В Ужгороді урочисто відзначили 100 років незалежності Польщі

12.12.2018 23:31 РАТУША

Цього року Польща відзначає 100 років своєї незалежності. З цієї нагоди 7 грудня в атріумі будівлі Закарпатської ОДА відбулися урочистості, організовані Генеральним консульством Республіки Польща у Львові. Присутніх привітав Генеральний консул Республіки Польща у Львові Рафал Вольскі.

«У цьому році Польща святкує 100-річне відновлення своєї незалежності. 1918 рік був роком незабутнім, незвичним, роком, у якому кардинально змінилася мапа Європи. У листопаді 1918-го почала формуватися незалежна польська держава. Ця держава ще довгих 5 років мала працювати над створенням своїх кордонів, однак, на жаль, мало пройти 16 років, щоб закінчився процес формування кордонів Польщі. Друга світова війна знищила польську незалежність, її вдалося наново отримати аж у 1989-90 роках», — зазначив пан Рафал Вольські.

На зустрічі були також присутні представники Товариства польської культури Закарпаття імені Гніви Волосєвич.

«Тут, на Закарпатті, нам особливо приємно мати польську громаду, яка надзвичайно добре інтегрована в Ужгороді та інших містах і селах Закарпаття, вважає себе невід’ємною його частиною. Я хочу подякувати всім закарпатцям за те, що наші співвітчизники почуваються тут так добре», – зазначив пан Вольскі.

Він також звернувся до представників Товариства польської культури Закарпаття імені Гніви Волосєвич.

«Любі співвітчизники, це велика честь і радість святкувати разом з вами соту річницю Незалежності Польщі. Спасибі польській громаді за підтримку польської культури й мови, за працю задля присутності польської культури   у Закарпатті. Висловлюю найщиріші вітання з нагоди 100-ї річниці Незалежності Польщі», —   додав Генеральний консул.

Дипломат відмітив, що налагоджена хороша співпраця між вишами, школами, особливо близькі контакти між Товариством польської культури Закарпаття та об’єднанням українців у Польщі, як-от у польському місті Санок. Запевнив, що у майбутньому підтримуватиметься та розвиватиметься така співпраця, такі контакти.

В урочистостях   також взяли участь в.о. голови Закарпатської облдержадміністрації Ярослав Галас, перший заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто, Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайла, Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Мірослав Мойжіта, заступники міського голови Ужгорода Ігор Фартушок та Олександр Білак, керуюча справами виконкому Ужгородської міської ради Олена Макара, працівники дипломатичних та консульських відомств, представники правоохоронних, контролюючих структур, громадські та культурні діячі, науковці Ужгорода та Закарпатської області.

Завершилися урочистості концертом класичної музики у виконанні камерного оркестру Закарпатської обласної філармонії та студентки Ужгородського музичного коледжу ім. Дезидерія Задора.

В атріумі також представлена виставка, яка безпосередньо стосується 100-річчя незалежності Польщі: фотографії Варшави між закінченням Першої та початком Другої Світової війни, у 20-ті роки минулого століття, 20-літній період відбудови державності Польщі і 20-літній період, коли з провінційного російського міста Варшава перетворилася на європейську столицю. 8-9 грудня   у “Галереї ІЛЬКО” проходив 7-й Перегляд сучасного польського кіно “Під Високим Замком”.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат