарибнення приживалася краще, працівники лісомисливгоспу будують перепади на річках.

Лісничий Лазещинського лісництва Юрій Петрук:

«На відстані 7 кілометрів єгерями та лісниками побудовано майже 40 перепадів. Одна з функцій перепадів - під час паводків форель може ховатися в них і рибу не зносить води своїм потоком. Друга - сповільнення швидкості потоку води і збереження доріг, берегів та мостів. Цього року лісівники запустили в річки понад 15 тисяч мальків райдужної форелі, з них біля 70% форелі приживається. Ми хочемо відновити велику кількість риби в річках, адже це гордість Карпат. І з часом рибку можна ловити».

«Форель - царська риба, - каже він. Вона належить до родини лососевих, як і горбуша, кета, голець та харіус. Форель дуже вибаглива, водиться тільки в чистих гірських річках. Кращого екологічного індикатора, ніж вона, годі придумати. Форелеве господарство було розвинуто в наших краях ще за часів Австро-Угорщини, а ми прагнемо прагнемойого відродити».

Лісничий Чорнотисянська лісництва Володимир Кувік, який свого часу доклав чимало зусиль до будівництва перепадів у Лазещинському лісництві стверджує, перепади виконують також одну з головних функцій - протипаводкову. Для цього ж працівники лісової охорони будують підпірні стінки на річках, які захищають землі від ерозії та зсувів.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

ТЕГИ : ліс

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат