В УжНУ новий герб і прапор

admin 29.07.2013 11:17 СОЦІО

Для Ужгородського національного університету розробили нову символіку.

Новий герб УжНУ склав Член УГТ, Гільдії геральдичних художників «Terra Indagines» Олександр Попович.

Малюнок виконала Ксенія Шкроблюк, Гільдія геральдичних художників «Terra Indagines.

У синьому щиті – срібна гора, перетята трьома синіми хвилястими поясами. З-за гори сходить золоте сонце. На горі – чорний дрозд із золотими очима та дзьобом, що у правій лапі тримає срібний ключ з чотиризубцевою борідкою. Над його головою – п’ять пятипроменевих золотих зірок, покладених півколом.

Девіз – «Plus scimus - plus possumus» («Більше знаємо – більше можемо») написано золотими літерами на лазуровій стрічці, - повідомляє Zaholovok.com.ua.

Фон щита збережено лазуровим. Колір, традиційний для герба м.Ужгород, присутній у попередній версії герба університету та найбільш нейтральний з-поміж п’яти геральдичних емалей.

У основі лазурового щита – срібна (білого кольору) геральдична гора (за формою – заокруглена геральдична «основа»). Натяк на «Срібну землю», на гори Закарпаття. Вона ж – «підставка» для основної геральдичної фігури. (Між тим головні корпуси університету також збудовані на горі Дайбозькій). Гора – перетята трьома синіми хвилястими поясами. Тиса, Латориця, Уж – головні річки Закарпаття, його артерії. Річка – символ повноти часу: теперішнього, минулого і майбутнього. Університет має славну історію й море можливостей попереду.

З-за гори сходить золоте сонце. Символ світла знань.

На горі – чорний дрозд із золотими очима та дзьобом. Золоте «озброєння» птаха свідчить, що студенти, викладачі, випускники університету озброєні знаннями, досвідом. У правій лапі дрозд тримає срібний ключ з борідкою із чотирьох зубців. Число 4 – що завгодно: пори року, сторони світу, кількість євангелій. Символіка герба може розкриватися і згодом. Ключ до знань може легко перетворитися на ключ від міста. Випускники університету відкривають для себе нові міста, а для міст – свої знання.

Над головою у птаха «німб», викладений із п’яти пятипроменевих золотих зірок.

Зірки – натяк на покровителя Ужгорода Яна Непомуцького. Утім, комусь може сподобатися розглядати їх як «п’ятизіркову якість освіти» або ж, наприклад, натяк до інтеграції університету з вузами Євросоюзу. Чи повне таємниць зоряне небо? Чи зорі-дороговкази? Чи, може, сяйво ідей у світлих головах? Розташування у вигляді німба – це і сузір’я (що саме собою промовисто) і натяк на традиційність Закарпаття і на чесноти тутешніх людей.

Дрозд – це і Другети, засновники системи освіти на території нинішнього Закарпаття (засновники семінарії в Гуменому та гімназії в Ужгороді) й історія міста, де розташовано університет», і   птахи, які вилетіли з одного гнізда (УжНУ). Дроздів у природі існує 69 видів. Живуть вони на майже всіх континентах. Окрім співочих дроздів є ті, які живуть на деревах, у землі тощо. Тобто, таланти їхні різноманітні. Вони виглядають по-різному. Але вони діти одного «роду». Ключ – це ключ до знань, і ключ до міст, які радо приймають випускників УжНУ у всьому світі.

Девіз збережено від попереднього герба, однак перекладено його латиною. Головні кольори герба, лазуровий і жовтий – це і традиційні геральдичні кольори Закарпаття. Саме ці кольори у стрічці дарувала Марія Терезія єпископу-просвітетелю Андрею Бачинському.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат