У піст найважливіше не «їсти» свого ближнього

15.03.2013 14:51 СОЦІО

 

Духівники радять відмовитися від того, що спричиняє залежність, у тому числі Інтернету й соцмереж.

Починаючи з понеділка і впродовж наступних семи тижнів, християни будуть обмежувати себе у їжі, уникати розваг і, найголовніше, духовно очищуватися. 18 березня розпочинається Великий піст. Це найважливіший та найдавніший з усіх багатоденних постів, літургійний період, під час якого готуються до свята Великодня. У християнстві він має символічний характер: саме 40 днів, як значиться в Біблії, постив у пустелі Ісус Христос.

«Він пом’якшує норов, вгамовує гнів, стримує поривання серця, бадьорить розум, дає спокій для душі, полегшує тіло, усуває нестриманість», — говорив Святитель Іван Золотоустий про духовну суть посту. Сучасні релігійні діячі вважають, що піст — це засіб відволіктися від задоволення тілесних потреб заради духовного.

«Час Великого посту є часом, коли людина зупиняється у самій собі, аби ясніше відчути Голос Божий. Від гріхопадіння у людині народжується природна гармонія: внутрішня — з самою собою і зовнішня — гармонія з Богом, а також із ближньою людиною. Час посту варто використовувати найперше з цією метою. Це час відновлення, у сучасному розумінні — час «перезавантаження». Людина може відновити свої духовні й фізичні сили», — розповідає Павло Фіцай, священик Ужгородського Хрестовоздвиженського кафедрального греко-католицького собору.

Нерідко слово «піст» пов’язане з утриманням від їжі. Але насправді це річ комплексна. Людина має постити на всіх рівнях свого життя. Також це відмова від внутрішніх речей, які, можливо, заважають віднайти себе, речей, які не дозволяють вийти поза межі свого «я». Час посту і є тим часом зустрічі людини з самою собою і зустрічі людини з Богом, зазначає духівник.

Справжній християнин має не лише сумлінно дотримуватися посту, а й готуватися до нього. До Великого посту йде своєрідна підготовка. Перший підготовчий тиждень називається Тижнем митаря і фарисея. Другий — Тиждень читання про блудного сина. Він підготовлює нас до того, наскільки Господь є люблячим батьком. Третій тиждень М’ясопусний або Сирний. Частково підготовка відбувається з кожним читанням Євангелія. Думки в цей час мають бути спрямовані до Бога, якого потрібно шукати завжди, навіть серед великого натовпу людей.

ВІДЧУВАЄШ ПОТРЕБУ — ІДИ СПОВІДАТИСЯ

Під час посту важливо також практикування покори, стримання амбіцій. А духовне очищення людина отримує через сповідь. Священик Павло Фіцай вважає, що періодичність сповіді не має бути виключно механічним питанням: «Людина має відчувати цей стан душі, коли потрібно висповідатися. І не важливо, чи ти сповідався вчора або рік чи місяць тому. Будь-яка проблема, тягар на душі мають бути спонукою. Не треба чекати великого свята чи посту. Хоча сьогодні є категорія людей, які сповідаються лише на Великдень. Я завжди наводжу такий приклад вірникам: уявіть, як би ви виглядали, якби слідкували за зовнішнім виглядом лише раз на рік. Уявіть тоді, що могли би побачити у дзеркалі. Так і з душею: про яке добро може йтися у такій темній душі? Тому варто сповідатися щонайменше раз на місяць».

40 днів посту — це саме той час, який благо впливає на людину. За цей період вона може духовно очиститися, бо якщо менше — може бути недостатньо, а якщо більше — може бути забагато, вважає духівник.

Під час посту варто обмежити години сну або розваг, наприклад, сидіння перед телевізором або в Інтернеті. Навіть мовчання може бути обмеженням, необхідним людині під час посту.

«Треба відмовитися від усього того, що забирає багато часу протягом дня. Починаючи від Інтернету, а у випадку молоді — від соцмереж. Будь-яка річ, крім роботи, яка забирає в людини надто багато часу, це вже залежність. Цього обов’язково потрібно позбавлятися під час посту. Адже ці зусилля можна використати для інших, більш корисних справ», — вважає Павло Фіцай.

ПІСТ ПОТРІБНО ВИКОРИСТОВУ¬ВАТИ НЕ ДЛЯ СХУДНЕННЯ, А ДЛЯ ДУХОВНОГО ОЧИЩЕННЯ

З погляду медицини є особливі категорії населення, для яких піст особливо корисний, якщо дотримуватися спеціального раціону — це сердечники та діабетики. Дозволяється не постити вагітним жінкам, тим, які годують новонароджених, щоб це не зашкодило ні мамі, ні дитині. Хворим людям, пенсіонерам теж не обов’язково постити, особливо якщо вони мають слабке здоров’я. Протипоказане обмеження в їжі людям, які страждають на анемію, та тим, хто переніс операцію або лікується від гострих інфекційних захворювань.

«Час посту то є піст духовний, піст тілесний, тобто обмеження в їжі. Це не дієта, як сприймають його чимало людей. Людина має більше часу присвяти молитві, самовдосконаленню. Важливо також робити корисні справи. Це не означає, що потрібно кожному зустрічному пропонувати допомогу, це мають бути природні, бажані самою людиною вчинки», — вважає Павло Фіцай.  

Піст — це ще й період спільних реколекцій для християн. Щодо їжі, то Іван Золотоустий казав: «Є ті, які не їдять м’яса, але їдять свого ближнього». Люди утримуються у їжі і при цьому можуть вчиняти зло, тож потрібно відмовитися ще й від поганих думок. Набагато важливіша внутрішня гармонія, вважає Павло Фіцай. Треба уникати тих речей, які найперше заважають, відмовитися й від того, що створює залежність. А також звертати більшу увагу на молитву, на своє внутрішнє, духовне життя.

Незважаючи на чітку часову обмеженість, духівники закликають не ставити піст у рамки днів чи тижнів, не рахувати години до завершення. Час не є настільки важливим критерієм.   Великий піст, у першу чергу, це можливість духовного очищення, переосмислення життя. І чому би не використати цей період для вдосконалення, адже змінити себе насправді дуже легко, потрібно лише захотіти цього. Тож у наступні сім тижнів з’являється якнайкращий привід для таких перетворень.


Наталія Каралкіна


***

ДО ТЕМИ
Науковці й лікарі теж за піст, який додає тілу здоров’я та очищує душу

Великий піст припадає на початок весни, він готує організм до зміни пори року, очищує його від шлаків та відкриває шлях до кращого засвоєння вітамінів.

Дотримання посту більш природне, ніж голодування чи роздільне харчування. Тим паче, вживаючи винятково рослинну їжу, багату на клітковину й пектини, з організму виводяться шкідливі речовини, накопичені за зиму.

Пісний раціон має обов’язково забезпечувати надходження необхідної кількості білка, тому радять їсти боби, капусту, сою, крупи, хліб грубого помелу.

Також потрібно вживати олію та горіхи, а замість солодкого — мед, цукати, фрукти.

Пам’ятайте: відмовляєтеся від однієї їжі — компенсуйте енергію для організму, вітаміни та корисні речовини, вживаючи відповідні замінники.

Лікарі радять пити багато рідини (півтора-два літри рідини з медом чи лимонним соком), особливо у перші та останні дні посту, коли забороняється взагалі вживати їжу.

Корисно також вживати мед — він позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт, містить велику кількість глюкози та фруктози й вітаміни групи В, А, С, Е, РР, К.

Утримуйтеся від висококалорійних продуктів — печива, макаронів, хліба. Пийте компоти, узвар із шипшини, трав’яні чаї.

За матеріалами http://ridna.ua

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат