Перетворення «Білочки»: замість базару – торговий центр із фермерськими рядами (Фото)

03.09.2020 16:13 РАТУША

Ще з 2018 року доля ринку «Білочка» в Ужгороді в епіцентрі розмов   з варіаціями. Одні пліткували, що територію ринку власник продав відомому в місті забудовнику, який планує звести там багатоповерхівки. Інші казали, що замість ринку буде торговий центр із модними магазинами, а орендарі місць на базарі розповідали, що їм пообіцяли повернути можливість торгувати вже у новій будівлі, яка виконуватиме функції критого ринку.

Демонтаж бетонної споруди позаду торгових рядів на «Білочці» розпочали ще у серпні 2018 року. Тоді ж торговцям на ринку повідомили, що вони мусять звільнити задню частину базару. Поступово територію розчищали, залишаючи для торгівлі все менше й менше місця. Коли ж на розчищеній ділянці звели 11-метровий каркас будівлі, стало зрозуміло, що на місці «Білочки» буде таки торговий центр, а не житловий будинок. У серпні 2020-го ринок «Білочка» для торгівлі закрили остаточно. Днями там вже знесли капітальні споруди на куті вулиць В. Ковача (Белінського) та І. Ваша, на черзі – двоповерхова споруда у кінці вулиці Ковача, ліворуч від центрального входу до ринку.

Всю територію «Білочки» включно з тротуарами обносять парканом, тож стихійна торгівля перемістилася на протилежний бік вулиці – під вікна багатоповерхівки. Мешканцям цього будинку тепер не позаздриш: шум та сміття стали їхньою щоденною проблемою. Пішоходам на вулиці Ковача нині теж непросто – вздовж тротуару майже все заставлене товаром, від домашнього молока – до взуття. Натомість, що планують збудувати на місці ринку – досі є загадкою для ужгородців. Директор ринку «Білочка» Михайло Пісняк коментувати хід будівельних робіт і їхню кінцеву мету відмовився. У міській раді знають, що там буде торговий центр, однак детальною інформацією не володіють.

Довелося звертатися напряму до власника землі під уже колишнім ринком «Білочка» – колишнього мера міста, підприємця Сергія Ратушняка. Він і повідомив, що на місці ринку зводиться торговий центр, який так само називатиметься «Білочкою».

«Це буде красивий торговий центр з ухилом насамперед на фермерській продовольчій групі. Попередньо є підписаний меморандум з 532 фермерами області, котрі будуть робити прямі поставки, за рахунок чого ціни на цьому фермерському ринку будуть на 20-30% дешевшими, ніж у інших місцях торгівлі», – роз’яснив він.

Отже, за планами власника, територія нового торгового комплексу має виглядати так: на першому поверсі з боку вулиці І. Ваша розмістяться фермерські ряди – торгові павільйони оформлені в одному «сільському» стилі під солом’яною стріхою, в яких продаватимуть продовольчі товари. Туди ж запропонують переїхати торговцям, котрі донедавна працювали на ринку, але за умови, що вони торгуватимуть якісними продуктами, виглядатимуть охайно і працюватимуть у визначеному дрес-коді. З центрального входу на першому поверсі відкриють кав’ярню, ресторан та магазини.

На другому поверсі торгового центру власник планує створити розважально-розвиваючий дитячий простір, де могли би весело проводити час діти з дорослими. Там же буде спортивно-оздоровчий центр і магазини побутового обслуговування, де можна буде наточити ножі, виготовити копію ключів тощо. За планами власника, оновлена «Білочка» стане місцем, де можна буде одночасно вирішити усі свої справи: закупитися продуктами, відпочити в кафе, розважити дитину, ще й дрібні побутові справи владнати. Всього на двох поверхах буде 15 тисяч метрів торговельно-ринково-офісних площ.

Назвуть торговий центр, як ми вже згадували, теж «Білочкою» – аби люди не плуталися і не звикали довго до нової назви. Ощадлива тваринка, яка любить робити запаси, буде зображена і на фасаді нового ТРЦ. Позаду нього, до слова, незабаром планують почати зведення ще вищої споруди – 6-поверхового паркінгу на більш ніж 600 автомобілів, з якого можна буде перейти до торгового центру напряму, не виходячи надвір.

Відкрити новий ТРЦ власник планує вже наступного, 2021 року. Однак одна проблема, принаймні до того часу, залишатиметься актуальною – стихійна торгівля. Сергій Ратушняк каже, що охорона торгового центру не дозволятиме торговцям продавати будь-що на території, яка буде відноситися до «Білочки». Щодо заставленого товаром тротуару навпроти каже, що це – робота для поліції та муніципальної варти, яку вони, на його думку, не виконують належним чином. Якби там не було, нині зрозуміло одне: історія сільськогосподарського ринку «Білочка» остаточно завершилася, а на зміну йому прийде «Білочка» осучаснена – торгово-розважальна.

Тетяна Літераті, «Про Захід»

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат