Ректор УжНУ Смоланка відповів щодо закидів про вандалізм від Офіцинського  

admin 26.08.2014 10:46 СОЦІО

Днями ректор Ужгородського національного університетут Володимир Смоланка поширив інформацію-спростування щодо закидів у його адерсу від професора УжНУ Романа Офіцинського. Подаємо пряму мову.

Закиди Офіцинського до Смоланки - тут


"Не можу мовчати, прочитавши запис у блозі Романа Офіцинського, в якому він назвав мене й моїх колег вандалами. Особливо вражає агресивний стиль дописувача. Що ж, доведеться пояснити ще раз   професору логіку наших дій щодо перенесення частини адміністративних підрозділів у приміщення ректорату.
     
Почну з того, що в березні цього року, ознайомлюючись з численними проблемами УжНУ та зустрічаючись із колективом університету, звернув увагу на декілька проблем. Одна з них - це необгрунтована оренда університетом приміщень у місті, в тому числі, наприклад, у центрі на площі Корятовича. На частині цих площ розміщалися різні відділи нашого університету, що не мали прямого стосунку до навчального процесу, як-от відділ аспірантури та інші. Водночас частина інших приміщень, наприклад у "старому ректораті", не була зайнятою. У бюджеті УжНУ було передбачено близько 2 МЛН. ГРИВЕНЬ на оплату арендованих університетом приміщень. За ці кошти   можна було б забезпечити велику кількість викладачів, науковців персональними комп'ютерами, кожен факультет комплектами апаратури для мультимедійної презентації лекцій та інших навчальних матеріалів. Куди ж "перетікали" кошти за оренду, для всіх було секретом Полішинеля.
     
Новим керівництвом вузу на засіданні ректорату було прийнято рішення про негайне зменшення, а згодом, після завершення навчального року і повну відмову від оренди приміщень. Частина цієї проблеми була вирішена   у короткий термін шляхом переведення деяких підрозділів у "старий ректорат", що дозволило припинити договір оренди на суму близько 600 тисяч гривень. З іншою частиною оренди було складніше (це стосується насамперед приміщення колишнього ЗакДУ на Заньковецькій, 89), адже там розташовані навчальні   та інші підрозділи університету. Але до жовтня цього року вирішено припинити оренду приміщень, для чого доведеться зробити ще декілька перенесень, передусім адміністративних підрозділів.

Друге - під час спілкування з колективами різних підрозділів УжНУ не раз доводилося чути запитання: "За що нас так не поважало попереднє керівництво вишу, що для отримання простої довідки, наприклад, про доходи, треба їхати в три різні приміщення в різних кінцях міста?" І дійсно, відділи кадрів, бухгалтерії та канцелярія університету розташовані у трьох різних районах міста: на вул. Заньковецької, площі Корятовича та площі Народній. Зазначу, що перед колективом Ужгородського національного університету обіцяв   виправити це становище, розмістивши всі зазначені відділи в одному приміщенні.
   
Логічно, що для концентрації цих адміністративних служб, а також з метою відмови від оренди приміщень, вирішено перенести їх у корпус нового ректорату. З цією метою тут запланувано ремонт на першому поверсі для розміщення відділу кадрів та планово-фінансового   відділів університету. Слід відзначити, що ці приміщення не використовувалися для проведення занять. Ба навіть, два роки поспіль студенти історичного факультету займалися в другу зміну в аудиторіях різних факультетів у корпусі на "БАМі". Причиною було те, що опалення на історичному факультеті вже дві зими було відсутнє, хоча ліва частина корпусу – ректорат - обігрівався. Так що аудиторії факультету тільки   тепер треба буде фактично починати освоювати. При обговоренні та пошуках правильних рішень щодо використання приміщень   був присутній декан історичного факультету Володимир Іванович Фенич; жодних заперечень у нього не виникало. До речі, дотепер за факультетом числилося 12 аудиторій. Питання: яка кількість аудиторій є достатньою для п'яти курсів, на кожному з яких є дві групи? І що краще: щоб історики мали надміру аудиторій, а весь університет їздив за довідками в різні кінці міста, чи, все ж таки, розумно оптимізувати їх кількість на історичному факультеті й у вивільнені приміщення перенести відділ кадрів, планово-фінансовий відділ, бухгалтерію, тощо. Нехай працівники і студенти нашого університету самі зроблять висновок про доцільність наших планів і дій.
   
Це по суті питання. А зараз ще трохи про інше.  
   
По-перше, пане Офіцінський, дуже радий, що Ви нарешті "вийшли з тіні". А то після Ваших чисельних анонімних опусів, поливання брудом своєї ж alma mater на сторінках різних сайтів уже й не знав, як Вас називати ( Роман Офіцинський, Михайло Молнар, Сергій Король, а може ...Інна Белей?). Для таких, як Ви, характерний стиль: сидячи в "кущах", організовувати "таємничі" розсилки на сайти з надією, що хтось брехню опублікує. До речі, всім чітко зрозуміло, чому САМЕ ВИ виступаєте проти перенесення підрозділів та, головне, припинення оренди приміщень університетом.
   
По-друге,   Вас ніколи не цікавив університет, Ви любили і далі любите СЕБЕ в ньому. Пам'ятаю, ще в газетці СДПУ(о), в якій Ви "СЛУЖИЛИ" редактором, на першій сторінці наводили поряд з   думками великих мислителів та діячів минулого великими літерами і свої убогі слогани (Черчіль, Кант і ...Офіцинський). Уже тоді подумав: "А цей піде далеко...". Не помилився.

Кажете, два роки СЛУЖИЛИ проректором у нашому університеті? Але слова Чацкого "Служить бы рад, ПРИСЛУЖИВАТЬСЯ тошно" точно не про Вас. На жаль, Ваше дворічне ПРИСЛУГОВУВАННЯ на посаді проректора запам'яталося скандалом із звинуваченням в отриманні хабара у 43 тисячі гривні за продовження оренди (який досвід!) приміщень, коригуванням історії університету (додаванням 330 років на гербі вишу), оприлюдненням інших неправдивих даних на нашому офіційному сайті (наприклад, перебільшення кількості студентів), що викликало подив і сарказм навіть в ректорів відомих іноземних освітніх закладів ("звичайно, наш університет не такий старий, як ваш...", "ого, у вас більше 20 тисяч студентів?" і т. д.).   Запам'ятайте - не можна творити, вислуговуючись та постійно обманюючи. У такий спосіб можна лише руйнувати. Тому слова про вандалів переадресовую назад вам.
   
І насамкінець. Пане Офіцінський, у Вас є прекрасна можливість пережити й шостого ректора. Але головне, чим Ви запам'ятаєтеся? Творінням чи постійними відрижками накопиченої злоби? Рекомендую як лікар -- творінням. Накопичення злоби може призвести до самоперетравлення. Перенаправте свою енергію на щось конструктивне. Довше і, головне, щасливіше будете жити.
P.S. До речі, не треба підбігати з ніби-то обговореням проблем до мене на вулиці, коли я сідаю в машину, поїдаючи яблуко (за браком часу не встигаю обідати). Проблеми обговорюються в приміщенні, а не "на ходу". Взагалі, волію обговорювати їх з колективом факультету і Вашим деканом. Якщо ж у Вас є конструктивні пропозиції, приходьте в ректорат. Для Вас - тільки у офіційний день прийому відвідувачів - щовівторка з 15:00 до 18:00. Приймаю всіх".


Володимир Смоланка

++++

За цим лінком дивіться відеокоментар декана історичного факультету Володимира Фенича, а за цим - блог Романа Офіцинського на сайті Медіацентру УжНУ.

admin

ТЕГИ : Роман ОфіцинськийВолодимир СмоланкаУжНУ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат