Україна стоїть на порозі "раптової зупинки", -- Goldman Sachs

admin 24.07.2013 14:11 СОЦІО

Українська економіка більше за інших зі свого регіону CEEMEA ризикує зіткнутися з різким, більш ніж на 5% за рік, скороченням надходжень капіталу. Таке явище називається sudden-stop («раптова зупинка»).


В опублікованому 22 липня дослідженні економісти Goldman Sachs оцінили ймовірність «раптової зупинки» для України в 46%. Це вище, ніж під час кризи 2008-2009 років. Що дає підставу інвестбанку так думати і чи означає це швидке настання нової кризи?

За останні тридцять років «раптова зупинка» двічі відбувалася в Мексиці: у 1982 і 1995 роках, в 1997 році - в Південній Кореї, Таїланді та Філіппінах, в 2001-му - в Туреччині та Аргентині, приводячи до повномасштабних економічних криз в цих державах. У країнах ЦСЄ та Близького Сходу в останні кілька років ризик раптового відтоку капіталу знижувався, йдеться в звіті. Але не у випадку з Україною.

Більше за інших ризик sudden-stop збільшують чотири фактори: дефіцит поточного рахунку, зниження золотовалютних резервів центробанку країни, переоціненість місцевої валюти і слабке зростання ВВП. Приміром, кожен відсоток переоцінки валюти збільшує загрозу sudden-stop на 0,4%, кажуть у Goldman Sachs. І навпаки: зростання резервів на 1 п.п. по відношенню до короткострокового зовнішнього боргу знижує загрозу раптового відтоку капіталу на 0,2%.

У випадку з Україною разом «зустрілися» відразу кілька приводів для занепокоєння: зростання дефіциту поточного рахунку, слабке зростання ВВП і падіння резервів НБУ. У 2013-му активне залучення коштів на зовнішніх ринках допомогло перекрити потреби у фінансуванні і утримати резерви стабільними.

«Але великі виплати за боргами і постійний дефіцит поточного рахунку на рівні в середньому $ 1 млрд на місяць, схоже, починаючи з третього квартал 2013 року будуть тиснути на резерви НБУ і змусять уряд погодитися на стабілізаційну програму МВФ», - йдеться у звіті.

Це не означає, що «раптова зупинка» у випадку з Україною обов'язково відбудеться, уточнюють автори дослідження. Але, як зауважує forbes.ua, будь-який малий шок може вивести Україну зі стану рівноваги і спричинити кризу.

«Це дослідження може дати тільки перший погляд на суть економічних проблем, але минулого разу, в 2008 році, їх модель передбачила розростання масштабної кризи в Україні, - зазначає керівник аналітичного відділу ІК Concorde Capital Олександр Паращій. - І в цілому бачення ситуації відповідає нашій оцінці - через виснаження резервів ризик девальвації гривні восени складає вже 50% ».

З іншого боку, в 2011 році модель Goldman Sachs прогнозувала похмуре майбутнє Туреччини. Тоді дефіцит поточного рахунку цієї країни досяг рекордних 10,5% ВВП, і економісти банку оцінили ймовірність sudden-stop для Анкари на рівні 50%. Але з тих пір ситуація пішла на поправку, дефіцит поточного рахунку значно скоротився, а разом з ним до 17% зменшився і цей ризик.

Експрес

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат