Волонтери з Закарпаття взяли участь у   пошуковій експедиції на Волині  

admin 17.08.2012 12:22 СОЦІО

На території Любешівського району Волинської області успішно завершилася пошукова історико-краєзнавча експедиція «При’пять - Стохід I».   Десять серпневих днів волонтери зі Львівської, Закарпатської та Волинської областей провели у Волинському Поліссі, вивчаючи сторінки історії Першої світової війни, пов’язані з цим мальовничим краєм.

Експедицію організували Федерація Скаутів «Галицька Русь», Волинський обласний благодійний фонд «Останній солдат» за участі спеціалізованого підприємства «Волинські старожитності» –   дочірнього підприємства науково-дослідного центру «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології Національної академії наук України, за сприяння структур Волинської облдержадміністрації та місцевої влади.
Підтримку проведенню експедиції надали Фонд Анатолія Лісіцина (Росія, м. Ярославль) та міжнародна (російсько-британська) компанія «ТНК - BP».
Головним завданням експедиції був пошук можливого місця розташування некрополя часів Першої світової війни. За інформацією місцевих жителів, котрі пам’ятають розповіді старожилів, у лісовому масиві в околицях села Залізниця під час війни розташовувався прифронтовий   польовий шпиталь російської армії. Поряд з шпиталем було розташоване кладовище, де протягом тривалого часу проводились захоронення воїнів, які померли від ран та хвороб, а також тих, хто загинув на полі бою.
Численні могили раніше були позначені хрестами, які не збереглися, некрополь заріс лісом і про нього практично перестали пам’ятати. Оскільки територія, де розташоване кладовище, не знаходиться під охороною, там у будь-який момент могла розпочатись промислова вирубка лісу з подальшим корчуванням пнів і розчищенням місця для посадки нового лісу, –   забуте поховання могло бути порушене і назавжди піти у небуття. Через це   організаторами експедиції й було вирішено встановити точне місце розташування військового кладовища.
У рамках Міжнародного гуманітарного проекту «Mamoria Patriae» (Пам’ять Вітчизни) був сформований загін волонтерів. До його складу увійшли скаути застав «Львів» та «Ужгород» Федерації Скаутів «Галицька Русь» та члени благодійного фонду «Останній солдат». У процесі роботи експедиції до них приєдналася група добровольців -   старшокласників школи села Залізниця. Наукове керівництво пошуковою археологічною роботою у рамках експедиції на прохання організаторів здійснював Сергій Дмитрович Панишко, заступник директора спеціалізованого підприємства «Волинські старожитності».
Роботи із виявлення некрополя проводились шляхом закладання пошукових траншей и шурфів на місці можливого розташування кладовища, яке було встановлене за допомогою місцевих жителів.
У східній частині траншеї довжиною 34 м зафіксовано дві плями від заповнень похоронних ям. При їх розчищанні виявлено два поодинокі захоронення, зорієнтовані головою на південний захід. Захоронення № 1 здійснено у   труні, скелет не мав видимих прижиттєвих травм. Проте, на скелеті захоронення № 2 виявлено чіткі сліди численних переломів кісток і черепа. Крім цього, покійник був у незвичному положенні: його помістили в могилу в закляклому стані. Знахідки із поховань – пряжки від поясних ременів та ґудзики.
Виявлені останки жертв Першої світової війни були обстежені без зміни їх положення та без ексгумації (підняття з могил), усі знахідки після фотофіксації поміщені назад у ями, над якими відновили земельний покрив.
Оскільки концентрація захоронень у східній частині траншеї вказувала на західну межу кладовища, було вирішено перевірити його продовження на гребені підвищення у східному напрямку. Закладений на схід від розвідульної траншеї шурф розміром 2 х 2 м виявив ще дві плями, напевне - від могильних ям, через що їх вирішили не відкривати.
Проведені роботи підтвердили наявність військового кладовища на досліджуваній ділянці в околицях с. Залізниця та встановили його західну межу. Характер захоронень і підйомний матеріал на сусідніх ділянках дозволяє пов’язати кладовище з польовим лазаретом, який функціонував поряд у період Першої світової війни.
Для подальшої роботи над цим об’єктом необхідні архівні дослідження, в результаті яких можна визначити належність похованих тут останків воїнів до конкретних військових частин, загальний план некрополя, а також імена похованих тут воїнів – жертв Першої світової війни. Це дасть можливість у найближчому майбутньому привести до належного вигляду територію некрополя та увічнити пам’ять похованих тут солдатів.
Окрім пошуково-археологічних робіт, члени об’єднаного загону волонтерів проекту «Memoria Patriae», у зв’язку з наближенням 100-річчя початку Великої війни, за сприяння місцевої влади провели роботи з реконструкції некрополя Першої світової, розташованого на окраїні с. Судче Любешівського району.
Тут, після завершення робіт, за участі представників влади та великої кількості вірян, за благословенням Високопреосвященнішого Ніфонта, митрополита Луцького і Волинського, було відслужено панахиду за воїнами, котрі загинули в роки Великої війни.



Прес-реліз підготовлений на основі документів та фотоматеріалів
пошукової історико-краєзнавчої єкспедиції «Прип’ять – Стохід I»
(Конт. тел.: +38 (050) 317 07 71; +38 (050) 531 10 58)
і сайту спеціалізованого підприємства «Волинські старожитності»
http://vf-ndc-oasu.ucoz.ru

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат