Закарпатці розповіли, як вирішують проблеми місцевого самоврядування

admin 12.12.2012 17:02 СОЦІО

12 грудня в Ужгороді Державний фонд сприяння місцевому самоврядуванню в Україні спільно з Закарпатською обласною радою провів інформаційно-методичний семінар ««Перспективи проведення Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування та особливості його проведення у 2013 році».

У заході взяли участь керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Михайло Попович, депутат обласної ради Ернест Нусер, керівники та працівники управлінь облдержадміністрації, голови та працівники районних рад та райдержадміністрацій, агенцій місцевого розвитку, міські, сільськіта селищні голови, розробники проектів програм-переможців Всеукраїнського конкурсу проектів та програм 2010 та 2011 років, представники засобів масової інформації.

Михайло Попович, відкриваючи семінар, зазначив, що все більше громад не чекають, коли у бюджеті з’являться кошти, а самі беруться за вирішення проблем. Якщо треба відремонтувати сільський клуб чи дитячий садок, установити енергозберігаючі вікна чи систему опалення, об’єднуються, готують проект, подають на різні конкурси і отримують кошти на його реалізацію, разом із владою працюють над втіленням свого задуму. Тому обласна рада приділяє значну увагу підтримці реалізації проектів розвитку місцевими громадами. Так, в рамках другого етапу проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» за програмою ПРООН та ЄС в 37-ми сільських радах дев’ятьох районів реалізовано або реалізуються мікропроекти загальною вартістю близько 8,3 мільйона гривень з таких питань забезпечення життєдіяльності як енергозбереження, водопостачання, поліпшення медичного обслуговування, дошкільного виховання, охорони довкілля та інші. Крім того, в якості переможців конкурсу областей України в чотирьох районах, зокрема в Ужгородському, Мукачівському, Свалявському та Хустському, здійснюються пілотні проекти в рамках реалізації Програми енергоефективності та енергозбереження Закарпатської області на 2012-2015 роки.
Надзвичайно важливим для вирішення проблем соціально-економічного розвитку територіальних громад є також їх участь у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, який проводить Державний фонд сприяння місцевому самоврядуванню в Україні. З часу заснування конкурсу більше 20 районних, міських, селищних та сільських рад області скористалися цим і стали його переможцями, в тому числі майже половина з них за останні два роки. Активну участь у Конкурсі беруть органи місцевого самоврядування Виноградівського, Хустського та Рахівського та Іршавського районів, які і за останні два роки були в числі переможців.
Та головне, що за період дії конкурсу вдалося активізувати життя громад, збудити їх зацікавленість у розвитку інфраструктури. Завдяки участі в таких програмах громади мають можливість вирішити певні проблеми своїх територій. Крім того, територіальні громади в процесі реалізації проектів і програм конкурсу набувають значного досвіду організації планування та розвитку територій, залучення місцевих громадських організацій до прийняття рішень та організації їх виконання, мобілізації для цього коштів з різних джерел.
Представник Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні Василина Ісакова відмітила особливості проведення Конкурсу 2013 року, наголосивши, що проекти та програми, які подаються на Конкурс, мають обов'язково носити актуальний для розвитку територіальних громад характер і передбачати такі позиції: розробку методології інноваційних підходів до вирішення питань місцевого значення; здійснення окремих організаційно-технічних заходів; підвищення рівня безпосередньої участі жителів у здійсненні місцевого самоврядування; використання сучасних управлінських технологій; запровадження нових механізмів розв'язання проблем територіальних громад; врахування пріоритетних напрямів програм соціально-економічного розвитку регіону. При цьому бюджет проекту має передбачати фінансування як з державного бюджету (фонду Конкурсу), так і з місцевого бюджету та з боку організацій-партнерів.
Василина Ісакова зауважила, що більш за все помилок проектанти припускають при плануванні кошторису видатків проекту. Тому слід звернути увагу, що кошторис видатків на реалізацію проекту повинен передбачати: по-перше, кошти, необхідні для отримання кваліфікованої експертної допомоги зі спеціалізованих питань; по-друге, кошти на розробку технічної документації, а також кошти на здійснення організаційно-технічних заходів та кошти на придбання технічного устаткування. Тобто повинен містити конкретні заходи та джерела їх фінансового забезпечення. З цією метою обов’язковим додатком до проекту є протокол домовленостей між партнерами про участь у його реалізації, а також рішення сесії ради про його схвалення.
В Закарпатті є багато прикладів успішної реалізації проектів Конкурсу. Один із них - це «Запровадження системи покращення побутових умов в об’єктах соціальної сфери через модернізацію застарілих інженерних мереж на прикладі Білківської дільничної лікарні практики сімейної медицини», здійснений торік Білківською сільською радою Іршавського району, про що з учасниками семінару поділився Білківський сільський голова Василь Зейкан.
Про стан реалізації проектів у 2012 році, проблеми та свої пропозиції розказали самі керівники та автори проектів-переможців минулого року. В цьому році реалізуються 4 проекти, зокрема, проект Костилівської сільської ради Рахівського району «Енергозаощадження, як крок до сталого розвитку громади села Костилівка» та Косівсько-Полянської сільської ради «Ефективна діяльність місцевого самоврядування». Метою першого проекту є популяризація енергозбереження та енергозаощаджуючих технологій в побутовій та комунальних сферах села Костилівка. В результаті його реалізації проводиться освітлення вулиць села, встановлюються лічильники та енергозаощаджуючи лампи. В результаті реалізації проекту Косівсько-Полянської сільської ради більш ефективно вирішуються питання місецевого значення, що суттєво впливає на поліпшення життідільності громади та покращує співпрацю з установами та організаціями села.Серед авторів проектів-переможців необхідно згадати й Іршавську міську раду. Її голова Степан Бобик інформував про результати свого проекту «Діагностика, облік та ліквідація непродуктивних витрат в мережі водопостачання».
Учасники конкурсу цікавилися основними критеріями оцінки проектів, термінами подання, порядком фінансового забезпечення переможців. При цьому окремі з них звертали увагу на проблеми з їх фінансуванням державної частки. Наголошувалось також на необхідності включення цих проектів до плану соціально-економічного розвитку області, міст та районів, посилення організаційного та інформаційного забезпечення підготовки проектів та їх супроводу на стадії реалізації.

Прес-служба облради

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат