МНС: Що треба знати про гриби
Найперше правило при виборі грибів – якість продукції, а не її кількість. Тому не кладіть до кошика старі, зморщені або дуже молоді гриби з незрозумілими морфологічними ознаками. Обов'язково зазирніть грибу під шапку – від пластинчастих краще відмовитись. При найменших сумнівах щодо безпечності гриба краще не ризикувати. Нині отруїтись можна навіть їстівними грибами, які неправильно приготовані або ж виросли на забруднених територіях – поблизу автошляхів чи сміттєзвалищ.
За сухої погоди краще взагалі відмовитись від «тихого полювання» – води у грибах бракує, а токсини, навпаки, накопичуються. Не варто збирати дари лісу у незнайомій місцевості, оскільки рівень забрудненості ґрунту хімією, пестицидами може перевищувати норму. Відтак існує значна загроза отруєння, навіть їстівними грибами.
Після збирання дарів лісу слід ретельно мити руки. Відомо чимало випадків, коли отрута передавалась на інші продукти саме через брудні руки.
При приготуванні грибів необхідно дотримуватись певної технології. Перше – важливо не те, як довго вони варяться, а як часто зливали воду, в яку виходить отрута. Її слід зливати мінімум тричі протягом варки. Друге – воду обов'язково підсолюють.
Страви з грибів не можна вживати дітям, вагітним, матерям, що годують груддю, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними недугами інших внутрішніх органів.
Слід також пам'ятати, що труяться зазвичай блідою поганкою, приймаючи її за сироїжки. Їстівні гриби також можуть становити небезпеку через забруднення місцевості, де вони ростуть. Найчастіше хворі потрапляють до лікарень через вживання глив, сироїжок, синяків, парасольок.
За повідомленнями МОЗ України, протягом поточного року до медичних закладів держави було госпіталізовано 35 осіб, яким був поставлений діагноз "отруєння грибами", із них троє людей померли. За останні два роки кількість отруєнь грибами суттєво зменшилася. Так, станом на 28 серпня за цей рік було зафіксовано 38 випадків отруєння грибами, серед яких 4 особи – діти, троє людей померли. А за відповідний період минулого року з такими отруєннями до медичних закладів були госпіталізовані 216 осіб, із них 35 дітей. "У минулі роки цифри коливалися від 1 тис. 200 до 6 тис., із них близько 10% помирали. До пикладу, в інших країнах, зокрема в Англії та Німеччині, на відміну від України, збирання диких грибів вважається нонсенсом.
Основні причини отруєнь:
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно їстівних грибів;
- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння:
нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Щоб запобігти отруєння грибами, Територіальне управління МНС у Закарпатській області рекомендує заходи та правила, яких необхідно дотримуватися кожній людині.
Застерігаємо!
– Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
– Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
Не збирайте гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промис-лових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві або ослизлі;
- ніколи не збирайте пластинчасті гриби – отруйні гриби маскуються під них;
- "шампіньйони" та "печериці", в яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
- Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках - вони не завжди відповідають дійсності.
- Не куштуйте сирі гриби на смак.
- Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом, викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
- Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
- При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
- Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
- Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
- Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
- Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.
- Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
Увага!
Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
• "Усі їстівні гриби мають приємний смак".
• "Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний".
• "Усі гриби в молодому віці їстівні".
• "Личинки комах, черв’яки й равлики не чіпають отруйних грибів".
• "Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби".
• "Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".
• "Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин".
• "Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з'являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості зспожитих грибів.
Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Перша допомога при отруєнні грибами
- Викличте "швидку медичну допомогу".
- Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
- Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
- З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється:
- Вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.
- Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Запам’ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
За матеріалами ТУ МНС у Закарпатській області
ТЕГИ : гриби, МНС, Закарпаття,Коментарі :
Додати коментар