Немає гарантій,   що газ знову десь не вибухне

23.03.2012 16:00 СОЦІО

Чи не вперше про існування цілого ряду т. зв. «больових» точок, що становлять безпосередню загрозу здоров’ю і навіть життю людей у діяльності ПАТ «Закарпатгаз», громада краю дізналася в серпні минулого року, коли біда, спричинена витоком газу з пошкодженого горе-робітниками газопроводу середнього тиску, прогриміла на всю Україну та за її межами вибухом на вул. Анкудінова в Ужгороді.


Й досі мешканці обласного центру, ряду сусідніх із ним сіл не можуть без тривожного щему в грудях пригадувати не лише спричинені тією надзвичайною ситуацією людські жертви, а й власні поневіряння, пов’язані з відключенням більш як на тиждень голубого палива всім без винятку споживачам. І як тоді не намагалися керівники ПАТ «Закарпатгаз» переконати людей, що змушені були вони діяти саме так, керуючись виключно думками про благо населення, приховати власні безгосподарність, нерозпорядливість, невміння чітко і професійно працювати в екстремальних обставинах за красивими і правильними словами їм не вдалося.  

— Вже наступного дня після трагедії (29 серпня 2011 року) окремим розпорядженням була створена спеціальна комісія, — пригадує начальник Територіального управління Держгірпромнагляду в Закарпатській області Михайло Саварин. — Протягом двох тижнів її члени об’єктивно та грунтовно вивчили не лише умови та обставини нещасного випадку, роль кожної посадової особи в його виникненні, а й запропонували керівництву всіх причетних до НП установ та організацій і, найперше, звісно, ПАТ «Закарпатгаз» комплекс конкретних заходів, виконання яких сприяло би усуненню причин виникнення подібних ситуацій у майбутньому.

На жаль, тодішнє керівництво газового господарства області нічого кращого, ніж показового ігнорування виважених пропозицій фахівців, придумати не змогло. Замість конкретної роботи з усунення численних недоліків у галузі дотримання безпеки та охорони праці всі наявні сили, здається, було кинуто ним на очищення добряче таки заплямованого вибухом службового мундира. Власне, саме подібна позиція врешті-решт і стала однією з головних причин звільнення зі займаної посади голови правління ПАТ «Закарпатгаз» Ю. Рибачка. До інших можна додати наслідки перевірок як головного підприємства, так і всіх без винятку філій ПАТ, проведених у жовтні минулого року спеціалістами теруправління Держгірпромнагляду спільно з фахівцями Держтехногенбезпеки. Красномовним підсумком її роботи стали 420 (!) виявлених порушень нормативно-правових документів, якими регламентуються порядок, умови та безпека праці «газовиків». Найголовнішим було те, що абсолютну більшість із виявлених безпосередньо після вибуху в Ужгороді причин трагедії «газовики» ліквідувати так і не спромоглися. Невдовзі змінилося й керівництво правління ПАТ, проте вести мову про реальні позитивні зміни в Товаристві зі станом промислової безпеки та охорони праці поки що не доводиться…

ДЕРЖГІРПРОМНАГЛЯД СЛОВАМ НЕ ВІРИТЬ

Підтвердили цей вкрай сумний факт перевірки виконання раніше виданих приписів і розпоряджень, проведені фахівцями Держгірпромнагляду протягом останнього місяця зими.

— Виявлено 414 нових порушень нормативно-правових актів із охорони праці та промислової безпеки, — констатує Михайло Саварин. — У 40 випадках нашим фахівцям довелося забороняти виконання робіт та експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки. За наслідками перевірок у лютому місяці до адміністративної відповідальності притягнуто 38 працівників ПАТ «Закарпатгаз».

Насамперед, знову ж таки доводиться говорити про те, що й досі не виконані в повному обсязі заходи з усунення причин групового нещасного випадку, який стався внаслідок аварії на розподільному газопроводі середнього тиску на вул. Анкудінова в обласному центрі. За півроку, що минув із часу трагедії, «газовики» так і не спромоглися отримати дозволи на виконання робіт та на експлуатацію машин, механізмів, обладнання підвищеної небезпеки відповідно до вимог законодавства. То що вже тоді казати про інші порушення, які буяють на ниві щоденної експлуатації систем газопостачання міст і населених пунктів нашого краю!? Такі, зокрема, як відсутність кваліфікаційних посвідчень у працівників, які виконують роботи з підвищеною небезпекою, не проходження керівниками структурних підрозділів навчання та перевірку знань із питань охорони праці в навчальних закладах, відсутність реальних (із внесеними змінами та доповненнями) планшетів (схем) діючих газопроводів, що, у принципі, унеможливлює ефективну роботу з ліквідації можливих аварій будь-якого масштабу, неукомплектованість аварійних автомобілів необхідними інструментами та матеріалами тощо.

Кваліфікація існуючих кадрів «Закарпатгазу» загалом — тема окремої розмови, проте не можемо не сказати, що саме відтік фахівців зі служби, спричинений свого часу як низькими зарплатами, умовами роботи, так і рядом інших супутніх факторів, і є, на наш погляд, одним із головних факторів існуючого на сьогодні в Товаристві незадовільного стану справ з охороною праці та промисловою безпекою.  

СМЕРТЕЛЬНІ «ДРІБНИЦІ» ПОБУТУ

У Хусті державні інспектори під час перевірок у лютому змушені були припинити експлуатацію газових приладів (плити, конвектора, проточного водонагрівача) в місцевому кафе «Нарцис» та системи газопостачання торгово-готельного комплексу, що на вул. Л. Толстого. Аналогічні заходи вжито щодо системи газопостачання кафе, розташованого на вул. Шевченка у Виноградові. В усіх трьох випадках обладнання було встановлене роботодавцем із грубими порушеннями існуючих вимог. Постає питання: а куди ж дивилися відповідні працівники філій ПАТ «Закарпатгаз», дозволяючи експлуатацію, вибачте за мимовільну тавтологію, подібного «недоброго» обладнання?

Аналогічне запитання щодо, м’яко кажучи, «недосконалості» зору «газовиків» виникло у перевіряючих і після того, як вони побували в ЗОШ с. Бобовище Мукачівського району. Як виявилося, обидва газові котли, які працювали в котельні названого навчального закладу, були встановлені… самовільно (!). Принаймні жодних змін із цього приводу у пред’явленій їм дирекцією ЗОШ проектно-виконавчій документації інспектори, при всьому їхньому бажанні, побачити так і не змогли.

— Не так давно фахівці тер¬управління Держгірпромнагляду перевірили роботу служб внутрішньобудинкових мереж ПАТ «Закарпатгаз», — розповів Михайло Саварин. — За якихось кілька днів інспектори виявили аж 104 порушення вимог нормативно-правових актів із промислової безпеки та охорони праці. Подібним, образно висловлюючись, «грішать» працівники Виноградівської, Хустської, Берегівської, Іршавської, Мукачівської, Перечинської філій та Ужгородського управління ПАТ «Закарпатгаз».

Незважаючи на численні випадки людських трагедій, блакитне паливо продовжує надходити в житлові будинки та квартири, розташовані на територіях «обслуговування» Виноградівської, Хустської, Іршавської, Свалявської, Берегівської, Тячівської та Перечинської філій ПАТ, у яких роками, навіть десятиліттями не проводяться перевірки як димових, так і вентиляційних каналів. Маємо численні факти не відключення від систем газопостачання і самовільно встановлених приладів у Виноградівській, Хустській, Іршавській філіях, Ужгородському управлінні.

Підсумовуючи сказане, змушені зробити невтішний висновок: жодних гарантій щодо неможливості повторення таких чи подібних трагедій, що сталася на вул. Анкудінова в Ужгороді наприкінці серпня минулого року, закарпатці на сьогодні не мають. І якщо керівники ПАТ «Закарпатгаз» кажуть про світло в кінці тунелю стосовно покращення зі станом промислової безпеки, то всі ми маємо право засумніватися: а може, це хтось просто чиркнув сірником біля відкритого вентиля з газом?..

Олександр Маківчук, керівник прес-служби територіального управління Держгірпромнагляду в Закарпатській області

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат