Про що писали закарпатські газети цього тижня

admin 08.04.2013 08:30 СОЦІО

Огляд закарпатської преси за останній тиждень.

Прес-ревю підготував сайт Нове Закарпаття.

Трибуна
(8 сторінок, обкладинка та середина повнокольорові, задекларований наклад: 2000 екземплярів). Націонал-патріотична направленість. Наближена до Ратушняка, лояльна до обласної влади, опонуюча до Балог.

Презентативна перша сторінка – рябий вінегрет, складається з кількох хаотичних анонсів. Як для 8-сторінкової газети – даремна трата корисної площі. Пріоритетність анонсів не вгадується, чітко виділений лише головний анонс: «Великдень у народних віруваннях Закарпатських українців». Абсурдним видається ще й окреме дублювання змісту газети поруч з анонсами. Цей «зміст» скоріше нагадує тест для перевірки зору.

Інформаційна 2-а сторінка. Верхній матеріал Василя Зубача про презентацію альбому художника Віталія Либи. Про саму презентацію і альбом жодного слова. Акцент матеріалу про те, що на презентації був колишній президент Словаччини Рудольф Шустер, якого автор описує з особливою збоченою любов’ю: «Він простий, як синє небо, не оточений, подібно до національного демона Ющенка, зграями дикуватої охорони».

Під цим матеріалом відразу йде явно не новинний продукт Клари Контратович про те, як одну довірливу бабцю Маю обдурили шахраї, які виманили в неї понад 3000 гривень. А ще зовсім недавно бабця Мая кепкувала з сусідки Клави, яку також «надурила одна незнайомка». Мораль інформації: чи то «будьте пильними!», чи то «нєфіг кепкувати, бо й сама попадешся!».

Нижній матеріал другої сторінки під патетичним совковим заголовком «Взаємодовіра та повага – основа відносин податківців і платників податків» наштовхує на думку про не просту лояльність видання до головного фіскального органу області.

3-я сторінка: дайджест коротких новин з України про недовіру комітетів ВР до Азарова, недовіру народу до міліції і недовіру Гриценка до Яценюка.

4-а сторінка: спроба аналізу творчості художника Івана Бровді. Аналізує той таки поетично налаштований Василь Зубач. Цитата: «Творчому процесу вже немає спину, а Гегелівська діалектика неначе ожила і гарцює на своєму баскому коні та говорить вустами великого поета: «І вічний бій, нам спокій тільки сниться»». Занавіс.
Тим не менше матеріал може бути цікавим спогадами самого Бровді про стару художню еліту. Виявляється, Федір Манайло хропів, «як своєрідний симфонічний оркестр», а Йосип Бокшай був мовчун і роботяга.

5-а сторінка: два передруки. Перший з сайту Clipnews про спростування угорських націоналістів з «Йоббіка» щодо провокації в Ужгороді, а другий з «Української правди» про можливість зриву візової лібералізації між Євросоюзом та Україною.

6-а сторінка. Сторінка йде під рубрикою «Культура» і відразу верхній матеріал називається «Сліпці» під авторством ветерана праці Івана Тегзи, в якому він обурюється погрозами мера Харкова Кернеса поламати руки-ноги українським націоналістам, якщо ті сунуться до його міста. Тегза кілька разів вжив слово «гидота» на адресу кернеса-добкіна і мовляв, ви, сучі діти, живете за Старим Завітом, то заткніться, бо народ наш живе за Новим Завітом. А ще перед тим як ламати руки і ноги, нехай памперси одягне Кернес, щоб не смерділо аж до Києва, бо президент збентежиться. Така собі страшилка, яка до культури може тулитися лише тим, що в кінці Тегза процитував щось із Шевченка.

Далі на сторінці йде матеріал головного анонсу про звичаї закарпатців на Великдень. Деякі витяги з публікацій в закарпатських часописах 20-40 років ХХ століття про характерні для закарпатців обряди в період великоднього посту та самого Великодня.

На сьомій сторінці телепрограма для людей з ідеальним зором, на восьмій передрук з «Української правди» про загрозу артеросклерозу.

Оцінка: 3 з 12-ти. Варте для прочитання: «Великодні звичаї».

«Ужгород»
(чорно-біле комунальне видання на 16-ти сторінках із задекларованим накладом 3000 примірників)

На першій сторінці відразу три привітання від мера Погорєлова: з Благовіщенням, слідчим та військовим комісарам. А також анонс інтерв’ю з ужгородським міським військовим комісаром Слюсаренком і прогноз погоди.

2-а сторінка: онкологи з усієї України збиралися в Ужгороді, комунальники міста прозвітували за роботу протягом тижня, про обмеження продажу алкоголю біля шкіл.

3-я сторінка: чотири речення про те, як мер на прийомі вислуховував ужгородців і сорок речень про те, як його син дарував подарунки пенсіонерам та пригощав обідом.

4-а сторінка: піар-джинса про те, як президент Янукович вимагає реформувати оборонно-промисловий комплекс і ще одна джинса про те, що першочергове завдання уряду – забезпечити населення якісними ліками.

5-а сторінка. Пафосне інтерв’ю з депутатом міськради Доктором. Доктор каже, що як в поті чола в своїй земельній комісії мусить вирішувати долю 10 сантиметрів земельної ділянки, яку не поділили сусіди і бідкається, що в Ужгороді вже нема вільної землі, яку можна було б дерибанити.

6-а сторінка: інтерв’ю з міліціонером Шкиртою до Дня слідчого. Шкирта розповів про особливості роботи і про те, що останнім часом навантаження на слідчих зросли у кілька разів: «Якщо раніше ми порушували 100 кримінальних справ на місяць, то тепер 500…»

Під інтерв’ю журналісти ще втиснули невеличкий матеріал про високий артеріальний тиск. Як це в’яжеться із слідчими, пояснити важко.

7-а сторінка. Анонсоване інтерв’ю з воєнкомом Слюсаренком. Каже, що навесні до армії підуть 100 ужгородців, жаліється на погане здоров’я призовників і важко коментує перехід на контрактну армію. Опитування серед ужгородців щодо скасування строкової служби здебільшого негативний. «Справжній чоловік має відслужити в армії», -- кажуть дівчата.

12-а сторінка: четверте інтерв’ю номера. Цього разу з художником Ласло Мадяром. Більша частина інтерв’ю про Товариство угорських митців Закарпаття. З особистого життя цікавим є бзик художника кожні шість років міняти місце роботи.

14-а сторінка: матеріал на всю сторінку краєзнавця Людвіга Філіпа про пам’ятники Доманинців. Якщо хтось дочитає статтю з її масою назв, дат і прізвищ до кінця, то спокійно можна вішати медаль на шию.
15-та сторінка: «Вийду заміж за іноземця». Може бути цікаво тітонькам, які не вірять в наших козацюр та легко можуть поміняти почуття на примарний комфорт.

Оцінка: 3 з 12. Рекомендовано для читання: нічого.


«Старий Замок (Паланок)»
(16 повнокольорових сторінок, задекларований наклад: 5000 екземплярів. Рупор Балоги-Петьовки, опонує обласній владі та Ратушняку)

Головний анонс на першій сторінці про те, що недолуга прокуратура дала можливість змитися з психушки газовику Нагірному, який збив на смерть жінку з дитиною. Матеріал продовжується на другій сторінці. В статті цілком логічно доводиться провина Хустського міськрайонного прокурора Івана Кайла, який або свідомо за конвертований презент, або через недбальство прошляпив вихід з психушки Нагірного, бо той спокійно втік з Неньки в закордоння і десь заховався.

На другій сторінці також декілька коротких новин про те, що зґвалтована волошиним-каспєровим «Корона» на Театралці в Ужгороді протікає, про те, що влада Ужгорода обіцяє почати ремонт фасаду першої школи і про те, що через затяжну зиму сакури можуть зацвісти значно пізніше.

3-я сторінка: новинний вінегрет про те, що паскуди закарпатські «регіонали» в парламенті не проголосували за скасування пенсійної реформи, а от ясні соколи Балоги, Петьовка, Пацкан та Лунченко за скасування кнопку натиснули. А ще «Голова ОДА ніяк не заспокоїться з Народною», бо збирає ручні ради та виганяє журналістів. Щоправда, мова в статті не про голову ОДА, бо згадується лише два прізвища: Крупка і Кузьма. І так і не ясно, хто і кого збирав і ганяв, але най винуватим буде голова ОДА, щоб не розслаблявся. На тій же сторінці газета нагадує про те, що в Загоні ремонт на пункті пропуску, про те, що закарпатців приросло на 4 тисячі, про те, що область просить 10 мільйонів на швидкі допомоги і про те, що наш гандбольний клуб «Карпати» образив сусідів з Галичини.

4-а сторінка: Голова облради Іван Балога хотів показати, що він знається на архітектурному чеському конструктивізмі і нарікає колегам з обласної адміністрації, що ті зазіхнули на «спадок видатного скульптора Крупки», бо хочуть поляну перед будівлею ОДА реконструювати. Типова порожня піар заява без аргументів, типового чиновника із завидівським минулим.

Під заявою матеріал із останньої сесії Ужгородської міськради про те, що мер Погорєлов повиганяв з виконкому людей, з якими не знаходив спільної мови. Газета, яка палко підтримувала Погорєлова, коли той пхався в мери Ужгорода, наразі розкритикувала його діяльність за те, що аптеки продає, землю дерибанить і гнітить людей Балоги.

Наступна для читання сторінка – 13-а. Матеріал про те, що частину Ужгородської міської поліклініки №2 віддали під поліклініку районну. Мешканцям обласного центру таке обрізання не сподобалося, тому скаржаться.

Репліка про те, що ужгородська 16-поверхівка обсипається, а міська влада відписується, що не має коштів на ремонт.

Джинса від нардепа Мошака про те, що він піклуватиметься про екологічно чисте виробництво продуктів на Закарпатті.

14-а сторінка: короткі статті про те, як славний господар газети «Старий Замок» нардеп Петьовка передав на Рахівщині та Тячівщині багато картоплі і буряка в дитячі садочки і про те, як керівники цих дитячих закладів дружно дякують нардепу-балогівцю і мало не цілують дупу.

Поруч ще один піар-матеріал про іншого балогівця – Івана Чубірка. Іванко мітить в мери Ужгорода на найближчих виборах, тому в рамках самореклами організував за невеличкий гонорар пацанву на прибирання старого цвинтару по Капушанській в Ужгороді.

Трохи нижче статті про те, що наша футбольна «Говерла» не змогла виграти в «Іллічівця» і про те, що Ужгородський міськвиконком хоче, щоб алкоголь не продавали поруч зі школами. Нехай дітки не ліняться і пройдуться трохи.

15-а сторінка. Дві статті. Верхня про викладача ЗакДУ Головача, який колекціонує моделі залізничного транспорту і хоче організувати Клуб моделіста в Ужгородській дитячій залізниці. Нижня стаття про те, що дівчата-підлітки лакомляться на алкоголь більше ніж хлопці-ровесники.

Остання сторінка про клоунів, які забавляли ужгородців на 1 квітня, про те, що від депресії врятують яскраві барви і колонка журналіста Лариси Романюк про те, що закарпатці викидають пластикові пляшки в річку, а ті пливуть собі до Словаччини. І що про нас будуть думати? – запитує Романюк. А те, що і завжди.

Оцінка 4 з 12-ти. Рекомендоване для прочитання: стаття про Нагірного.

«Європа Центр»

(російськомовне видання в два кольори, 16 сторінок. Задекларований наклад: 6500. Газета нинішнього губернатора Одещини Едуарда Матвійчука, лояльна до обласної влади).

Виключно в совкому стилі перша презентаційна сторінка видає головні анонси номера, які стосуються культури та мистецтва.

Тим не менше головним матеріалом номера можна вважати репортаж про сесію Ужгородської міськради. Журналіст Кривошапко пише, що сесія тривала занадто довго, депутати мали намір один одному в очі кидатися, але обійшлося без насилля. Тим не менше, мер вкоротив виконком з 19 чоловік до 14, і землю роздавали, а депутати Гнатків та Ковальський влаштували словесну дуель типу «Дурак! Сам дурак!». Решта матеріалів 2-3 сторінок строгий офіціоз про те, що губернатор представив нового керівника Перечинської РДА Грицика, а ще губернатор знайде 100 тисяч на театральні костюми. Крім того, закарпатські статисти кажуть, що закарпатців 1 мільйон 254 тисячі, а заступник губернатора Свищо переконує, що з паводком справиться.

4-а сторінка. Газета по рекомендації одного з читачів витягла на світ статтю екс-керівника обласного товариства російської культури Віктора Пахмурного з колишньої російськомовної газети Закарпаття «Единство плюс» за 1992 рік. Стаття, мовляв, актуальна, бо вона про небезпеку українського націоналізму і направлена проти насильної українізації.

5-а сторінка: матеріал про актора Валерія Золотухіна, а також передрук останнього інтерв’ю з актором.

6-а сторінка: три статті на культурно-мистецьку тему: губернатор допоможе молодій закарпатці Якобчук поїхати на фестиваль в Сан-Ремо, презентація альбому художника Віталія Либи та замітка про оперету «Сільва» в Ужгороді у виконанні Будапештського театру оперети.

Наступна читабельна сторінка 13-а. Тут матеріал про те, що «Куда ж катится наша страна», якщо 145-річчя Максима Горького пройшло якось тихо і непомітно.

14-а сторінка: матеріал ветерана війни, історика Сабініна про те, що на телеканалі «Україна» були спроби ревізії історії про війну. Історик намагається довести, що не варто міняти оцінку тих подій і наводить ряд задокументованих фактів, які підтверджують героїзм військ Сталіна та трудівників тилу.

Оцінка: 4 з 12. Рекомендоване для читання: сторінка про актора Золотухіна.

«СЗ-ФЕСТ»

(16 сторінок. В два кольори. Задекларований наклад: 6500. Лояльна до тих, хто заплатить. Націонал-патріотична ідеологія)

На першій сторінці новини одним рядком та анонси, які не несуть жодної інформації.

2-3 сторінки: Новини про третій ступінь паводку в Закарпатті, іменну стипендію нардепа Бушка, румунський фестиваль в Солотвині і старт туристичного сезону.

4-а сторінка: стаття колишнього секретаря Ужгородської міської ради, а нині головного куратора-смотрящого балогівської преси Щадея про те, що «Лише масовий спротив громадян може зупинити нахабний і масштабний дерибан Ужгорода. Головний ідеолог та інформаційний рупор Віктора Погорєла під час його виборчої кампанії в мери, зараз пише про те, як нахабно мер Погорєлов чистить від неугодних виконком і дерибанить землю.

Внизу передрук з «Українського тижня» про те, що насправді Донбас не годує всю Україну, а навпаки – зжирає найбільше дотацій та субсидій.

5-а сторінка: крупний матеріал громадського активіста Олега Лукші про екологічні проблеми краю. Лукша незадоволений тим, що ряд обласних видань з пафосом описали візит головного еколога України в Закарпаття. Насправді, в Закарпатті велике лихо для екології від рубки лісів, Мужіївського золоторудника і малих ГЕС, які хочуть встановлювати мало не по всій області. Щодо вирішення екологічних проблем, то потрібен діалог влади і громади, констатує Лукша.

6-та сторінка: крупний матеріал історика Сергія Федаки про бронзовий період Закарпаття (ІІІ тисячоліття до нашої ери). Виявляється, у цей період наш край стає найпотужнішим бронзоливарним осередком Європи. «У Європі немає жодної такої території, де б на один квадратний кілометр було знайдено таку кількість скарбів, як тут».

11-а сторінка. Юристи розповідають про те, що закордонний паспорт громадяни України будуть отримувати за новим порядком. Паспорт видаватимуть не пізніше, ніж через 30 днів після поступлення заяви.

Також про юридичні аспекти шлюбу в нашій країні розповідає начальник відділу Головного управління юстиції Ельвіра Леско.

12-а сторінка: Редактор газети Василь Ільницький та Оксана Юрковецька розповідають про свого колегу, оформлювача книг та карикатуриста Миколу Дем'яна з нагоди його 60-річчя.

На культурній 14-й сторінці Юрій Шип розповідає про Болеслава Лукача, а письменник Андрусяк про книгу Дмитра Кешелі «Запишіть у свідки мої сльози».

Оцінка: 4 з 12. Рекомендовано до читання: стаття про бронзовий період Закарпаття Сергія Федаки.

«Неділя»

(10 сторінок плюс 8 сторінок телепрограма. Повнокольорова обгортка. Декларують загальний наклад разом з додатками 13 тисяч. Лояльна до тих, хто заплатить)

1-а сторінка: Матеріал про те, як доблесні міліціонери в Мукачеві викрили юних рекетирів, які обдирали ще більш юних підлітків. Закінчується стаття засторогою до батьків: не показуйте своїм дітям, куди заникали гроші та цінні речі, бо налякані рекетирами дітки все з хати винесуть.

2-а сторінка: передрук з сайту «Варош» статті Вікторії Рижової про те, чому звільнення головного архітектора Ужгорода Шеби буде втратою. Бо був проти реконструкції площі Народної, бо не давав дозволи на будівництво МАФів, бо виступав проти забудови дитячих майданчиків, бо білий, пухнастий і мі-мі-мішка.

Поруч матеріал про те, що генплани міст чомусь ховають від громади.

3-я сторінка: «Псевдосвященники гіпнозом виманюють гроші у людей» та ще декілька заміточок про те, як хтось комусь із помсти колеса порізав, а ще хтось хотів обікрасти магазин дитячого одягу.

4-а сторінка: Янукович оприлюднив декларацію про доходи, президент Франції облав бізнес 75% податком і проплачена джинса від Міністерства доходів про касові апарати.

5-а сторінка: розмова з ветераном міліції, головним ДАІшником області в 1976-1987 роках Євгеном Турлаковим. Ветеран-міліціонер розповідає про ДАІ того часу і згадує трагедію в Залужжі, коли в страшній автоаварії загинули десятки людей.

6-а сторінка: Михайло Фединишинець розповідає про сліпого від народження Володимира Чулея, який працює завідувачем лабораторії програмного забезпечення УжНУ. В університеті міг тільки слухати лекції і не записувати, однак мав добру пам'ять. Одружився, навчився читати шрифтом Брайля, захопився духовною літературою. Каже: «Я щасливий. Господь завжди був милостивим до мене».

Ще дві сторінки для читання забиті розгорнутим інтерв’ю з дипломатом Аленом Пановим. Передрук з сайту «Заголовок». Скоріше за все проплачене, хоча доволі цікаве інтерв’ю.

Оцінка: 4 з 12. Рекомендоване для читання: матеріал про Чулея.

«РІО»
(Повнокольорове видання на 24 сторінках. Задекларований наклад: 15 100. Газета Ратушняка, антибалогівська і останнім часом стала лояльною до обласної влади)

Реклама витісняє анонси з першої сторінки, тим не менше анонсують статті про пенсіонерів, автомобілістів і хрещення.

2-3 новинні сторінки: в області чоловіків менше, ніж жінок (а де їх більше?), джинса від Мошака про екопродукцію, оперета «Сільва», автівка знесла ліхтар і лавицю в Ужгороді, джинса від Пацкана і потреба у 800 тисяч гривень на водовід в Солотвині.

4-та сторінка: традиційна антибалогівська стаття. Цього разу про те, що Павло Балога залишається у фракції Партії регіонів, а сам Віктор Балога підставив опозицію на довиборах в Хусті, де перемогла «регіоналка». Газета також звертає увагу на те, що у Балоги немає ні квартири, ні машини. Так пише в декларації.

Внизу джинса про те, що президент Янукович доручив уряду піклуватися про дітей.

5-а сторінка: інтерв’ю зі скульптором Миколою Шманьком, якого Балога запросив з Луганська до Мукачева жити і працювати. Обіцяв житло і навіть «Резиденцію мармурового короля» в замку «Паланок», а ще «спеціальні талони на риболовлю в якомусь хитрому місці. Однак згодом Балога почав ігнорувати скульптора. Шматько зрозумів, що є обманутим і написав Балозі, що той міг би хоч вибачитися, на Що Бальга відповів: «Ти що хворий? Щоб я приходив до тебе просити вибачення…» і послав скульптора куди подалі. Сам Шматько вважає, що Балога його просто використав у період виборчої кампанії.

6-7 сторінка: новини Ужгорода. І знову Балога. Видання нагадало, що за першої своєї губернаторської каденції Балога мав намір провести реконструкцію площі Народної. Тоді це не вийшло, а от зараз балогівці критикують проект реконструкції площі, запропонований нинішнім керівництвом області.

Поруч матеріал з сесії Ужгородської міськраді: зменшення складу виконкому, виділення земельної ділянки по вулиці Франка для будівництва нової будівлі Нацбанку, збільшення кількості ДАІшників до 6 чоловік, бо 4-и вже зашиваються і ліквідацію архітектурного управління, щоб прибрати Шебу.

7-а сторінка: аналіз журналіста Каралкіної про те, чому на Заході пенсіонери живуть повноцінним життям, а у нас вихід на пенсію мало не вирок.

17-а сторінка: матеріал історика Дмитра Попа про те, що наших предків, які жили на території сучасного Закарпаття похрестили на 125 років раніше, ніж прийняла християнство Київська Русь. Однак цей факт чомусь замовчується.

18-а сторінка: автомобільна. Водійські права будуть обмежені в термінах, а фари потрібно буде вмикати навіть вдень.

19-а сторінка: огляд подій еротичного арт-фестивалю «Березневі коти» та новини Лялькового театру, який готується ввести абонементи та їде на гастролі в Туреччину.

Оцінка: 6 з 12. Рекомендовано для читання: інтерв’ю зі скульптором Шматьком.

«Новини Закарпаття»
(Газета облради та ОДА, хоча більш лояльна до Балоги, ніж до Ледиди. 24 сторінки, із яких 4 повнокольорові. Задекларований наклад: 18 тисяч)

На першій сторінці реклама і невеличкий анонс про березовий сок.

2-3 новинні стрінки: офіціоз про 100 тисяч театру від губернатора, про скорочення зарплатного боргу на 800 тисяч за три місяці, про обшук в Ужгородській міськраді і про нагородження педагога з Виноградівщини орденом «Патріот України».

4-5 новинні сторінки: офіціоз про призначення головою Перечинської РДА Грицика, про будівництво нового водопроводу в Солотвині, джинса від Петьовки про подаровані ним дитсадкам Тячівщини та Рахівщини картоплю й буряки та джинса від уряду про піклування про дітей.

6-а сторінка: стаття Дубовика про те, що ужгородський коньяк визнали в Парижі. Рекламна стаття без грифу «реклама» і грифу «алкоголь шкодить здоров’ю”.

Нижче контраматеріал про користь березового соку.

7-а сторінка: розповідь про мукачівську заробітчанку в Італії. Спочатку все було дуже пристойно, а коли в Італії сталася криза, то на іноземних заробітчан почали криво дивитися. Тим е менше: «Додому я не поспішаю, хоча й сумую за Латорицею, рідним містом, знайомими людьми», -- каже за карпатка.

Внизу матеріал про шахраїв, які ніби то ходять по квартирах і пропонують мало не даремно товари з «Фокстроту».

8-а сторінка: розповідь про відомого кардіолога Нетяженка.

18-а сторінка: «Газдинька». Про саджанці, копання, обрізання.

19-а сторінка: стаття про Юрія Примича, який розводить голубів та стаття про кінолога з Хуста Йосипа Січа.

20-а сторінка: інтерв’ю з книжковим ілюстратором Миколою Демяном.

21-а сторінка: губернатор допоможе Даніелі Якобчук поїхати на фестиваль в Сан-Ремо. Нижче: матеріал Анастасії Ножки про будинок-музей художника Манайла.

Оцінка: 5 з 12. Рекомендовано для читання: сторінка про любителя голубів та кінолога.

«Закарпатська правда»

(Газета лояльна до губернатора Ледиди та Партії регіонів.16 повнокольорових сторінок. Задекларований наклад: 24 000)

Перша сторінка: анонс про малі ГЕС та замітка про доплату закарпатським військовим.

2-3 новинні сторінки: офіціоз про те, як обласна влада піклується дітьми-інвалідами та колонка редактора про оперету «Сільва», про можливі підтоплення через паводок та про угорсько-українські домовленості про розширення КПП.

4-а сторінка: чергова порція позитивних підсумків розвитку області за останні три роки та звіт розвитку Ужгородщини.

5-а сторінка: матеріал Мирослави Галас про малі ГЕС. Чого більше плюсів чи мінусів у встановленні на Закарпатті малих гідроелектростанцій? Міні-ГЕС здатні не лише давати електрику, але й регулювати паводки, кажуть фахівці. Електрики дадуть не так і багато, а природі зашкодять, кажуть екологи.

6-а сторінка: нардеп Іван Бушко запровадив іменну стипендію, Балога програв Деркачу виборі в Хусті, Погорєлов скоротив чиновників і роздав землю.

11-а сторінка: «Чи всі автобуси на Закарпатті безпечні? Газета дослідила, як наш громадський транспорт порушує правила і як за це карають.

12-а сторінка: про відродження двох «списаних» сіл на Перечинщині. Насправді, вони не Богом забуті, а Богом збережені від цивілізації.

13-а сторінка: як адаптуватися після переходу на «літній» час, що кажуть про переведення стрілок закарпатці.

Оцінка: 7 із 12. Рекомендовані до читання: матеріал про міні-ГЕС, стаття про вимираючі села на Перечинщині.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат