Бюджет та підсумки

Надія Росоха 25.12.2022 13:28 РАТУША

Секретар Ужгородської міської ради Арсен Мелкумян про найвагоміше за рік, що минає, і міський бюджет-2023.

22 грудня на черговій сесії Ужгородської міської ради прийняли бюджет міста на 2023 р. Розпитали про пріоритети ухваленого документа, а також про підсумки 2022 р. у секретаря Ужгородської міської ради Арсена Мелкумяна.

— Спочатку про рік, що минає — чим опікувалися в місті?

— Наші пріоритети в 2022 р., бюджетні видатки зокрема, пов’язані в першу чергу з уведенням воєнного стану на території України та тими справами, які вийшли на перший план: допомога внутрішньо переміщеним особам (станом на 25 листопада в Ужгороді на облік взято близько 28 тис ВПО, хоч насправді ця цифра значно вища); виділення коштів під капітальний ремонт приміщень для ВПО, зокрема у будівлі поліклініки по вул. С. Мартина; підтримка релокованого бізнесу (145 підприємств релокувалося, 99 офіційно перереєструвалися і працюють); виділення коштів на закупівлю зимового одягу та взуття для військових підрозділів ТРО, інша допомога нашим захисникам; передавання коштів з бюджету Ужгорода до бюджету Херсонської області відповідно до указу Президента України та ін.

Водночас ми намагалися дбати про повноцінне функціонування нашого міста, виділяючи для цього відповідні кошти. Йдеться передусім про продовження капітального ремонту ЦМКЛ та придбання сучасного обладнання для міської поліклініки, а також електрогенераторів для закладів охорони здоров’я: медичні заклади мають працювати на повну потужність, адже навантаження на них зросло через значне збільшення кількості міського населення, а також потребу в лікуванні поранених бійців.

Важливим кроком стало придбання цеху механічного зневоднення, а також дизельних генераторів та каналопромивочної машини високого тиску для КП «Водоканал». Серйозно думаємо про спорудження нових водоочисних споруд — місто цього нагально потребує. Придбали 11 одиниць техніки для КШЕП, але цього мало — роботу треба продовжувати. Виділили також кошти на формування котловану для нового сміттєзвалища, оскільки старе вичерпало свої можливості.

Проводимо численні зустрічі з партнерами зі Словаччини, Чехії, Португалії, Німеччини, Австрії, США, інших країн. Вчимося, запозичуємо досвід, з вдячністю приймаємо їхню підтримку, працюємо над тим, щоб залучати партнерські інвестиції.

— Що у планах на наступний рік?

— Загалом бюджет на наступний рік планується на рівні 2022 р. — ріст очікується у розмірі 2 %. Маємо бути реалістами: у країні війна, тож бюджетний рік плануємо з урахуванням цього та інших викликів, з якими можемо мати справу.

У цифрах це виглядає так: обсяг дохідної частини бюджету прогнозується в сумі 1 978 100,8 тис. грн, із них загального фонду — 1 668 600,0 тис. грн., спеціального — 50 654,0 тис. грн., трансфертів — 258 846,8 тис. грн. Це на 0,5 % більше за попередній рік. Виділю кілька важливих програм. Так, 82 млн. капітальних видатків бюджету розвитку спеціального фонду заплановано для КП «Ужгородський муніципальний транспорт» на придбання нових автобусів та сплату платежів за раніше придбаними відповідно до «Програми фінансової підтримки комунальних підприємств міста Ужгород на 2022—2025 роки». Ще 45 млн. — на компенсацію пільгового проїзду на міських автобусних маршрутах.

Майже 50 млн. передбачено на «Програму фінансової підтримки закладів первинного, вторинного рівня медичної допомоги та їх розвиток у місті Ужгород на 2020—2023 роки» (додаткове фінансове забезпечення міських лікарень та пологового будинку). Ще 20 млн. — на Програми придбання ліків для лікування таких захворювань, як туберкульоз, цукровий і нецукровий діабет, онкологія, орфанні захворювання тощо, зокрема для пільгових категорій громадян.

Під Програму розвитку фізичної культури та спорту в м. Ужгород на 2022— 2024 роки передбачено 18 млн., утримання об’єктів транспортної інфраструктури — понад 40 млн. Ще 5 млн. — на Програму посилення соціального захисту громадян міста «Добра справа» на 2023— 2025 роки.

— Які завдання бачите пріоритетними?

— Зрозуміло, що забезпечення стабільної роботи систем життєдіяльності міста. Це в першу чергу. Бачимо спільні цьогорічні недопрацювання. Не маємо допустити, до прикладу, наступного року, щоб наші освітні заклади були без тепла. Маємо думати також про створення привабливого інвестиційного середовища в Уж- городі, про розвиток економічних відносин з містами-партнерами за кордоном. Маємо дбати про підтримку ужгородських товаровиробників на місцевому рівні та за кордоном. Важливим залишається розв’язання питання залізничного сполучення з нашими найближчими сусідами за кордоном.

Разом з тим маємо турбуватися про ті категорії громадян, які зараз особливо цього потребують. Поранені захисники повинні отримувати якісне лікування та умови для реабілітації, сім’ї загиблих — матеріальну, моральну підтримку. Внутрішньо переміщені та евакуйовані люди мають свої проблеми. Словом, викликів вистачає. Причому щодня вони нові й потребують максимально швидкого і, головне, якісного реагування. А воно не завжди так виходить, бо алгоритми роботи передбачають багато різних нюансів. Працюємо. Вдячні містянам усім депутатським корпусом і за підтримку, і за конструктивну критику.

Вітаю всіх наших ужгородців від себе особисто та колег-депутатів з Різдвом, з прийдешнім Новим роком! Хай він буде для нашої громади добрим у всіх важливих аспектах! Миру нам! Перемоги одної на всіх і кожному своєї особистої!

Надія Росоха

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат