Чи можливо врятувати «Ужгород»

03.06.2017 18:06 РАТУША

Активісти Ужгорода намагаються врятувати колишній кінотеатр «Ужгород» від руйнації приватними власниками. У четвер відбулася акція з порятунку колишнього кінотеатру «Ужгород», де зараз тривають незрозумілі роботи.

Активісти виставили наочні матеріали, щоб показати цінність будівлі й необхідність збереження її для майбутніх поколінь. Був навіть імпровізований концерт гітариста та стояли люди з плакатами. Багатьох ужгородців та гостей міста все це спонукало пройнятися проблемою.

Але чи можливо ще врятувати колишній кінотеатр?

Як ми повідомляли, кінотеатр «Ужгород» дивним чином пішов під приватизацію у 2012 році. Тоді аферу з приватизацією було закручено прокурором Олександром Бондаренком та мером Ужгорода Віктором Погорєловим. Згодом будівля пішла у власність фірмі з Івано-Франківська.

У березні цього року тут почалися дивні роботи з реконструкції. Щоправда, підрядники робіт переконували, що вони лише намагаються дещо врятувати від підтоплень, бо вода в дощ заливає приміщення. І ось зараз роботи почали проводитися ще активніше.

Активісти переконують, що будівля є архітектурною пам’яткою і повинна належати громаді.

Будівля дійсно має архітектурну цінність, бо побудована у міжвоєнний період у стилі експресіонізму за проектом чеського архітектора Людовіта Оелшлеґера, але до пам’яток не належить. Тому, на жаль, власники самі можуть вирішувати, як їм реконструювати колишній кінотеатр.

Однак, як виявилося, ще у 2007 році, коли містом керував Сергій Ратушняк, було прийнято рішення, яке гарантувало будівлі виключно цільове призначення. Тобто, там може бути тільки кінотеатр. Фактично це рішення може врятувати будівлю, бо якщо нові власники не виконуватимуть його, то влада міста може розірвати угоду про приватизацію.

Є надія, що приватні власники проведуть лише реконструкційний ремонт приміщень і там знову буде кінотеатр, а не магазин секонд-хенд. І дуже вже хочеться, щоб були врятовані внутрішні архітектурні елементи, які є унікальними.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат