Угорщина. Центробанк у центрі дискусій

29.11.2012 10:16 СОЦІО

Центральний банк Угорщини опинився в центрі гострих дискусій щодо напрямків розвитку економічної політики в країні, яка нині демонструє найвищий рівень заборгованості серед інших держав Центральної Європи.   За умов, що склалися, посилюється вразливість національної валюти і послаблюються позиції Угорщини на фінансових ринках.

20 листопада Угорщина повідомила Європейський Союз про схвалення Третього пакету жорсткої економії, метою котрого є скорочення бюджетного дефіциту в наступному році. Ряд заходів спрямовані на посилення податкового навантаження на підприємства банківського, енергетичного та телекомунікаційного сектору.
На думку експертів, такі заходи не сприятимуть збереженню доступу Угорщини до життєво важливих фондів фінансування ЄС. Сумніви викликає надмірний податковий тиск на приватний сектор. В рамках нових заходів уряд планує стягувати податок у розмірі 125 форинтів (0,57 $)   за кожен метр трубопроводу та телекомунікаційних кабелів, які знаходяться у власності приватних компаній, та збільшити ставку податку на прибуток постачальників енергії з 19% до 50%. Також планується введення податку на фінансові операції, такі як зняття готівки чи розрахунки чеками. У наступному році передбачається скорочення витрат до 400 млрд. форинтів. Все це, на думку міністра економіки Дьєрдьі Матольчі, сприятиме зменшенню бюджетного дефіциту Угорщини до 2,9% по відношенню до ВВП та дозволить втримати доступ до фінансових ресурсів ЄС. У свою чергу Європейський союз побоюється підвищення бюджетних витрат у 2014 році у зв’язку із майбутніми виборами в Угорщині.
Центральний банк Угорщини висловив побоювання, що фіскальні заходи, здійснювані урядом, не в змозі підтримати зростання економіки. Після цього скоротив базову процентну ставку з 6,25% до 6%, продовжуючи пом’якшувальний цикл грошово-кредитної системи, та заявив про готовність й надалі знижувати ставку, якщо фінансові ринки позитивно реагуватимуть на такі зміни.
Всесвітньовідоме кредитно-рейтингове агентство Standard & Poor’s, яке займається оцінюванням інвестиційної привабливості емітентів цінних паперів по всьому світі, знизило рейтинг Угорщини з ВВ+ до ВВ. Проте агентство визнало спроможність Угорщини скоротити бюджетний дефіцит та державний борг у наступному році. Економісти відзначають позитивні зрушення в економіці країни: скорочення боргових зобов’язань (як зовнішніх державних, так і боргів місцевих органів влади), розширення ділових зв’язків із великими транснаціональними корпораціями (як приклад, нещодавно укладені угоди з Coka-Cola та Audi), зниження безробіття та стабілізацію рівня інфляції.  
«Угорщина не має вибору, окрім як скоротити бюджетні видатки у 2013 році.» – Заявив В.Орбан – «Незабаром ЄС переконається, що економіка Угорщини має сильний імунітет і здатна швидко відновлюватися».
Багато думок схиляється до того, що справжньою причиною, через яку Європейський Союз відмовляється фінансувати Угорщину, є небажання угорського парламенту вносити зміни до конституції країни. Диктовані Брюсселем реформи викликають побоювання щодо можливого згортання національного суверенітету Угорської Республіки.
Перед прем'єр-міністром Віктором Орбаном поставлене важке завдання: поступитись Брюсселю та отримати ресурси для підтримання економічної стабільності, знехтувавши громадською думкою, або ж продемонструвати свою політичну волю і відстоювати суверенітет та державницькі інтереси угорців.
Рішення має бути прийняте найближчим часом.

Антон Красовський
Економіст, член Спілки журналістів України

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат