«Кірпічка» і влада: про Ужгород, шахрайство, інвестиції та украдений парк

27.10.2017 17:13 РАТУША

Яма, залишки цегельного кар’єру, Кірпічка, пустир, парк Перемоги — в обласному центрі Закарпаття цю місцину по-різному називають містяни, депутати та інвестори.


Проте все це — одна й та ж незабудована територія з озером посередині, що обмежена магістральними вулицями Минайською, Заньковецької та 8 Березня. Після нетривалої перерви цей простір має шанс знову стати епіцентром протистояння громадськості, міської влади та інвесторів. Йдеться про орендовану земельну ділянку на 6 гектарах, що належить, за генеральним планом, до земель рекреаційного призначення.

29 вересня 2017 року на офіційному сайті міської ради було опубліковано проект рішення «Про надання дозволів на складання технічної документації щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості)». Пунктом 5.3 цього проекту рішенням ради передбачається надання дозволу Департаменту міського господарства на складання технічної документації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки загальною площею 6,0000 га на земельні ділянки площами 1,4006 га, 0,4485 га та 4,1509 га на вулиці Заньковецької з подальшою реєстрацією комунальної власності.

Що це означає? Чому міська рада ініціює поділ цілісної земельної ділянки? Що буде на цих ділянках? Відповідей немає, оскільки у правилах чинної влади не має розуміння, що вкрай важливо елементарно пояснювати свої дії ужгородцям, здійснювати консультації, обговорювати складні речі з громадськістю.

Підсумуємо кілька фактів. За Водним кодексом України оренда земельних ділянок, на яких розташовані водні об’єкти, неможлива без попередньої паспортизації та укладення договору оренди самої водойми. Оскільки   рівень води озера стабілізувався, а осушувати його — безперспективно, то для орендарів водойма стала головним болем.

Поділ цілісної ділянки знімає проблему озера, яке разом із береговою смугою займає 4,1509 га. Якщо орендар відступить цю ділянку, а міська рада прийме її, то звільняються від обтяжень дві інші частини орендованої ділянки.

Ділянка площею 1,4006 га — це простір, що прилягає до будинків на вулиці 8 Березня та позначений на плані зонування та коригуваннях до генерального плану міста трикутником Ж-3. Наразі ці схеми скасовані у судах за позовами депутата Романа Богуславського та прокурора Закарпатської області. Інвестори з Холдингової групи компаній «Континіум» планують тут звести елітне житло.

Як бонус для інвестора — землевпорядні роботи проведуть за рахунок місцевого бюджету. Зазвичай, це роблять коштом орендарів, натомість проект рішення внесено Департаментом міського господарства.

У будь-якому випадку, від людей крадуть їх парк — єдину зелену зону у радіусі 4,5 кілометра. Інвестора розводять на гроші. А шахраї з гаражного кооперативу за всіх можливих сценаріїв у виграші.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат