В   Ужгороді нові сорти яблук дегустували фахівці з усієї України

admin 14.11.2012 14:53 СОЦІО

В Ужгороді, у приміщенні дегустаційного залу Ужгородського замку відбулася презентація-дегустація нових, стійких до хвороб десертних сортів яблук, саджанці яких   вирощуються на Закарпатті.

На презентації, яку проводить у рамках програми «Клуб «Натуральне Яблуко», плодорозсадник ДП «Голланд Плант Україна», випробовувались такі новітні сорти Клубу: Луна, Розела, Оріон, Ред Топаз, Сіріус та імунні десертні сорти яблук поза рамками клубу: Реанда, Релінда, Реколор. Але спочатку відбулась презентація, де йшлося про   переваги   та економічну рентабельність вирощування яблук на Україні, можливості реалізації на внутрішньому ринку та експорту   у порівнянні з іншими країнами Європи. Увага була закцентована на також висвітленні переваг використання стійких до хвороб сортів яблук.
Слідом за інформаційним блоком на практичній частині проводилась дегустація та оцінювання нових, стійких до хвороб десертних сортів яблук за допомогою спеціально розроблених анкет, за 10 бальною шкалою. У дегустації взяли участь фермери, представники переробних підприємств, а також   корпорації з повним циклом, починаючи з вирощування яблук і аж до представлення готової продукції на полицях супермаркетів.
      Вигляд, аромат, смак та інші якості повинні оцінювати спеціалісти та враховувати потреби пересічного споживача . Про це детальніше розповів Ігор Попович, консультант «Голланд Плант Україна»: «За правилами дегустаційної оцінки потрібно спочатку оцінити зовнішній вигляд продукту (форма, забарвлення тощо), запах (приємний запах, сильний чи не сильний, аромат – кожен сорт має свій), наступний етап – оцінка смакових показників (цукристість, кислотність), показники консистенції (хрусткість, соковитість) – це все визначає товарність і порядок яблука у певній групі: чи це для свіжого споживання, чи для переробки, чи для двох напрямків».   За словами Ігоря Поповича, вимоги до сучасної продукції такі, що продукт має бути екологічно чистим, якісним і відповідно задовольняти побажання клієнтів (зовнішній вигляд, смак, бути тривалий час на ринку).
      «На цей час в асортименті компанії знаходиться 13 сортів, які можуть вирощуватися за біотехнологією, тобто з меншим використанням хімічних засобів захисту. Меншим – означає у 2-3 рази, в залежності від кліматичних умов, бо територія України достатньо велика, щоб мати декілька кліматичних підзон, каже- Ігор Попович. – Розсадник нашого підприємства розташований поблизу Ужгорода. Тут саджанці сортів   вирощуються згідно зі Стандартом і розходяться по всій Україні.   Найбільш новими та перспективними на сьогодні сортами є: Луна, Сіріус, Оріон ( жовтого забарвлення) та Розела і Ред Топаз – сорти червоного забарвлення. Саме така пропорція характерна   для європейського ринку.

        За словами фахівців, у Європі більш популярне жовте яблуко, а Україна та, наприклад, Росія, поки що орієнтуються на червоне яблуко. Жовті яблука використовуються у ще одному напрямку – виробництві харчування для дітей, оскільки є гіпоалергенними, тому придатні для саме цього напрямку.
        «Користь яблук важко переоцінити, - каже Ігор Попович. -   З'їдайте зранку по одному яблуку і будете здорові, молоді та будете довго зберігати свої життєві сили. Навіть насіння яблук є   корисним для організму».


       

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат