Ужгород зобов’язався зменшити викиди в атмосферу СО2 на 30 %

11.06.2018 14:30 РАТУША

Угода мерів — європейська ініціатива, в рамках якої місцеві, регіональні й національні органи влади добровільно зобов’язуються співпрацювати задля досягнення кліматичних та енергетичних цілей ЄС. «Угода мерів — Схід» — проект, що фінансується ЄС та підтримує діяльність Угоди мерів у країнах Східного партнерства. Підписанти Угоди добровільно прагнуть скоротити викиди вуглекислого газу до 2030 року щонайменше на 30 %. Проект підтримує органи місцевої влади у виконанні зобов’язань з допомогою комплексу заходів. Майже 200 міських рад України вже приєдналися до Угоди мерів. Ужгород приєднався до Угоди мерів у липні 2016 року.

У 2017 році, виконуючи зобов’язання, взяті підписанням Угоди мерів, міська влада розпочала процес розробки Плану дій зі сталого енергетичного розвитку і клімату міста. Цей документ уже готовий, він стане основним стратегічним документом розвитку міста у сфері сталої енергетики до 2030 року, передбачає енергомодернізацію житлової сфери міста, бюджетних установ, транспорту, вуличного освітлення, сфери обслуговування та промисловості, передбачає зобов’язання скоротити викиди парникових газів на 30 % та адаптувати місто до негативних впливів глобальних змін клімату.

Запропоновані кроки повинні бути економічно «підйомними» і приносити місту вигоду. При розробленні План дій, відштовхувалися від показників використання енергії за 2015 рік, бо саме щодо них необхідно досягти економії у 30 %. Також визначили, що основний споживач енергії в Ужгороді — житловий сектор, зокрема, багатоповерхівки. Щодо них Планом дій передбачено досягти до 2030 року економії у 51 %.

Ще на 77 % заплановано зменшити кількість викидів системою вуличного освітлення при суттєвому зростанні кількості освітлених вулиць (до 90 % усіх) і заміні всіх ламп на LED. Детального планування ще потребують сфера обслуговування, послуг, транспорт. Розробники передбачають, що кожна копійка з бюджету міста мала би залучати 5 копійок з інших джерел.

Також у травні Ужгородський міський голова Богдан Андріїв та старший банкір, керівник сектору інфраструктури в Україні Європейського банку реконструкції та розвитку Марк Магалецький підписали Угоду про підготовку кредитного фінансування за проектом енергозберігаючих поліпшень у бюджетних закладах Ужгорода. Заплановано провести комплексні заходи з енергоефективності для модернізації 49 об’єктів: 44 — освітньо-навчальні заклади та 5 медичні. Очікуються позика від ЄБРР та транш від Фонду чистих технологій.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат