Послуги закарпатських ріелторів можуть подорожчати у десять разів

admin 15.06.2012 09:43 СОЦІО

Кабмін готує зміни на ріелторському ринку, які боляче вдарять по кишені продавців і покупців квартир. Про це розповіла віце-президент Ліги експертів України Світлана Бовсуновська.

«Сьогодні в Мінекономрозвитку підготовлений законопроект «Про особливості здійснення ріелтерської діяльності в Україні», який, практично, копіює ситуацію, яку сьогодні ми спостерігаємо на ринку оцінки майна. Тобто, коли ринок монополізується, люди масово втрачають роботу, а послуги для простих громадян дорожчають у рази, а то і в десятки разів. Наприклад, якщо раніше оцінка однокімнатної квартири у Києві коштувала 300-500 гривень, то після «сертифікації» вона піднялася до 3 тисяч. Це ж буде проходити і з послугами ріелторів, і зростання цін буде приблизно таким же», - сказала вона.
Бовсуновська нагадала, що минулого місяця Фонд держмайна склав новий реєстр оцінювачів, в який включив тільки 12 компаній із загальною чисельністю персоналу 80 чоловік (хоча на ринку працює близько 9 тисяч спеціалістів). А на початку червня Мін'юст своїм наказом зобов'язав нотаріусів посвідчувати договори з нерухомим майном лише за умови наявності оціночної вартості. Решта компаній не змогли отримати пройти сертифікацію, оскільки їх фахівцям відмовлено в навчанні, пройти яке для включення до реєстру необхідно в спеціально уповноваженому ВУЗі.
«Але для відстоювання своїх прав оцінювачі та нотаріуси мають «свої» закони, які регулюють їх діяльність. А у ріелторів такого закону немає, що ускладнить їм відстоювання своїх прав. А в згаданому законопроекті передбачаються ті ж сертифікати, навчання, введення регулятора та інші нововведення, які вже «отримали» раніше оцінювачі. До того ж, хочу нагадати, що сьогодні на ринку є конкуренція - близько 12 тисяч ріелторів. Тому продавці або покупці платять за послугу і можуть вибирати, у кого її замовити і за якою ціною. Але коли гравців стане менше, зміниться і форма ціноутворення-доведеться платити не за послугу, а за вартість продаваного об'єкта. Документ передбачає 3%, які, я так розумію, платять і продавець, і покупець», - розповіла Бовсуновська.
Правда, частина експертів упевнені, що до виборів законопроект Мінекономрозвитку не буде прийнятий.

За матеріалами: http://comments.ua/

admin

Коментарі :


15.06.2012 15:27 7777

Статья устарела.Сегодня Азаров остановил действие новой системы оценщиков.Покращення не прошло.И так рынок недвижимости лежит,а они ещё всё усугубляют


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат