Чому Закарпаття знову провалило тестування ЗНО?

22.08.2016 10:45 СОЦІО

Вже якось традиційно Закарпатська область провалює зовнішнє незалежне оцінювання.


Загалом навколо ЗНО тривають скандали. Вже, як виявила Генпрокуратура, за останні роки понад 2000 абітурієнтам результати фальсифікували і за це відповідатиме екс-керівництво Центру незалежного оцінювання.

Ми замовили в Закарпатського рейтингового агентства повний аналіз результатів ЗНО, але наразі хочемо відзначити лише деякі нюанси.

Українська мова та література є обов’язковим предметом для складання всіма абітурієнтами. Саме тому до цього предмета прикута найбільша увага. Так от, по всій Україні Закарпатська область не просто була на останньому місці серед тих, хто взагалі не подолав мінімальний поріг, але з великим відривом від усіх інших областей — 28,19 % із усіх абітурієнтів Закарпаття взагалі не подолали мінімальний поріг. При цьому лише 7 % абітурієнтів склали іспит на оцінку від 180 до 200 балів.

Як повідомив виданню ProZak.info директор Закарпатського рейтингового агентства Артур Шерегій, який уже кілька років займається аналізом результатів ЗНО в Закарпатті, в нашій області традиційно українську мову та літературу абітурієнти складають погано. «Це певна полінаціональна специфіка нашої області. Традиційно важко дається цей іспит у районах, де компактно проживають національні меншини. Гірше те, що крім української мови та літератури в нас не все добре з іншими предметами і тут уже мова не має значення. Це говорить про доволі глибоку кризу в закарпатській освіті й фактичну відсутність освітніх реформ у краї», — розповів нам Артур Шерегій.

Ми провели невеличкий аналіз підсумків ЗНО з української мови й літератури серед закарпатських міст та районів і стало зрозуміло, що мову найгірше складають у районах та містах із компактним проживанням угорців та румунів.

Що стосується міст Закарпаття, то найгірше українську мову та літературу склали в Чопі, де 33,93 % абітурієнтів не подолали необхідний мінімум. Але що дивно, далі йде місто Рахів, де найміцніші українські традиції та переважно українське мовне середовище. 24,32 % абітурієнтів Рахова не подолали мінімум. Подібні результати в Берегова та Тячева, десь   24 %. Найменший відсоток тих, хто не зміг подолати мінімальний бар’єр із української мови та літератури, серед абітурієнтів Хуста — 6,61 %, Мукачева — 7,64 % та Сваляви — 8 %. А от в Ужгороді мінімум не подолали 13,44 %. Із 10 % за цим показником Виноградів та Іршава, не подолали межу 15,25 %   абітурієнтів Перечинщини.

Що стосується районів, то тут ситуація дуже чітка. Угорськомовний Берегівський район просто провалив тестування з української мови — 66,31 % абітурієнтів не змогли здобути мінімальний бал. Наступним серед аутсайдерів іде Тячівський район, де компактно проживають румуни — 38,4 % тих, хто не подолав мінімальну межу.   Далі Рахівщина — 35,40 %, Хустщина — 34,61, Ужгородщина — 32,62 %.

А от найменша кількість тих абітурієнтів, яким не вдалося подолати мінімальну межу, у Великоберезнянському районі — 13,29 %. Далі йдуть: Воловецький район — 19,42 %, Перечинський — 20,22 %, Міжгірський — 22,63 %. Мукачівський, Виноградівський, Свалявський та Іршавський райони в межах середньостатистичного відсотка для Закарпаття — 28   %.

Ну і на завершення оприлюднюємо результати «провалів» із інших предметів.

Виявляється, 29,25 % абітурієнтів Закарпаття не подолали мінімальну прохідну межу з історії України, 19,96 % — із математики, 15,43 % — з фізики, 14,03 % — з біології, 8,38 % — з хімії та 7,53 % — з географії.

Цікавим є аналіз результатів ЗНО з іноземних мов. Англійську мову складав 1591 абітурієнт і 17,79 % із них не подолали мінімальну межу. 199 абітурієнтів складали німецьку мову і 26,63 % не подолали мінімум. 37 абітурієнтів складали французьку мову і 27 % із них не подолали мінімум. 30 абітурієнтів складали російську мову і 6,67 % іспит не пройшли. Ну і нарешті, всього один абітурієнт складав іспанську мову і отримав бал від 120 до 140.

ТЕГИ : ЗНО

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат