Гіди-нелегали заробляють на Закарпатті від 200 грн. за годину

admin 20.08.2012 11:55 СОЦІО

Протягом 14 днів, фахівці “Туристичного інформаційного центру Закарпаття” провели моніторинг організованих екскурсійних груп у популярних місцях області.

Як повідомив керівник “Туристичного інформаційного центру Закарпаття” Олександр Коваль, перевірки було проведено в Ужгороді (пл.Театральна, Ужгородський замок та скансен), Мукачево (замок Паланок), Берегово (центр міста).

Оцінка проводилась за наявністю (візульно та фактично) посвідчення екскурсовода, договір з туристичною фірмою.

Протягом 2-х тижнів проведено спілкування з гідами, екскурсоводами 35 груп. Понад 40% за нашими підрахунками виявились “нелегалами”. Година роботи гіда-екскурсовода коштує від 200 грн. За день, на території області працюють організовані групи, десятки екскурсійних автобусів, як з України так і з поза меж країни, а також так звані санаторні групи. Чому хтось повинен вкладати кошти у власний розвиток, а хтось може просто заробляти кошти, без відповідної освіти, кваліфікації, надаючи при цьому недостовірну інформацію.

“Минулого тижня в Ужгороді відбулась зустріч з екскурсоводами області. Близько десяти фахівців повідомили, що кожен 2 екскурсовод, що працює без відповідної освіти, дуже часто надаючи при цьому недостовірну інформацію, що псує імідж краю. Сьогодні нНа території Закарпаття працює понад 250 екскурсоводів, що мають право здійснювати екскурсійний супровід, звісно не усі вони працюють системно, з тієї чи іншої причини. Але маємо відзначити, що їх хліб забирають нелегали.” – повідомив Олександр Коваль.

Фахівцями кафедри туризму УжНУ та “Туристичним інформаційним центром Закарпаття” з метою врегулювання діяльності нелегальних вітчизняних та іноземних екскурсоводів, забезпечення якісних туристичних послуг, запобігання порушенню законодавства в галузі туризму у м. Ужгороді на розгляд депутатів Ужгородської міської ради буде подано Положення про порядок проведення екскурсійної діяльності у м. Ужгород. Реалізація Положення дозволяє забезпечити контроль за діяльністю фахівців туристичного супроводу.

Після прийняття Положення, відповідні органи зможуть проводити рейди, у центральній частині міста, з метою виявлення порушень. Таким чиному будуть виявлятись екскурсоводи, які супроводжують туристичні групи, здійснюють діяльність без належних документів, або із   документами термін дії яких скінчився. Кожна туристична фірма, екскурсовод, що виявить бажання здійснювати надання послуг з екскурсійного супроводу повинен бути зареєстрований, а діяльність з надання послуг туристичного супроводу без дозволу є порушенням чинного законодавства в галузі туризму і передбачає відповідальність згідно з чинним законодавством України.

Для довідки, у Львові наприклад,   необхідні документи для здійснення туристичного супроводу це:

дозвіл Акредитаційної комісії з питань видачі дозволів на право здійснення туристичного супроводу Головного Управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій Львівської обласної державної адміністрації;

нагрудний знак – бейдж львівського зразка, отриманий в управлінні туризму департаменту “ЄВРО 2012″ ЛМР;

разова угода, або наряд-путівка (направлення на екскурсію) від туристичної фірми, в разі, якщо така особа співпрацює із туристичною фірмою на постійній основі чи за строковим договором;

свідоцтво (витяг) про державну реєстрацію та виписка з єдиного державного реєстру про сплату податків, якщо така особа є суб’єктом підприємницької діяльності;

підтвердні документи на проведення безкоштовних екскурсій – направлення із закладів освіти, катехитичної школи тощо.

“Туристичний інформаційний центр Закарпаття” з метою поширення інформації та зменшення кількості порушень, проведе роз’яснення туристичним фірмам, що працюють над турпродуктом Закарпаття.

Ольга Біла, для порталу “Туристичні новини”

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат