Закарпатців народжується більше... (ІНФОГРАФІКА)

Наталія Каралкіна 14.09.2012 16:21 СОЦІО

 

Українців спокушають до продовження роду новими виплатами на дітей.

З початку року народжува¬ність в Україні збільши¬лася з 10,3 до 11 наро¬дже¬них на 1 тис. населення, констатує Держкомстат. У січні—травні 2012 року в Україні народилося 208,3 тис. дітей, що на 13,9 тис. більше, ніж за відповідний період 2011 року. На Закарпатті, а також Волині, Рівненщині та в Києві рівень народжуваності перевищив смертність. Діюча влада налаштована на іпотечні програми, будівництво шкіл, садків, особливо напередодні виборів. Втім, чи захоче молодь народжувати дітей в умовах нестабільності й того хаосу, який і далі триває в Україні?

Ще зовсім недавно рівень народжуваності значно поступався смертності та пояснювався в основному економічною кризою. І всупереч тому, що загальний коефіцієнт народжуваності в країні становить 9 % (мається на увазі кількість новонароджених на тисячу осіб), серед європейських країн це найнижчий показник. Загалом чисельність наявного населення в Україні упродовж січня 2012 р. зменшилася на 16,1 тис. осіб.

Втім, це зовсім не означає покращення загального стану здоров’я нації і продовження тривалості життя українців. Хворіє населення всупереч позитивним показникам чисельності. Серед причин смерті перше місце посідають захворювання системи кровообігу, захворювання серця та судин (інсульти та інфаркти).

Задля унормування і перекриття наявних у країні соціальних проблем уряд наголошує на покращенні рівня народжуваності і щасливому майбутньому внаслідок цього. За даними Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, близько 60 % українців хотіли би мати не менше 2 дітей, проте в 71 % сімей сьогодні виховується лише одна дитина, 25 % батьків виховують двох і тільки 4 % трьох і більше спадкоємців.

ЧИ БУДЕ В УКРАЇНІ БЕЙБІ-БУМ ПІСЛЯ ЗБІЛЬШЕННЯ СОЦВИПЛАТ?

Втім, реальні показники наразі розходяться з бажаними і зменшення числа абортів, яке констатують за останні 10 років, не є підставою для прогнозування бейбі-буму в Україні. На захмарні суми при народженні дитини, озвучені урядом, молоді сім’ї поки що спокушаються не дуже.

Варто зазначити, що збільшення суми одноразової допомоги при народженні дитини ініціював ще Віктор Ющенко, коли перебував на посаді президента. Фінансова підтримка мала стимулювати народжуваність у країні. Зокрема, у квітні 2005 року сума виплати (за першу дитину) була підвищена до 8,5 тис гривень, 40 % виплачувалося відразу після реєстрації новонародженого, а залишок протягом року. Оскільки розмір виплат був прив’язаний до прожиткового рівня, в кожному наступному році сума, яка виплачується при народженні дитини, переглядалася у бік збільшення.

Уряд Януковича переглянув соціальні виплати і з поточного року збільшив розмір прожиткового мінімуму. Відтак із початку 2012 збільшуються й розміри допомоги при народженні дитини, які протягом року будуть і далі поступово зростати. Загалом вони зростуть у середньому за рік на 17 %.

Передвиборну зацікавленість уряду в подібних обіцянках можна побачити без зайвих зусиль. Проте виростити дитину навіть на такі ніби захмарні суми майже неможливо, до того ж її потрібно спочатку отримати. Проблема нерідко ускладнюється бюрократією на місцях: наприклад, процес отримання виплат можна прискорити, віддячивши чиновникові в розмірі 5 % від суми.

ЗАКАРПАТТЯ ЛІДИРУЄ ЗА ПОКАЗНИКАМИ ДІТОНАРОДЖЕННЯ І СТАБІЛЬНО ВИПЛАЧУЄ ДОПОМОГУ, КАЖУТЬ В УПРАВЛІННІ СОЦЗАХИСТУ

Наша область навіть при показниках зниження чисельності населення в Україні займає панівне становище і фіксує приріст. Демографічна ситуація на Закарпатті стабільна, хоча здебільшого підкріплена народженнями в сім’ях малозабезпечених і ромів. «Приманкою» для частих пологів є найчастіше можливість отримання додаткових коштів, а не стимул для продовження роду. Неблагополучні подружжя намагаються вирішити свої матеріальні проблеми за рахунок народження дітей. Майже в кожному населеному пункті Закарпаття можна знайти сім’ю з групи ризику.

Наразі в Головному управлінні праці та соціального захисту населення Закарпатської ОДА переконують у відсутності проблем із виплатами і своєчасному надходженні грошей. Ганна Морозюк, заступниця начальника головного управління праці та соціального захисту населення, каже, що контроль за виплаченими коштами здійснюють безпосередньо державні соціальні інспектори в районних центрах та містах обласного підпорядкування. Загалом із початку цього року збільшилася кількість призначень соціальних допомог. Cтаном на 1 вересня на обліку перебуває 33 921 сім’я-одержувач допомоги при народженні дитини, що на 3 298 одержувачів більше, ніж за аналогічний період минулого року. Сума нарахованої допомоги (без поштових видатків) становила 406 610,2 тис. грн., що на 53 664,0
тис. грн. більше проти цього ж періоду минулого року.

Серед ромського населення стало на 484 одержувачів більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Призначення соціальних допомог здійснюється в автоматичному режимі згідно з програмним забезпеченням. Зрозуміло, що збільшення чи зменшення сум при цьому неможливе. Кожен вид соціальної допомоги має свої умови призначення, коментує Ганна Морозюк. Для виникнення права на той чи інший вид допомоги достатньо відповідного факту чи статусу. Скажімо, для призначення допомоги по вагітності і пологах чи при народженні дитини або як малозабезпеченій сім’ї достатньо факту народження дитини або факту малозабезпеченості сім’ї. Щодо статусу, то, до прикладу, для призначення допомоги як одинокій матері необхідний статус одинокої матері, для призначення допомоги інвалідові з дитинства — статус інваліда, що підтверджується довідкою МСЕК.

Доречно відмітити і те, що в рамках реалізації спільно зі Світовим банком Проекту «Вдосконалення системи соціальної допомоги» управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрацій та міськ¬виконкомів працюють за принципом «єдиного вікна», тобто надання допомоги на підставі єдиної заяви та єдиного пакета документів. Зрозуміло, що народження повноцінного громадянина суспільства вимагає і відповідного ставлення до необхідних документів та контакту з соціальними службами. Пильність батьків при цьому має бути максимальною. Приріст за рахунок народження дітей — позитивний процес для будь-якої держави, головне, щоб обіцяні виплати були здійсненними і не лише напередодні чергових виборів.

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат