Ващук хоче зробити УжНУ дослідницьким університетом (ФОТО)

admin 03.09.2013 12:22 СОЦІО

Виступ ректора Ужгородського національного університету доктора технічних наук, професора Федора Ващука на урочистому зібранні з нагоди «Дня Знань в УжНУ» 2 вересня 2013 року.

Новий навчальний рік є знаковим і переломним у житті Ужгородського національного університету. Є знаковим, бо стане роком підготовки до відзначення 400-ліття вищої освіти Закарпаття і 70-ліття новітньої історії нашої альма-матер.

Тому сьогодні багато уваги приділяється відновленню традицій, творенню університетської естетики і символіки, становленню сучасного університетського історико-культурного середовища і ландшафту. Зокрема, про це свідчить створення трьох музеїв – археологічного, історії університету, давньої книги, а також облаштування скверу імені покровительки студентства – Святої Тетяни.
 
Новий навчальний рік ми вважаємо переломним на шляху до вищого статусу. Забезпечення відповідності УжНУ критеріям дослідницького університету – не просто стратегічна мета, а найбільша інвестиційна програма в освіту і науку Закарпаття останніх десятиліть. Здобуття дослідницького статусу – це близько 30 мільйонів гривень обов’язкових додаткових державних вкладень в університетську науку щороку замість 2-3 мільйона гривень. Зокрема, у цьому 2013 році науковці університету виконують 28 тем із загальним обсягом фінансування 3,4 мільйона гривень.
 
В інвестиційному портфелі УжНУ є ряд масштабних проектів. Найперше на початок цьогорічного опалювального сезону встановлюємо потужні три модульні котельні, завдяки чому університет заощадить щороку до 5 мільйонів гривень комунальних платежів. Але це проект середньої величини. Мегапроект – зведення університетської клініки з участю німецьких партнерів. Це проект крайового значення, бо фактично йдеться про іноземні інвестиції в економіку області в значному обсязі – 12 мільйонів євро.

Безумовно, такі плани є амбіційними. Але мусимо їх втілити. В УжНУ відкривається «друге дихання» в усьому і це є беззаперечним фактом. Загалом університет потребує негайно для відновлення інфраструктури та європеїзації своїх приміщень (а це понад 120 тисяч квадратних метрів) близько 140 мільйонів гривень. І ми спільними з обласною і міською владою поступово приведемо їх до ладу. Зобов’язані це зробити, бо УжНУ є найбільшою у Закарпатті установою, а за бюджетом – як половина Ужгорода.
  Наші освітні пріоритети залишаються незмінними. Вони ґрунтуються на засадничій ідеї про те, що університет існує для всебічної самореалізації студентів. Без студентів нема університету. Не міністерство, не ректор, а студенти є роботодавцями для всього науково-педагогічного й адміністративного персоналу. Мусимо так організувати навчальний процес, аби студенти мали належні умови для навчання, проживання і відпочинку. У підсумку дипломовані випускники УжНУ повинні бути фаворитами на вітчизняному та європейському ринках праці.
 
Отже, шановні колеги, мусимо підвищити якість викладання всіх дисциплін та якість виконання всіх видів робіт у рамках навчальних планів. Адже тепер у суспільстві різко зростає попит саме на якісну освіту, про що свідчить тенденція значного відпливу цьогорічних випускників загальноосвітніх шкіл Закарпаття на навчання закордоном – у Словаччину, Угорщину, Чехію, Польщу, Німеччину, Австрію.
  Ось чому на всіх напрямах і спеціальностях усіх років навчання впроваджуємо інноваційну тріаду – поглиблене вивчення іноземних мов, якісне засвоєння інформаційних технологій, інтенсивні різнорівневі міжнародні зв’язки.
  Щодо лінгвістичної підготовки. Кожен випускник УжНУ в перспективі повинен вільно володіти двома-трьома мовами. Ідеться не тільки про державну українську чи традиційні світові – англійську, німецьку, французьку, російську, а й мови сусідів – угорську, румунську, словацьку. Цього літа ми вперше провели набір і на чеську мову. Жоден університет Центральної Європи не проявляє таку послідовну і системну зацікавленість до мов сусідніх народів.
 
В УжНУ працюють фахівці, котрі навчають дев’яти мовам. Прагнемо до них долучити принаймні ще три – польську, а також іспанську і китайську. Зрозуміло чому. Через етнічну і демографічну специфіку сучасного світу загалом і нашого регіону зокрема. Адже Закарпаття межує з Польщею, от-от відкриється прикордонний перехід, польські університети – наші конкуренти у регіоні в змаганні за абітурієнтів.Китай – одна з впливових країн світу. Китайська мова змагається з англійською заперше місце у світі за кількістю мовців – 1,2 мільярда осіб. Іспанською розмовляє півмільярда землян.
  Якщо говорити про міжнародну діяльність Ужгородського національного університету, то потрібно мати на увазі три першочергові завдання – зростання чисельності іноземних студентів, неухильний розвиток програми «подвійних дипломів», багатократне збільшення обсягу грантів, залучених у модернізацію університету.
 
УжНУ співпрацює з 70партнерами з 17 країн. Є відповідальним від України за освітньо-наукову взаємодію з Придунайськими країнами. Міністерство освіти і науки України ставить перед нами підвищені завдання бути взірцем інтеграції в європейський освітній простір. Тому завершується організаційна робота щодо створення навчально-консультаційних представництв УжНУ в Угорщині, Румунії, Словаччині, Чехії. Передусім – у шести містах: Прага, Їглава, Скаліца, Кошіце, Пряшів, Ніредьгаза.
Вже зараз одночасно з дипломом УжНУ в Центральноєвропейському університеті в Скаліці (Словаччина) можна здобути дипломи «бакалавра» і «магістра» зразка Євросоюзу з трьох спеціальностей – «міжнародні відносини», «екологічний менеджмент», «навколишнє середовище». У минулому навчальному році такі дипломи магістрів отримали 9 наших випускників. У позаминулому – 15 випускників Закарпатського державного університету. Мова ведеться нині про залучення до програми «подвійних дипломів» майже 1,5 тисячі студентів УжНУ. Складне завдання, але мусимо відкривати нові освітні горизонти.

Якісне засвоєння інформаційних технологій немислиме без новітнього обладнання, мультимедійних аудиторій, телекомунікаційних комплексів. Разом із тим плануємо розвивати дистанційну освіту, що нині дуже популярна в провідних країнах. У цьому ми зробили перший вагомий крок і, завдячуючи Центральноєвропейському університету (вельмишановна пані ректор Гайді Шварцзова тут присутня), встановили в чотирьох приміщеннях сучасну телекомунікаційну техніку вартістю понад 500 тисяч євро. Таким чином УжНУ увійшов у спільний університетський простір п’яти держав – Великобританії, Словаччини, України, Литви, Росії, де встановлені аналогічні комплекси.
 
Телекомунікаційні мультимедійні комплекси Ужгородського національного університету є найсучаснішими в Україні. Вони дозволяють в онлайн-режимі проводити відеоконференції та лекції, з’єднуватися із аудиторією з відповідною технікою у будь-якій точці світу, здатні забезпечити синхронний переклад. Ми знаходимося в найбільшій залі університету, що має 750 посадкових місць. Тут встановлено спеціальний екран інайпотужніший в Україні проекторісистему дистанційного управління відеокамерами. Віднедавна, як у всіх європейських університетах, члениВченої радиУжНУотримали можливість працювати в оновленому залі за єдиним овальним столом, із використанням сучасних технологій.
 
Протягом року за підтримки обласної влади ми подбали і про технологічне оновлення навчально-наукових підрозділів. Наприклад, фізичний факультет отримав від голови Закарпатської обласної державної адміністрації Олександра Ледиди демонстраційне обладнання для фізичного кабінету на суму 400 тисяч гривень. За цю допомогу колектив УжНУ складає Вам, Олександре Олександровичу, щиру подяку!
 
Дуже багато сил протягом року забрали проблеми, пов’язані з відновленням інфраструктури університету, капітальними ремонтами багатьох будівель, оновленням навчальної бази. І це при тому, що, коли приступили до роботи, у нас було реальних боргів на понад 9 мільйонів гривень. Проте нам удалося не тільки розрахуватися з боргами, а знайти і вкласти сукупно близько 14 мільйонів у розвиток освітньо-наукової матеріальної бази.
  Із них – 2,8 мільйони гривень – внесок Закарпатського державного університету, котрий наприкінці червня приєднався до УжНУ. Ще 2,5 мільйони гривень, отриманих як оплата за проживання в гуртожитках, вкладено в їх же розвиток. 6 мільйонів гривень (понад 500 тисяч євро) – згаданий телекомунікаційний дарунок Центральноєвропейського університету в Скаліці. 400 тисяч гривень – згадана вже допомога обласної влади (фізичний кабінет).
 
Інші залучені кошти – понад 1 мільйон гривень – благодійницькі. Вони залучалися активними і діяльними керівниками – проректорами, деканами, завідувачами кафедр на ремонти приміщень, комп’ютерні класи, навчальне приладдя тощо. Так, за рік меценатами укладено в ремонти будівель факультету здоров’я людини майже 200 тисяч гривень. Внаслідок цього аудиторний фонд факультету зріс на понад 200 квадратних метри, встановлені енергозберігаючі вікна, замінено опалювальну систему, відремонтовано стелі та стіни спортивної зали площею 1300 кв. м. Дивно, що доти 30 років тим спортзалом ніхто не журився.
 
До речі, коли проводимо, по суті, відновлення матеріальної бази УжНУ, то з гіркотою констатуємо, що той чи інший об’єкт відремонтовано вперше за 20 чи 30 років, як, наприклад, дах на обсерваторії чи десятки навчальних і побутових приміщень у різних корпусах.
  Уперше за два десятиліття університетські гуртожитки, де проживає близько 4-х тисяч студентів, отримують друге життя. Як уже зазначалося, за рік у них вкладено 2,5 мільйона гривень. Причому кошти використано дуже раціонально. Так, замінено 2 тисячі квадратних метрів покрівлі на 4-му гуртожитку за 175 тисяч гривень. У 2010 році попереднє керівництво провело аналогічний ремонт на такій же площі з використанням таких же матеріалів, але за 300 тисяч гривень. Ми ж відремонтували на 125 тисяч гривень дешевше. Розумієте про що мова.
 
Також у гуртожитках та інших будівлях ми замінили більше 1000 вікон і вітражів на сходах. Це дало відчутну економію електроенергії – на 20 %. Крім того, в гуртожитках відремонтовано й укомплектовано 35 кухонь, 109 туалетів. Якщо раніше у 1-му, 2-му, 3-му гуртожитках працювало тільки 6 душових кабінок, то тепер діють усі – 42-і. У 2-му гуртожитку відновлено затоплений багато років підвал.
  Приступаємо до капітального ремонту помешкань студентів. У 4-му гуртожитку по сучасному відремонтовано 20 кімнат. Одночасно на стадії підготовки проект монтажу системи сонячних вакуумних колекторів на спорткомплексі «Буревісник». До речі, завдяки керівництву факультету здоров’я людини, плавальний басейн УжНУ за рік мінімізував збитки і став рентабельним. Тепер чекаємо від загальноуніверситетської кафедри фізичного виховання активних дій щодо реконструкції стадіону і прилеглих спортивних площадок.
 
Немає в університету іншого вибору як самому заробляти, а також просити від влади і бізнесу ресурси для модернізації своєї матеріально-технічної бази. Адже прагнемо негайно реалізувати масштабні проекти, що стосуються реконструкції будівель хімічного, стоматологічного і медичного факультетів. Зокрема, підготовлено проекти, кошториси і програму реконструкції фасаду історичної будівлі медичного факультету УжНУ. Сподіваємося, що програму затвердить Закарпатська обласна рада найближчим часом.
  Протягом року ми переймалися не тільки відновленням вкрай занедбаного господарства. Ми творили науку і розширювали наші освітні можливості. Із гордістю кажемо, що Ужгородський національний університет, згідно з останніми даними міжнародної наукометричної бази даних Scopus, піднявся з 10-го на 5-е місце серед провідних наукових центрів України.
  У 2013 році вченими і педагогами УжНУ опубліковано 10 підручників і посібників з грифом Міністерства освіти і науки України, одержано 32 патенти України на винаходи і корисні моделі.
 
Цього року співробітниками університету захищено 1 докторську (Федір Гече) і 15 кандидатських дисертацій, а за плідну науково-педагогічну діяльність завідувач кафедри ентомології та збереження біорізноманіття Володимир Рошко указом Президента України Віктора Януковича нагороджений нещодавно орденом «За заслуги» IIIступеня.
  Відрадно відзначити, що протягом останніх півроку відновлено роботу 4 спеціалізованих вчених рад із захисту кандидатських і докторських дисертацій, ще дві запрацюють у найближчі місяці.
  Із допомогою обласної влади нам вдалося створити три навчально-методичні комплекси Ужгородського національного університету з Берегівським, Міжгірським, Хустським медичними коледжами. З одного боку, університет отримав стабільний потік абітурієнтів, а другого – зросте якість освітніх послуг у вказаних коледжах.
 
За минулий навчальний в університеті проведено більше двох сотень виховних заходів, а саме: зустрічі з відомими науковцями, митцями, депутатами, представниками влади, мас-медіа, громадських організацій. Працює Центр студентського дозвілля «Ювентус», до послуг студентів і співробітників 18 спортивних майданчиків, переважна більшість яких, щоправда, потребує реконструкції. Одночасно слід усіляко підтримувати і розвивати художню самодіяльність університету, зокрема хор «Боян».
  Усі факультети провели тижні відкритих дверей, під час яких проведено величезну агітаційну роботу серед абітурієнтів. Це відобразилося на безпрецедентному зростанні кількості заяв у приймальну комісію. Однак нема чого заспокоюватися. Нам потрібно проводити профорієнтаційну роботу протягом усього року, особливо у віддаленій від Ужгорода гірській місцевості. Адже саме звідти йде значний відплив абітурієнтів за межі області.
 
Вперше за останні 20 років УжНУ серйозно заявив про себе на спортивній арені. Наші спортивні команди взяли участь у Всеукраїнській універсіаді, де здобули залікові бали з пляжного волейболу, фехтування, регбі. Студентка Єлизавета Бан стала чемпіоном світу з паверліфтингу, а збірна УжНУ з американського футболу – чемпіоном України. В університеті функціонують секції з 24 видів спорту. Протягом навчального року пройшли турніри на кубки деканів, викладацько-професорська спартакіада і студентські змагання, волейбольний турнір пам`яті ректора Володимира Сливки.
  УжНУ є лідером серед університетів України з волонтерського руху. Зокрема, нами створено клас і точки доступу для слабозрячих осіб. Усього три вищі навчальні заклади України мають подібні об’єкти. Приємно також зазначити, що півтисячна «Студентська республіка» проведена в липні-місця на базі студентського колективу УжНУ у 2013-му увійшла до трійки найбільших в Україні.
 
Дуже оптимістичними є підсумки вступної кампанії. Такої популярності УжНУ серед вступників ще не було – маємо рекордні в історії університету 18,5 тисяч заяв. Ми відібрали найкращих за всіма освітньо-кваліфікаційними рівнями і спеціальностями. Середній конкурс заяв на місця державного замовлення склав у цілому 10 осіб на 1 місце. З огляду на заповнення ліцензійного обсягу найпопулярнішими були спеціальності «Лікувальна справа», «Стоматологія», «Фізична реабілітація», «Географія», «Правознавство».
  Вступна кампанія була напруженою та проходила в умовах реорганізації УжНУ, приєднання до нього Закарпатського державного університету. Також перед її початком в УжНУ закінчувався термін дії 83ліцензійта серифікатів. Потрібно було акредитувати 26напрямів бакалаврату із 36наявних, 57спеціальностей із 84. Ми з честю отримали всі нові ліцензії та акредитаційні сертифікати. До тогож, ми проліцензували 9 нових спеціальностей, зокрема – державне управління, чеську мову і літературу, соціологію, інтернатуру (вперше за історію університету її перевели в правове поле).
 
Університет зарахував на навчання найвищу за свою історію кількість абітурієнтів – майже 5000 їх стало студентами.Близько 2300 вступників потрапилина державне замовлення. Держзамовлення ми виконали в повному обсязі за всіма освітньо-кваліфікаційними рівнями – молодший спеціаліст, бакалавр, спеціаліст, магістр.
 
Згадані показники сприятимуть не лише збереженню наявних робочих місць в університеті, а й розширенню науково-педагогічного персоналу. УжНУ підтвердив, що повернувся до числа найпотужніших університетів України. Цього року вофіційному рейтингу Міністерства освіти і науки серед класичних університетів УжНУ за рік піднявся з 27-го місця на 12-е. Жоден університет настільки не покращив своїх показників.
  Наша мета на цей навчальний рік – потрапити в десятку провідних університетів України. Наша мета – здобуття статусу дослідницького університету. Зробімо разом усе для того! Моя щира подяка всім Вам за самовіддану працю! Зі святом Вас! Успіхів та здоров’я всім! Нехай Господь допоможе нам у всіх благородних справах!

admin


За матеріалами сайту УжНУ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат