Чому українці мало подорожують

18.01.2014 09:13 СОЦІО

Соціологічні дані свідчать, що 77 % українців ніколи не були за кордоном. Звичайно, ця цифра значно нижча в розрізі нашої Закарпатської області. Адже навіть при СРСР, коли була жорстка залізна завіса, закарпатцям якось вдавалося вибиратися до родичів у ту ж таки Угорщину, пройшовши співбесіду і оформивши купу різних дозвільних документів.

Зараз же, коли візи стали доступнішими, закарпатці у більшості своїй вже не тільки їдуть у шоп-тури, але й залюбки паряться в термальних басейнах Угорщини чи взимку катаються на лижах у словацьких Татрах. Заможніші навідуються не тільки до сусідніх країн, але й подорожують світом.

Дехто стверджує, що головною причиною того, що українці мало подорожують, є відсутність коштів. І дійсно, українець з середньою зарплатою не може дозволити собі цікавих подорожей, тому багато хто обмежується проведенням відпустки на городі.

В цілому Україна посіла лише 110-те місце в рейтингу свободи подорожей, який враховує, скільки країн громадяни певної держави можуть відвідати без віз або за спрощеною процедурою. І дійсно, багато українців скаржаться на те, що мало навідуються за кордон, бо мають труднощі з оформленням віз. Українці плекали надію на те, що зближення з Євросоюзом дасть поштовх до відміни віз. Навіть молдаванам європейці візи відмінили, а з українцями не поспішають. Наразі називається технічна причина — необхідність введення біометричних паспортів.

Щоправда, для закарпатців відміна віз є небажаним актом. Справа в тому, що в Закарпатті є доволі лояльні до нас консульства і отримання віз уже не стало проблемою. Окрім того, чимало закарпатців отримали статус закордонних угорців чи словаків. А от відміна віз для всіх українців обернеться армагеддоном на кордонах. Адже відміна віз не означає відміну паспортного контролю. Тобто, і словаки, і угорці будуть перевіряти паспорти і ще ретельніше перевірятимуть багажі тих людей, які виїжджають. Навіть зараз на кордоні часто бувають кількагодинні черги, а тепер уявіть собі, що за кордон із України може виїхати будь-хто, хто має закордонний паспорт. У такому випадку ми знову повернемося до часів, коли українці наприкінці СРСР масово їздили до Югославії та Польщі. В чергах потрібно було стояти по кілька діб. Щось подібне може трапитися і у випадку відміни віз зараз.

Але є ще одна незрозуміла цифра: 36 % українців ніколи не були за межами власного регіону, як це випливає з дослідження Київського міжнародного інституту соціології та Інституту прав людини і запобігання екстремізму й ксенофобії. Адже, щоб поїхати до того ж таки Львова чи Києва, багато грошей не потрібно. То чому 36 % українців не виїжджають із власного регіону? Адже саме через те, що українці не навідуються в сусідні регіони, в них виникають певні стереотипи щодо людей, які там проживають. Закарпатці завжди вважали себе найбільш «крутими», бо живуть при кордонах, найближче до цивілізації. Однак чи знають самі закарпатці, що про них думають мешканці інших областей? А що закарпатці знають про тих таки донеччан, окрім того, що там шахтарі й бандюки.

Політики вміло користуються тим, що самі мешканці України не обізнані з життям у інших регіонах, закидуючи через пресу різні штампи. Саме тому «западенці» залишаються для «східняків» «бандерівцями», а «східняки» для «западенців» — «мацкалями». І для багатьох політиків дуже вигідно так протиставляти країну, щоб тримати протистояння в суспільстві й заробляти на цьому політичні бали.

Свого часу закарпатський блогер Сергій Пішковцій провів опитування мешканців різних регіонів України щодо їхнього уявлення про не свій регіон і склав карти стереотипів. Хтось може образитися на такі підсумки опитування, але це реальність. І потрібно щось робити, щоб змінити уявлення. Потрібно просто більше подорожувати і робити власні висновки.

***

ДО ТЕМИ
Де дешевше відпочивати у Греції з дітьми

Більшість готелів Греції на літній відпочинок поселяють дитину до 12 років із двома дорослими в номері безкоштовно. Але іноді буває дуже прикро, коли дитині лише виповнилося 12 років і готелі рахують поселення дитини як ще одного дорослого в номері. Цього року для сімей, у яких діти старші за 12 років, є хороша новина. Є готель, що поселяє дітей до 16 років із двома дорослими в номері безкоштовно. І це ще не все! Готель поселяє двох дітей із двома дорослими в номері безкоштовно! Тобто сім’я з двома дітьми до 16 років за проживання в готелі платить лише за 2 дорослих! Це насправді дуже приємна новина для сімей, що збираються на відпочинок у Грецію з двома дітьми. А тепер трошки інформації про готель.

Готель CRONWELL PLATAMON FAMILY RESORT 5* розташований поблизу Халкідіків на Олімпійській Рив’єрі. З вікон готелю відкривається дивовижний краєвид на Егейське море та гору Олімп. Готель має свій піщаний пляж, обладнаний лежаками і зонтиками, за які вам не доведеться доплачувати. На території готелю є закритий і відкриті басейни, парк із платанами та алея ківі, працює дитячий клуб, дитячий замок Platamon Palace. Не залишить байдужими дітей будь-якого віку та дорослих територія бризок, де можна безпечно порозважатися з бризками у спекотну днину та покататися на гірках. Крім цього для дітей у CRONWELL PLATAMON проводять уроки живопису та кулінарії, уроки «зроби сам», розфарбовування обличчя, настільні ігри, міні-Олімпійські ігри, рицарські турніри в Platamon Palace і, звичайно ж, дитячі дискотеки. Для дорослих теж багато розваг. Крім засмагання на пісочку на пляжі можна відвідати школу танців, нічний клуб, караоке Welcome Party, дискотеку для всіх, грецькі вечори, кулінарні класи та майстер-клас із приготування їжі в ресторані.

Окремо про харчування: воно тут ультра «все включено», а під час обіду та вечері є дитяче меню.

Минулого року вже на початку червня готель був майже повністю заброньований до кінця сезону. Тому бронювати його краще тепер. Тим більше, що при ранньому бронюванні ви отримаєте знижку від готелю аж до 25 % від ціни. А це четвертина ціни!!

Дістатися CRONWELL PLATAMON FAMILY RESORT 5* цього літа можна буде літаком зі Львова, тривалість відпочинку 7, 10, 14 та більше днів, або на своєму автомобілі. Для подорожуючих на своєму авто допоможемо підібрати оптимальний маршрут.

«Дрім Тревел», Ужгород, вул. Белінського, 24 (2-й поверх), тел.: 2-67-95, 050-700-22-11. Ліц. АБ № 538723 від 06.08.2010.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат