Як врятувати парки Ужгорода від намірів влади їх «реконструювати»

Генріх Розман, еколог, ProZak.info 03.02.2017 14:32 РАТУША

Ужгородська міськрада оприлюднила умови конкурсу щодо реконструкції парків та скверів Ужгорода і з цього приводу хочу висловити коротку ремарку.

Загалом влада оголосила конкурс щодо реконструкції не лише парків Боздоського, Підзамкового, Ротарійського скверу, а також і центральних історичних частин Ужгорода. Зрештою, проекти реконструкції площі Петефі вже свого часу засвітилися в мережі і тоді стало зрозуміло, що натиск робиться на брукуванні й екзекуції зелених зон. Воно зрозуміло, озеленення ніколи не дасть таких відкатних дивідендів, як цементна бруківка. За логікою керманичів: краще вже тепло у власній кишені від конверта з відкатом, ніж умовний кисень для громади.

Заяви на конкурс приймати муться до кінця лютого, а до кінця червня повинні бути готові проекти. Час ще є. Я звертаюся не так до влади, а більше до тих, хто вирішив виграти ці конкурси, за які можна отримати немалі преміальні (до прикладу, перша премія за проект центральної частини міста сягає понад 22 тисячі гривень, а парку Підзамкового майже 18 тисяч грн.), а також до тих, хто буде в журі. Від вас значною мірою залежить те, наскільки наше місто буде комфортним і екологічно чистим. Знаю, що в журі будуть доволі поважні та принципові люди: Петро Сарваш, Михайло Сирохман, Володимир Павлишин, Борис Кузьма та інші. До вашої думки прислухаються, ви креативні та сучасні. Ви знаючі та думаючі. Ви європейці. Не дайте пройти проектам із примітивним ландшафтним дизайном, з брукованими доріжками, з кічовими лавицями та ліхтарями.

Дайте зрозуміти владі, що найкращою реконструкцією парків є лише їх санітарне очищення і мінімальне облагородження. Дайте зрозуміти владі, що реконструкція Ротарійського скверу це одне, а реконструкція Підзамкового парку — це зовсім інше. Бо парк Підзамковий висаджувався як мисливські угіддя для родини Другетів ще в XVI столітті. Подивіться, що ми маємо зараз: намагання забудувати в шанхайський спосіб торговельними будками Боздоський парк. Цей парк не тільки втратив первісне призначення для тихого відпочинку у природному середовищі, а вже повністю вбитий бруківкою та будками.

Те саме стосується й історичного Підзамкового парку. Креативу в нас вистачає лише на заасфальтовані доріжки, хоча це моветон, бо в європейських парках скрізь стелять доріжки дрібним білим мармуром. Влада дозволила спорудити тут мережу мотузкових перешкод для забав. Це популярно, але повірте — Підзамковий парк повинен мати певну історичну первісність з відповідною аурою. Це зовсім не місце для масових забав та гулянь.

Я також звертаюся до громадських активістів, яким не байдужа
доля нашого міста: достукайтеся до влади, проконсультуйте її щодо тенденцій в облаштуванні парків у країнах Європи, поясніть, що варто відокремити місця для забав від місць для релаксованого відпочинку. Надайте владі історичні довідки щодо парків Боздоського та Підзамкового. Врятуйте їх.

Сподіваюся на свідомість та освіченість.

Генріх Розман, еколог, ProZak.info

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат