Експертиза проекту капремонту набережної має ознаки підроблення

01.10.2018 17:17 РАТУША



Як вдалося з'ясувати активістам Save Uzhhorod, експертний звіт проекту "Капітального ремонту наб. Незалежності у м. Ужгород" підписано особою з підробленою серією та номером кваліфікаційного сертифікату, оскільки справжній сертифікат цього експерта є недійсним. А головний інженер від ТОВ "КБК", який розробляв проект, працює одночасно у експертній компанії, яка проводила експертизу — що може свідчити про факт змови.

Відсутність печатки відповідального експерта

Експертний звіт за № 175-1107-18/ЕП/КП складено приватною експертною компанією ТОВ "Експерт Проект Груп", яка здійснювала експертизу проектної документації капітального ремонту набережної. Ми звернули увагу, що звіт підписаний шістьма особами, а печаток лише п'ять — експерт Савйовський В.В. поставив підпис без печатки. Відповідно до ДСТУ-Н Б А.2.2-10:2012. «Настанова з організації проведення експертизи проектної документації на будівництво» наявність печатки для відповідального експерта є обов’язковою.

Експертний звіт з відсутньою печаткою Савйовського В.В.

Зацікавившись цим фактом, ми перевірили цю особу та зазначений сертифікат у відкритому реєстрі атестованих осіб атестаційною архітектурно-будівельною комісією при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (http://asdev.com.ua/itn/list.php). Також надіслали до Мінрегіону інформаційні запити.

Сертифікату з експертного звіту не існує

Як виявилось, в реєстрі відсутній експертний сертифікат АЕ №006770, зазначений біля підпису Савйовського — його не існує взагалі. Натомість Савйовський В.В. має кваліфікаційний сертифікат інженера-проектувальника з ідентичним номером, але геть іншим буквенним індексом — АР №006770, який жодним чином не відноситься до експертної діяльності.

Номер підробленого експертного сертифікату взято з іншого "не експертного" сертифікату та змінено буквенний індекс

Справжній експертний сертифікат Савйовського — недійсний

Щодо справжнього експертного сертифікату Савйовського В.В. — АЕ №000214 — він призупинений з 31.05.2017. Тобто, на момент здійснення експертизи проекту капітального ремонту набережної вказана особа не була експертом, та не могла використати цей номер сертифікату та печатку з ним для підпису.

Фрагмент відповіді на інформаційний запит від Мінрегіону

Очевидно, що ТОВ "Експерт Проект Груп" та Савйовський В.В., з цих причин і внесли до експертного звіту завідомо неправдиві дані — неіснуючий номер експертного сертифікату, взявши номер сертифікату інженера-проектувальника Савйовського, та змінивши буквенний індекс з АР на АЕ.

Розробник проекту одночасно є представником експертної компанії

Варто також зазначити, що експертна компанія ТОВ "Експерт Проект Груп" (код ЄДРПОУ 41403089), імовірно, перебувала у змові з проектувальником ТОВ "КБК". Один із експертів ТОВ "Експерт Проект Груп" — Христич Людмила Олександрівна, та головний архітектор проекту від ТОВ "КБК" (код ЄДРПОУ 32556142) — Христич Кирило Іванович, мають ідентичні прізвища, що може свідчити про родинні зв'язки.

Фрагмент експертного звіту та титульної сторінки проекту

Також проектувальник від ТОВ "КБК" — Христич Кирило Іванович — на веб-сайті ТОВ "Експерт Проект Груп" зазначений як регіональний представник цієї експертної компанії в Житомирській області (http://epg.expert/regionalni-predstavnitstva/).

Знімок екрану веб-сайту ТОВ «Експерт Проект Груп»

Заниження класу наслідків (відповідальності)

Оскільки в експертному звіті зазначено середній клас наслідків (відповідальності) СС2, а відповідно до ст. 32 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» пам’ятки культурної спадщини, визначені відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини», відносяться до об’єктів зі значними наслідками (СС3), то має місце умисне заниження класу наслідків — з метою уникнення необхідності отримання дозволу на виконання робіт від ДАБІ.

Розробка проекту та проходження експертизи за 6 днів

Також вартий уваги той факт, що експертний звіт датований 18 липня 2018 року, а договір на розробку проекту підписаний замовником (Департамент міського господарства Ужгородської міськради) та виконавцем (ТОВ "КБК") лише 11 липня 2018 року. Тобто, і розробка проекту і його експертизу було проведено протягом 6 робочих днів.

Фрагменти договору на проектування та експертного звіту

Просимо Мінрегіон, Державна архітектурно-будівельна інспекція України , Міністерство культури України, Прокуратура Закарпатської області, Державна аудиторська служба України провести перевірку вказаного вище експертного звіту, проектно-кошторисної документації "Капітального ремонту наб. Незалежності у м. Ужгород" та всіх вказаних фактів. Звернення до відповідних установ направлено окремо. На час перевірки просимо вжити заходів та зупинити всі розпочаті роботи на об’єкті з метою недопущення пошкодження пам’ятки містобудування місцевого значення «Комплекс історичної забудови» (ох. №2-М, ріш. Закарпатського ОВК №35 від 05 лютого 1980 року) та пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення “Липова алея” (ріш. Закарпатського ОВК №414 від 18 листопада 1969 року), а також втручання в історичний ареал (наказ Мінкультури №3 від 16 грудня 2016 року), в межах яких розташований об’єкт капітального ремонту.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат