Азарову у Facebook   написали про затримку   грошей новонародженим

Наталія Каралкіна 01.02.2013 15:30 СОЦІО

На Закарпатті проблем із виплатами і документами не було.

У кількох регіонах України з початку року не виплачують соціальну допомогу, в   тому числі новонародженим. Інформація про це швидко поширилася в Інтернеті та дійшла до персональної сторінки прем’єр-міністра у Facebook. Микола Азаров обурився і наказав головам регіональних адміністрацій, де трапилися такі випадки, «жорстко покарати винних чиновників».

Виявилося, що деякі органи праці та соціального захисту на місцях створили штучні затримки через суто бюрократичне перейменування управлінь у департаменти, пише «Українська правда».

На сайті Мінсоцполітики зазначено, що оформлення допомоги при народженні дитини поки що відбуватиметься за старою процедурою. Про це повідомляє директор Департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики України Віталій Мущинін: «До врегулювання питання визначення органу, що видає довідки про склад сім’ї, цим питанням, як і раніше, займатимуться паспортисти при ЖЕРах,   сільські та селищні ради. Таким чином, процедура оформлення допомоги при народженні дитини та субсидій залишається поки що незмінною».

Довідка про склад сім’ї дуже важлива у призначенні багатьох видів соціальної допомоги. З 4 січня її мали би видавати у Державній міграційній службі, яка сьогодні поки що цим не займається. Відтак через законодавчу неврегульованість понад 4,5 мільйона українських сімей могли залишитися без грошей.  

Щоб таки налагодити процедуру, доведеться внести законодавчі зміни. На це підуть місяці. Тож поки що прем’єр Микола Азаров доручив міністрові соціальної політики Наталії Королевській особисто контролювати кожен випадок затримки соціальних виплат і повідомляти уряду про вжиті заходи. Віталій Мущинін радить звертатися з порушеннями і затримками до Урядового контактного центру та писати про це на сторінці Мінсоцполітики у   Facebook.

Ужгородських чиновників за невиплати карати не доведеться. З початку року гроші новонародженим виплачують вчасно і не вимагають додаткової документації чи переоформлення старої. Ситуацію коментує Андріана Сушко, начальниця управління праці та соціального захисту населення.

— Одним із основних завдань управління праці та соціального захисту населення Ужгородської міської ради є реалізація державної соціальної політики в напрямку захисту прав та законних інте¬ресів дитини. У зв’язку з цим державою надається адресна допомога сім’ям із дітьми. Таких допомог є на сьогодні близько двадцяти. Основні з них це допомога у зв’язку з вагітністю і пологами, одноразова допомога при народженні дитини, допомога з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, допомога дітям-інвалідам та інші види допомог. Розміри державних соціальних допомог визначаються Законом України «Про державний бюджет України» на відповідний рік. У бюджеті держави на 2013 рік передбачено збільшення всіх видів соціальних допомог, в основному за рахунок збільшення прожиткового мінімуму, для дітей відповідного віку, працездатних осіб та осіб, які втратили працездатність. У 2013 році прожитковий мінімум буде збільшено в два етапи — з 1 січня та 1 грудня. Відповідно двічі переглядатимуть усі соціальні допомоги, як це передбачено чинним законодавством. До прикладу, з 1 січня поточного року допомога при народженні першої дитини становитиме 29 160,00 гривень, другої — 58 320,00, третьої — 116 640,00, а вже з 1 грудня 2013 року допомога зросте до 30 960,00 гривень на першу дитину і 61 920,00 та
123 840,00 відповідно на другу і третю.

На сьогодні на обліках нашого управління перебуває близько 9,5 тисячі ужгородців, які отримують різні види соціальних допомог. Їхня кількість зростає з року в рік, що свідчить про ріст народжуваності в обласному центрі та про підвищення соціальних стандартів у цілому. Так, за січень поточного року нами було профінансовано 7 млн. 795 тисяч гривень соціальних допомог, субвенція на виплату допомог із державного бюджету надійшла на рахунки управління в повному обсязі, всі виплати за січень отримувачі вже отримали згідно з чинним законодавством.

Що стосується порядку призначення соціальних допомог сім’ям із дітьми, то він залишається незмінним. Ніяких додаткових довідок для призначення соціальних допомог крім тих, які   були передбачені чинним законодавством і раніше, ми від отримувачів не вимагаємо.

Редакція газети «РІО» радить не замовчувати власних проблем чи бюрократичних перипетій, які трапляються майже на кожному кроці. Якщо ваші права на отримання соцдопомоги незаконно порушують чи затягують процедуру виплати, пишіть нам на сайт, повідомляйте на електронну скриньку газети rio-inform@mail.ru.

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат