Букети з фруктів ужгородської умілиці не лише гарні, але й смачні

admin 27.02.2017 19:50 РАТУША

Квіти   люблять усі. Однак букети можуть бути не лише естетично привабливими, але й апетитними. Останнім часом фруктовий креатив набуває все більшої популярності.


Умілиця з Ужгорода Оксана Шегеда знає, як здивувати краян вишуканими композиціями з їстівних елементів. Її вироби зачаровують і вражають незвичністю.

Тож zakarpatpost.net вирішив поспілкуватися з умілицею про мистецтво вирізання букетів із овочів і фруктів і дізнатися секрети карвінгу.

— Пані Оксано, із чого почався Ваш творчий шлях?  

— Перш за все зауважу, що карвінг (від англ. carve — різати, вирізати) — мистецтво художнього різьблення по овочах і фруктах, що зародилось багато років тому на Сході, в Таїланді, й за тисячі років стало частиною національних традицій. Майстри карвінга передавали свої знання у спадок. За освітою я банкір, навчалася у Львівському інституті банківської справи. Більше 13 років пропрацювала у банківській сфері, зробила кар’єру від рядового спеціаліста до начальника управління. Все змінилося у 2013 році, коли мою посаду скоротили і я залишилася без роботи. У 2014 році народила донечку, зараз їй виповнилося 3 рочки. Карвінгом зайнялася абсолютно випадково. У вересні 2015 року, коли дитині уже було більше року, я почала задумуватися над подальшим напрямком своєї діяльності. Однозначно, мені хотілося змінити фах, спробувати щось нове, але я ще не розуміла що саме. Все вирішив випадок. Моя сестра займається декором весіль. І одні її замовники шукали людину, яка б зробила фруктову нарізку до урочистої події. Вона запропонувала мені, знаючи, що я гарно сервірую і накриваю святкові столи. Я почала інтенсивно вивчати, що таке фруктовий банкетний стіл взагалі, читати публікації, дивитися фото робіт. Перше, що мене тоді вразило – це композиції майстрів в Україні. Я розуміла, що те, що вони пропонують, мені зовсім не подобається. У той же час, роботи з використанням карвінг елементів, мали зовсім інший естетичний вигляд. Я почала самотужки, дивлячись навчальне відео, пробувати вирізати елементи карвінгу. Вже тоді я спланувала, якою буде цей весільний фруктовий стіл, з яких композицій він буде складатися. Самотужки придумала і виготовила підставку. Основною була досить велика композиція у вигляді серця, прикрашена карвінг квітами з овочів. Замовники дуже тішилися, оскільки те, що я створила абсолютно відрізнялося від усього, що пропонувалося на ринку цих послуг. Це було незвично, цікаво, яскраво і викликало захоплення і подив їхніх гостей. Я теж залишилася задоволеною результатом. На той момент, щоправда, ще не вирішила, чи буду займатися цим професійно. Але напрямок був для мене досить цікавим. А ще імпонувало те, що мені дуже легко вдавалася сама техніка карвінгу. Практично з першого разу досконало виходили досить складні елементи. Я дивилася відео, брала інструмент і майже ідентично повторювала результат з екрану. А ще, виявилося, що карвінг композиції можуть бути чудовим подарунком, який однозначно, вражає і отримувача і всіх гостей свята. Проблеми з вибором подарунків для мене була вирішена, майже на всі свята, готувала в подарунок якусь карвінг композицію і кожного разу це викликало і захоплення, і подив близьких, якірадили мені зайнятися цією справою професійно.

— А хтось із сім’ї допомагає в роботі?

— Майже все виконую сама. Починаючи з підбору і закупки необхідних компонентів і закінчуючи виготовленням підставок для бенкетних композицій. Зрідка, при можливості закуповувати інгредієнти мені допомагає чоловік, а складати великі бенкетні композиції донька, якій зараз 18 років. Взагалі, я як колишній банківський керівник досить вимоглива. Як шуткує моя донька, моє улюблене слово у роботі «Ідеально». Все повинно бути зроблено якісно.

—   Скільки часу потрібно витратити те, аби зробити букет?

— Саме процес складання букету з уже підготовлених компонентів займає найменше часу з усього процесу створення композиції. Звичайно, все залежить від розміру. Але, в цілому, кожна робота має свої відповідні етапи. Спочатку потрібно продумати концепцію композиції. Якою власне вона буде, для кого призначена, з яких компонентів складатиметься. Тобто, як кажуть, усе починається з ідеї. У мене в задумі виникає певна картинка зовнішнього вигляду букету. Далі починається процес закупки необхідних компонентів, виготовлення підставки для композиції, якщо це потрібно. Відтак уже приступаю безпосередньо до творчого процесу роботи над виробом, до вирізання карвінг елементів і складання самої композиції. В цілому на невеликийбукет, вагою 2-3 кілограми потрібно витратити від 3 до 6 годин часу. Якщо ж мова йде про великі бенкетні проекти, які включають в себе декілька, як правило, великих композицій, то процес підготовки може тривати від двох днів до тижня, якщо потрібно створювати і виготовляти ексклюзивані підставки. А сама робота по карвінгу і складання композицій у таких випадках може займати майже добу.

— Кажуть, що квіти більше до снаги представницям слабкої стати. А Ваші букети найчастіше замовляють чоловіки чи жінки… і просять їх приготувати зазвичай для чоловіків чи жінок?

— Саме замовниками композицій найчастіше є жінки, як правило, саме жінки у парах більше відповідають за їжу. Що стосується бенкетних композицій на весілля, то майбутні молодята, як правило роблять замовлення сумісно. Починала я свою діяльність саме з весільних бенкетних проектів, але протягом останніх місяців значно розширила пропозиції для клієнтів. Це і композиції та букети до днів народжень, і до дитячих свят, і вироби з сирами, а також більш чоловічі роботи з салом і м’ясними делікатесами. Від того, яка композиція чи букет і з яких компонентів складається у більшості випадків і залежить, хто його замовляє. Фруктові і сирні вироби більше підходять для жінок, а фаворитом серед чоловіків є букет «Козацький» з трояндами із сала.

— Яким було найбільш незвичне замовлення?

— Найбільш нестандартним замовленням було весілля в українському стилі, коли мені потрібно було придумати щось незвичне, і подати фруктові композиції в українській тематиці і з українським етносом. Зрештою, я запропонувала створити композицію у формі дерева, досить великого, яке зробила з живого стовбура, на підставці з живою травою, крону ж змайструвала з гілок калини з китицями, свіжого листя барвінку і дикого винограду. На крону кріпилися карвінг квіти з фруктів і овочів, яскраві яблучка, сливи, груші та інші фрукти. Доповнювали композицію карвінг кавун у вінку з калини і вирізьблених квітів, і карвінг букети з фруктів та елементи з овочів.

— Яка найбільша і найменша композиція?

— Найменші композиції – це букети вагою близько кілограма. А найбільшим було замовлення на весілля, фруктовий стіл із більше ніж десятком різних карвінг композицій, загальним об’ємом понад 60 кілограм фруктів. Включаючи два досить складні за технікою виконання карвінг кавунами, і трьома карвінг динями. Робота була надскладна, але дуже вишукана.



— Із яких матеріалів крім овочів і фруктів ще робите букети?

— Карвінг – надзвичайно багатогранне мистецтво, що дає можливість, використовуючи зовсім прості складові, за допомогою різьби створювати справжні шедеври. Взагалі, для карвінгу придатними є безліч інгредієнтів, або матеріалів. Існує карвінг по дереву, льоду і навіть милу. Практично всі овочі, фрукти в той чи іншій спосіб можуть використовуватися для карвінгу. Можна або вирізати якісь елементи безпосередньо з фруктів чи овочів, або прикрашати їх різьбою. Наразі для карвінгу я використовую крім фруктів і овочів різні види сирів, м’ясних делікатесів і такого популярного останнім часом сала.

— З якими матеріалами подобається працювати найбільше?

— Дуже люблю вирізати кавуни і дині. Надзвичайно приємний і податливий у роботі матеріал, який дозволяє втілювати будь-які художні задуми. З останніх освоєних для карвінгу інгредієнтів – манго. Я просто закохалася у цей фрукт. А кірвінг по манго виходить просто казково-гарний. На початку діяльності я використовувала овочеві і фруктові інгредієнти для створення банкетних композицій. Карвінг елементи з овочів надзвичайно гарно виглядають у композиціях і більше слугують декором на весь святковий вечір, хоча є їстівними і як правило також не залишаються не з’їденими після свята. В основному я використовую для цього різні види редьки, рожевого, білого, жовтого кольору, моркву, селеру, червоний буряк, кабачки і багато чого іншого в залежності від сезонної наявності. Також я створюю виключно фруктові карвінг букети чи композиції, в яких всі елементи вирізані з фруктів. Надзвичайно привабливими і ароматними є троянди з ананасу, дині, нектаринів, хюрми чи навіть ківі.

— А чи пробували Ви експериментуати з натуральними квітами?

— Я принципово не використовую у композиціях і букетах живі квіти. По-перше, їхній пилок і сік можуть бути токсичним, і додавати такі компоненти у продукти, які будуть споживатися може бути небезпечним. По-друге, карвінг дозволяє вирізати квіти за моїм задумом, які є не менш привабливими за живі. Крім того, родзинка карвінг- композицій саме у тому, що квіти і елементи вирізані вручну. Саме цей ексклюзив і приваблює замовників. Це гарантовано викличе захоплення і подив того, кому така композиція призначена. А букети з квітів уже стали досить буденними, і рідко коли таким букетом можна дійсно когось здивувати.

— Скільки приблизно овочів і фруктів треба на букет?

— Найбільш, так би мовити, ходовим є замовлення композицій чи букетів невеликого розміру вагою 3-4 кг. Це – чи   фруктові букети, чи сирно-фруктові, або з салом і м’ясними делікатесами композиції. Кількість компонентів, які я використовую залежить від   розміру і об’єму композиції. Але, звичайно, композиція кращою і смачнішою виходить, тоді, коли використовується більше різних за смаком, текстурою, кольором і ароматом інгредієнтів. У одній роботі може використовуватися від 5 до 20 різних складових. Якщо мова іде про фруктовий бенкетний стіл, я використовувую всі сезонно доступні фрукти, щоб фруктовий стіл був різноманітний.

— Щире спасибі Вам за розмову! Бажаю творчих та життєвих успіх і нових цікавих робіт!

Розмовляла Марина АЛДОН, zakarpatpost.net

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат