З 2013-го скасують низку податкових пільг, а борг стягуватимуть без суду

admin 28.09.2012 12:09 СОЦІО

Посилення фіскального тиску в умовах низького економічного зростання не зупиняє Податкову і Мінфін від нових спроб зібрати більше податків з бізнесу.

Щоб отримати додатково 3,5 млрд гривень, податківці пропонують ліквідувати пільги з податку на прибуток, посилити контроль за підакцизними товарами та спростити стягнення податкових боргів, пише "Комерсант-Україна".

Податкові пільги, надані підприємствам в 2011 році, не допоможуть їм розвиватися до 2015-2021 року, як це замислювалося спочатку. На останньому засіданні уряду був схвалений законопроект про внесення змін до Податкового кодексу, розроблений ДПС і Мінфіном, який з 2013 року скасує пільги з податку на прибуток на 2,3 млрд гривень.

Преференцій позбудуться виробники дитячого харчування, авіа-і суднобудування, готелі, аграрне машинобудування, виробники біопалива.

"Найжорсткіша дискусія була по цій нормі. Було вирішено провести інвентаризацію кількості податкових пільг. Якщо вони відповідають економічній суті, то ми обома руками "за", якщо ж неефективні - їх потрібно змінювати", - заявив глава ДПС Олександр Клименко.

В уряді сумніваються і в необхідності надання ДПС права стягувати без судових рішень податковий борг на суму до 100 мінімальних зарплат (тобто до 110 тис гривень). Клименко ж запевняє, що у відомства немає мети посилити тиск на бізнес: списання коштів з рахунків банків відбуватиметься тільки в разі несплати підприємством зобов'язань, заявлених ним у декларації.

Частина поправок стосуються підакцизної продукції. У ДПС планують встановити шестимісячний строк використання марок акцизного збору старого зразка у разі їх заміни на нові, а також ввести авансову сплату акцизу при їх придбанні.

Серед іншого, в ДПС мають намір розширити коло платників цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ. Його платитимуть суб'єкти госпдіяльності, які закуповують газ для своїх потреб у нерезидентів, і нафтогазовидобувні підприємства за ставкою 8% від митної вартості та 16% від вартості газу, використаного в якості палива або сировини.

Експрес online

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат