Більша частина ремонту сцени в драмтеатрі вже зроблена

29.03.2021 11:31 РАТУША

На початку лютого Закарпатський обласний музично-драматичний театр оголосив, що закривається на 2 місяці на реконструкцію сцени. Відновлення та модернізацію механізму обертання сцени, заміну світло- та звукотехнічних засобів профінансував уряд Угорщини.

Театр працює в цьому приміщенні з 1987 року і подібний ремонт сцени ще не робився. Поворотне коло не працює вже понад 20 років. Театр — єдиний на Закарпатті з поворотним колом на сцені, його — коло — свого часу спроєктувала київська архітекторка, лауреат Національної Премії імені Т. Шевченка Санія Афзаметдинова. Подібні сцени з поворотним колом вона спроєктувала всього дві — у Кримському державному обласному українському музичному театрі (1976) в Сімферополі і в нас.

Максим Сергеєв, представник фірми Install Ua, який займається всіма видами робіт для театрів, для комерційних та державних установ, реконструкцією та внутрішніми роботами, розповів: «Більша частина з відновлювальних робіт сцени вже зроблена.

— До кожної роботи потрібен індивідуальний підхід, чи то комерційна, чи держструктура, — сказав Максим. — У цій роботі ніколи не буває шаблонів. Кожний об’єкт унікальний, тому важко сказати на рахунок термінів закінчення робіт».

— Чи були якісь непередбачувані моменти в роботі?

— Проблеми були з комутацією, з електромережами, але вони вже вирішені; були проблеми з підлогою, хлопці дуже довго виставляли її, щоб вона була рівною. Тут ще дуже велике поворотне коло, ми замінили катки, на яких воно обертається, тому що вони вже стерлися. Власне на цих катках і тримається вся конструкція поворотної частини сцени. На його відновлення пішов десь місяць, ми почали всі роботи з нього і працювали дотепер. Тепер закінчити його не можемо, тому що там зараз нема підлоги і ми не можемо поставити пульт, не можемо поки що доробити електрику, бо ведуться роботи з підлогою.

Максим Сергеєв розповів: «На цей час майстри зробили електрику, практично доробили поворотне коло. Попереду ще озвучування всього залу, тобто це лінійний масив. Попереду ще завішування світлових приладів, потрібно доробити підлогу і встановити пульт для поворотного круга.

Але більшу частину робіт ми вже зробили. Глобальних форс-мажорів не було»,
— сказав він.

Директор театру Василь Марюхнич сподівається, що майстри зможуть до середини квітня завершити основні роботи з реконструкції сцени.

— Тому я, розуміючи, що можуть виникати різні не- сподіванки, все ж розраховую, що наші партнери вкладуться саме в ці терміни, — сказав Василь Васильович. — Обсяг робіт досить великий: і ремонт поворотного кола, і заміна світлового та звукового обладнання. Ми розраховуємо 15 квітня презентувати можливості оновленої сцени. Наші творчі працівники вже працюють над окремим сценарієм. У церемонії відкриття візьмуть участь актори нашого театру, можливо, когось запросимо. Це буде така арт-шоу-програма, яка дозволить продемонструвати технічні можливості оновленої сцени.

Олександр Шпеник від імені фонду підтримки угорськомовної освіти Закарпаття, через який здійснюється фінансування робіт, час від часу контролює хід робіт і, каже, дуже задоволений тими темпами, якими йдуть роботи.

— Ми бачимо, що люди, які приїхали з різних куточків України для ремонту головної сцени нашого театру — це дійсно професіонали, які розбираються у своїй справі, видно, що підходять до роботи дуже по-діловому. Роботи йдуть безупинно і ми бачимо, що в принципі, все йде по запланованому графіку, який був затверджений нашим фондом по реконструкції театральної сцени.

Зі слів Олександра Оттовича, позаштатні ситуації виникали, дуже багато питань виникло саме з поворотним колом. «Виникли ситуації, яких не було видно під час зовнішнього огляду. Тепер досить великими зусиллями майстри змогли вирішити ц е питання, і привести круг у той стан, який і має бути для його повноцінної роботи», — сказав він. Олег Зайцев, заступник директора театру, додав: «Для великої реконструкції сценічної площадки — головної сцени нашого театру — приїхали до Ужгорода бригади з різних куточків України. — Це і інженери з Києва, підлогу роблять фахівці з Кіровограду, звук і світло їде до нас із закордону. Поворотне коло робить фірма з Києва, яка єдина в Україні може виконувати ремонт театрального поворотного кола. І ми дуже їм вдячні. Все іде за графіком і будемо сподіватися, що вкладемося у заплановані терміни: здаватимемо головну сцену в середині квітня. Ми з акторами порадилися і вирішили, що до сезону відпусток — у травні-червні — ще покажемо ряд вистав на оновленій сцені. Тепер, поки сцена закрита, актори готують нові вистави і проводять репетиції у балетному залі та на Малій сцені».

Зоряна Попович,
на фото розібрана сцена.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат