В Ужгородському СІЗО стало на 150 "мешканців" менше

admin 03.05.2013 11:35 СОЦІО

Через прийняття нового Кримінально-процесуального кодексу головну закарпатську «тюрму» заповнюють усе рідше – переважну більшість краян арештують удома, а інших тримати більше 2 місяців не можна.

Починають відпускати й пожиттєво ув’язнених. Таким чином, роботи у працівників пенітенціарної служби, якій виповнилося 15 років, значно поменшало.

Як розповів на урочистостях заступник начальника Закарпатської установи виконання покарань №9 Владислав Вербич, саме 22 квітня 1998 року створили відповідне управління, яке реорганізували в пенітенціарну службу. За цей час місцеве СІЗО зуміли перетворити на заклад європейського зразка, стверджує газета "Закарпатська правда". Так, камери утримання знаходяться в належному санітарному стані, годують в’язнів тричі на день, причому м’ясом та рибою. Молочні продукти та спеціальне дієтичне харчування окремо отримують особи з недугами (до прикладу, кишково-шлункового тракту та легеневими захворюваннями). Неповнолітніх, а їх тут 4, навіть навчають шкільній грамоті. Є умови й для занять спортом.

За неофіційною інформацією, заклад є одним із кращих в Україні, сюди навіть просяться в’язні – зокрема через перенаселення в’язниць в інших регіонах країни. А в Закарпатській установі виконання покарань №9, навпаки, «мешканців» меншає. Зараз в Ужгородському СІЗО приблизно 400 чоловік – тимчасово затримані до рішення суду. Що цікаво, завдяки новому КПК, за словами В. Вербича, арештованих стало на 150 чоловік менше, ніж торік. «Дійсно, нове законодавство призвело до значних змін, – пояснив начальник відділу по контролю за виконанням судових рішень Закарпатської установи виконання покарань №9 Андрій Думнич. – Так, зараз доволі часто рішення про утримання в СІЗО замінюють на домашній арешт, а тримати в цьому закладі відтепер можна не більше 60 днів». Цей факт підтверджують і в міліції. Так, із початку року під арешт потрапили менше 50 чоловік. Із них 43 – у вигляді запобіжної міри обрали саме домашній арешт.

Окрім того, «сидить» у цьому закладі 31 довічно ув’язнений. До речі, міське СІЗО – одне з трьох, де утримують таких в’язнів. За словами В. Вербича, торік одного з них звільнили за помилуванням після 19 років ув’язнення. Свого часу його арештували й такий вирок виніс суд у Будапешті. Чи випустять на волю інших в’язнів – наразі невідомо.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат