Місто як сад: Озеленення Ужгорода чи розкрадання бюджету?

24.08.2018 14:38 РАТУША

У соцмережах активісти Ужгорода розповідають про те, що владі міста вигідна вирубка старих дерев і висаджування нових, бо... на озелененні дуже великі відкати. І при цьому немає гарантій, що дерева чи квіти приживуться.

Знищення каштанів на Київській набережній і намагання засадити цю набережну новими деревами наші підозри лише зміцнювало. Ми хотіли дізнатися, які ж суми виділяються на так зване озеленення.

У травні редакція «РІО» зробила інформаційний запит до міської ради з питанням про кількість і вартість закупівлі молодих саджанців сакур та інших дерев. Відповідь, яка йшла ледь не місяць, була вкрай дипломатичною: «B peзультаті проведення робіт із капітального ремонту зелених насаджень у період 2017—2018 рр... відповідно до затверджених документацій та угод... було проведено роботи з висаджування саджанців молодих дерев». І додали, що Департамент міського господарства не втручається у фінансово-господарську діяльність виконаних підприємством-виконавцем робіт, тому й надати відповідь стосовно договорів на продаж саджанців не може, оскільки «закупівля здійснюється виключно виконавцем робіт» — ТОВ «Мерістема».

Звичайна відписка наштовхнула нас на думку детального розслідування, однак наші колеги з «Ужгородської хвилі» таке розслідування вже провели.

Як виявилося, монополію в ніші озеленення міста зайняли дві фірми — ТОВ «Ужагромікс» та ТОВ ВКП «Мерістема». Журналісти ресурсу «Ужгородська хвиля» поцікавилися цією розпіареною свого часу темою і виявили цікаві факти.

Згідно з інформацією веб-ресурсу clarity-project.info, ТОВ «Мерістема» існує виключно за рахунок Департаменту міського господарства Ужгородської міської ради. За три роки свого існування фірма отримала від місцевої влади 7,66 млн. грн., а ТОВ «Ужагромікс» — 9,7 млн. грн. Тобто, мова дійсно йде про величезні кошти.

«Ужгородська хвиля» навела деякі приклади тендерів. 285 тисяч гривень отримало ТОВ ВКП «Мерістема» в кінці грудня 2017 року за капітальний ремонт зелених насаджень на вул. Івана Франка — ст. «Авангард».

Сума колосальна, нових насаджень на всій вулиці не спостерігається, а майже третина мільйона гривень осіла за невідомі послуги, які підприємство надало у період усього за 10 днів — із 21-го по 31-ше грудня.  

Цікава ситуація щодо вулиці Довженка. Тут, у кінці 2017 року було проведено тендер «Капітальний ремонт зелених насаджень на вул. Довженка — пл. Народна в м. Ужгороді» на суму 190 тисяч грн. Ужгородцям відомо — згадуваний відрізок міста сягає щонайбільше 100—150 метрів. Які послуги могло надати згадуване підприємство, враховуючи, що на цій вулиці росте близько 25 молодих деревцят, подекуди висохлих від неналежного догляду? Послуги з вивезення опалого листя? Висадження кількох саджанців? Обрізання існуючих насаджень?

Вздовж вулиці — декоративні кущі. За повідомленням місцевих жителів — вони самі доглядають за цими зеленими насадженнями.

Таким чином, за 10 днів, на локації Довженка—Бращайків і до пл. Пушкіна, ТОВ ВКП «Мерістема» отримало майже 330 тисяч гривень.

І подібні «озеленення» тривають по всьому місту. Суми виділяються колосальні і за ці кошти можна було би висадити цілі сади, а не по десяток деревцят.  

Звісно, що категоричні висновки роботи зарано, саме тому громадські активісти краю звернулися до місцевої ради м. Ужгорода з проханням надати всі акти виконаних робіт, рахунки, договори та відсутні на сайті ProZorro технічні документації щодо проведених тендерів. Бо поки що навіть не ясно, за якими цінами у нас закуповуються квіти та саджанці. Кажуть, на цьому також хтось непогано заробляє.

У разі виявлення зловживань із боку підприємців та службових осіб місцевої влади, активісти обіцяють звернутися до правоохронних органів.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат