Що для Закарпаття дасть договір про вільну торгівлю з країнами СНД

admin 29.08.2012 10:00 СОЦІО

Минулого тижня Президент Віктор Янукович підписав Закон України «Про ратифікацію Угоди про зону вільної торгівлі». З тих пір ця тема не зникає з вітчизняного медіа-простору: журналісти роблять припущення, експерти підраховують можливі вигоди, а скептики традиційно намагаються розкритикувати новоприйнятий закон

Ми ж вирішили і собі не відставати від загальнонаціональних тенденцій та спробували дізнатися, що зона вільної торгівлі з країнами СНД дасть нашій області.  


Насамперед, напевно, треба говорити про те, що не є секретом: попри розрив усіх радянських зв’язків, закриття заводів та фабрик, на Закарпатті ще й досі є підприємства, які орієнтуються на Схід. Найперше, напевно, це стосується такого потужного гіганта, як завод «Турбогаз», що в Ужгороді. Навіть серед великих промислових об’єктів України та Росії цьому ужгородському підприємству конкурентів мало. Тим паче, що тут випускається продукція повного циклу, від лиття до фарбування, яка відповідає усім вимогам та стандартам. «Ужгородський «Турбогаз» працює на обслуговування і модернізацію газових систем та мереж, – коментує Михайло Качур, директор ПАТ «Ужгородський Турбогаз». – Обладнання експлуатується на газовидобувних, газотранспортних, нафтовидобувних, металургійних підприємствах   України, Росії, Білорусі, Казахстану, Узбекистану, Туркменістану й низки інших країн. З огляду на географію поставок, для нашого підприємства   Закон України «Про ратифікацію Угоди про зону вільної торгівлі» – однозначно позитивний фактор. Це означає спрощену процедуру доступу до зовнішніх ринків, при замовленні обладнання і продукції з ринків інших країн. Тепер ми витрачатимемо менше ресурсів підприємства на мито і при ввезенні, і при вивезенні товару. Крім того, ми суттєво заощаджуватимемо на сертифікації нашої продукції на території Російської Федерації, Білорусії та середньоазіатських країн».
У принципі, треба говорити про те, що Закарпатська область і загалом мала б відчувати переваги від підписання нового договору, оскільки зовнішньоекономічні та торгівельні зв’язки краю нині у чималій мірі спрямовані саме на країни пострадянської групи. Так, згідно з інформацією, наданою   Головним управлінням із питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму Закарпатської ОДА, за підсумками першого півріччя 2012 року частка країн СНД у загальних обсягах експорту та імпорту товарів Закарпатської області становить 15%. Це понад   245 млн. дол. США. Окрім того, у порівнянні з аналогічним періодом 2011 року обсяг експорту товарів до країн СНД цьогоріч збільшився майже на 22%. А після підписання нового договору, як прогнозують фахівці, ця цифра буде тільки зростати.    
Про ті закарпатські підприємства, котрі найбільше виграють від нових правил торгівлі, нам розповів обласний депутат, лідер фракції Партії регіонів у Закарпатській обласній раді Іван Бушко: «Найперше, напевно, потрібно сказати про те, що договір про зону вільної торгівлі з країнами СНД жодним чином не суперечить такому ж договору з Євросоюзом. Вони один одного доповнюють і дають можливість нашій державі набагато ефективніше розвивати торгівельні зв’язки на всьому євразійському економічному просторі. Якщо говорити конкретно про Закарпаття, то тут важливо згадати хоча б кілька найбільших виробництв області, котрі нині працюють саме на експорт до країн СНД. Це і ужгородський «Турбогаз», і виноградівський «Автоматив», і відомий у краї гігант «Jabil». Не можна забувати й про невеликих сільгоспвиробників із Іршавщини, Берегівщини та Виноградівщини. Навіть вони вирощені на Закарпатті овочі та фрукти продають за східним кордоном. Після вступу в дію цього договору всім їм працюватиметься значно легше. Країни СНД дають   доступ нашим виробникам до величезного ринку збуту. Завдяки ратифікації договору наші виробники зможуть реалізовувати там свої товари без мита та квот. Це, погодьтеся, суттєва перевага».

Нагадаємо, 30 липня цього року Верховна Рада України ратифікувала договір про зону вільної торгівлі в рамках СНД. 9 серпня 2012 року Президент Віктор Янукович підписав Закон України «Про ратифікацію Угоди про зону вільної торгівлі». Працювати ЗВТ почне після того, як договір ратифікують усі країни-учасниці: Україна, Росія, Білорусь, Молдова, Казахстан, Таджикистан та Вірменія.

газета, «Закарпатська правда»

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат