Складена карта екологічно забруднених регіонів України

admin 30.08.2013 10:08 СОЦІО

Складена карта екологічно забруднених регіонів України
Кабмін прийняв постанову про новий перелік видів діяльності, що становлять підвищену екологічну небезпеку.


Список підприємств через два тижні підготує робоча група на чолі з віце-прем'єром Юрієм Бойко.

Відомо , що до нього увійдуть теплові електростанції, гідроелектростанції на річках, гідроакумулюючі електростанції, ядерні установки, уранові об'єкти.

Особливо небезпечним з точки зору екології є виробництво будматеріалів, виробництво в сфері чорної і кольорової металургії, а також видобуток і переробка корисних копалин. У списку опинилися також об'єкти машинобудування та металообробки.

У перелік небезпечних видів діяльності потрапили також фармацевтичне виробництво, виробництво засобів захисту рослин, мінеральних добрив, основних хімічних речовин, а також зберігання будь-яких хімічних продуктів, незалежно від методів і обсягу виробництва.

Міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков пояснив, що список екологічно небезпечних видів діяльності вирішили доповнити через недавню аварію на хімзаводі концерну «Стирол» у Донецькій області.

Екологи вважають, що новий список небезпечних підприємств допоможе у захисті навколишнього середовища.

«До таких підприємств застосовуються підвищені вимоги щодо будівництва природоохоронних об'єктів», - пояснив «Погляду» директор Київського еколого -культурного центру Володимир Борейко.

Він зазначив, що найбільш небезпечні промислові об'єкти - це АЕС, підприємства металургійної та хімічної промисловості.

«Українська металургія небезпечна тому, що до цих пір використовує технології мало не 1930-х років. Хімпром небезпечний не тільки виробництвом хімікатів, сюди ж можна віднести діяльність цементних і асфальтових заводів, які теж можуть завдати шкоди», - сказав еколог .

Донбасу і Придніпров'ю важче за всіх

Основна промисловість сконцентрована на сході країни - в двох найбільших за економічним значенням регіонах.

Перший - це Донбас, тобто Донецька і Луганська області.

Донбас займає 8,8 % площі України, в ньому проживає 15,5 % населення - іншими словами, це найбільш густонаселений регіон країни.

На Донбас припадає 23 % випуску всієї промислової продукції, у тому числі 85 % паливної, 23% хімічної та нафтохімічної, 37% металургійної і 18 % виробництва електроенергії.

Зрозуміло, що всі ці галузі не найкращим чином впливають на довкілля. Більше 20 % викидів шкідливих речовин в атмосферу припадає саме на Донецьку область.

Друге місце за рівнем територіальної концентрації виробництва і населення, а також з екологічного забруднення займає Придніпров'я - Дніпропетровська та Запорізька області. На 9 % території країни проживає 11,5 % населення.

Тут сконцентровано 20 % випуску промислової продукції. Провідне місце займають металургійна електроенергетична, хімічна та нафтохімічна промисловість.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат