Учасники "Карпатської січі" благодійно здавали кров

admin 20.02.2013 14:21 СОЦІО

Здача крові проходила в Закарпатській обласній станції переливання крові. Всі учасники були задоволені тим, що ставши донором врятували в майбутньому людське життя, зробили добру справу, покращили своє здоров’я. І в майбутньому акції продовжаться, також пошириться пропаганда донорства в навчальних закладах та на вулицях міста.

Завідувач донорським відділом Фантич Марія Антонівна: ‘’Здавати кров можна з 18 років, перебуваючи в здоровому стані та дотримуючись переліку протипоказань. Процес починається з реєстрації особи, яка хоче стати донором, потім заповнюються дві анкети, одну з яких підписує донор, а іншу, після обстеження – лікар, який вирішує допускати до здачі крові чи ні, та назначає дозу. Якщо людина здає вперше кров то доза становить від 250 до 350   мілілітрів, взалежності від стану донора та обстеження лікаря. Максимальна доза становить 450 – 490 мл. Здавати кров можна один раз за два місяці, тому що після здачі кров вертається через 45 днів, а ще за 15 днів нормалізуєся. Ще існує в нас метод плазмаферезу – донор здає світлу частину крові, тобто плазму. Вже через 48 годин склад плазми в організмі відновлюється, здавати плазму можна лише раз на два тижні.
Вже будучи в операційній з вами спілкуються ‘’як ваше самопочуття?’’, тобто здача крові не є насильною, що якшо вам прописали 350 мл, то ви її маєте здати, якшо ваш стан погіршується, вам стало погано, то відразу процес припиняється і звичайно непродовжуєся, вам допомагають, як то кажуть ‘’прийти в себе’’. Всі системи в нас одноразові, після того як у вас взяли кров система ріжеся і знищується, ви самі є свідками цієї процедури. Можливості використати систему вдруге немає.
В нас в області десятки лікувальних закладів, а обласна станція переливання крові одна. Кожного дня ми видаємо десятки літрів крові. Прийшовши до нас ви самі мали змогу пересвідчитися в тому, що донорів дуже мало, в будний день їх може бути 2-3 чоловіка. Більше їх коли родичу треба для операції кров, тоді приходять рідні.
Давно проводилися бесіди на заводах, щоб заохочувати людей ставати донорами і тоді люди до того ставилися позитивно і донорів було набагато більше чим тепер. Зараз на привиликий жаль наші фірми незаконопослушні і вважають виконувати закон про здачу крові немусять. Свідомість зараз така в людей, а особливо в керівників.
Якщо питання крові торкнеться тебе, то таке лікарство ви ненайдете в жодній аптеці. Якшо кров нездали – то її небуде. Перед здачею крові всі пройдуть безкоштовне медичне обстеження. В обстеження входить огляд терапевта клінічний і біохімічний аналіз крові, аналіз крові на гепатит, ВІЛ, сифіліс. Результат буде готовий за день.   У перший раз також визначається група й резус-фактор.
Здаючи кров ви поєднуєте приємне з корисним. Ліків багато, а кров ще непридумали - це жива субстанція. Залишається тільки одне – прийти і здати кров.’’
Активіст руху «Карпатська Січ» Тарас Деяк: ‘’Щодня в Україні тисячі людей потребують донорської крові. Серед них великий відсоток дітей. Якщо хвора дитина вчасно не отримає донорської крові, то її життя може закінчитися, так і не почавшись. На превеликий жаль, донорство в Україні не є поширеним явищем, і мало хто може похизуватися тим, що допоміг комусь врятувати життя. Основна проблема донорства крові полягає в тому, що кров потрібна постійно, тому що не всі її компоненти можна зберігати довго. Здавати кров одні й ті ж люди теж не можуть постійно, адже це може зашкодити їхньому здоров‘ю. Тому потрібно багато донорів, що регулярно здають кров або її компоненти.
Саме тому ми, активна молодь, яка хоче жити краще та мати надію в майбутньому, започатковуємо традицію регулярної здачі крові.’’
Голова обласної організації «КУН» Олександр Сачко: ‘’Здача крові пройшла успішно, хто був вперше трохи нервував звісно, але згодом зрозуміли що це безболісний процес. Звичайно ми поєднали приємне з корисним, всі пересвідчилися, що системи використовуються одноразово. В майбутньому хочеться, щоб донорів більшало і будем популяризувати на Закарпатті дане питання.’’

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат