Депутати залишили терасу на вул. Корзо і продали парк-рокарій

02.09.2016 15:15 РАТУША

У передостанній день літа ужгородські депутати провели сесію, де розглянули чимало «гучних» питань, зокрема щодо приватизації комунального майна й долі скандальної тераси, встановленої на вул. Корзо в історичному середмісті.


Напередодні Першовересня депутати вирішили питання безпеки навчальних закладів, давши згоду виділити з міського бюджету 5,7 млн. грн. на охорону шкіл та дитсадків згідно з Програмою «Безпека навчальних закладів міста на 2017—2019 роки», затвердженою раніше. На ці кошти охоронятимуть 51 навчальний заклад Ужгорода: ЗОШ, НВК та дошкільні заклади, де навчаються понад 20 тис. дітей. Програма передбачає різні види охорони: фізичну охорону в 39 закладах, пультову охорону в 15 закладах. Охорона об’єктів передбачена у восьми закладах. Кошти мають витратити впродовж трьох років.

Традиційно сесія обирала Почесних громадян м. Ужгорода. Насамперед були схвалені кандидатури загиблих у зоні АТО героїв-ужгородців Юрія Біровчака та Василя Варги, а також чемпіона світу з фехтування (шпага), учасника літньої Олімпіади в Ріо-де-Жанейро (4-те місце), заслуженого майстра спорту України Анатолія Герея та культурного діяча, який останні півтора десятка років живе в Німеччині — Лева Луцкера. Перед голосуванням міський голова зауважив, що завелика кількість Почесних громадян Ужгорода може нівелювати цінність цієї відзнаки (в попередні роки присвоєння цього звання ледь не стало масовим), на що йому заперечили: ужгородець-олімпієць заслужив носити таке звання. Низка інших ужгородців отримають також почесні відзнаки від Ужгородської міськради.

Депутати внесли зміни до Програми відзначення свят на період 2015—2017 рр. і збільшили на 400 тис. грн. із резервного фонду цьогорічні видатки, кошти насамперед будуть спрямовані на проведення Дня Ужгорода, а також інших свят протягом поточного року.

Депутати передали парк-рокарій у приватні руки, ухваливши рішення, згідно з яким ТОВ «Фірма «Магістраль ЛТД» отримує земельну ділянку площею 0,51 га для збереження та використання парків-пам’яток садово-паркового мистецтва на вул. Собранецькій, 60. Це парк-рокарій, що належить до природозаповідного фонду України та є парком-пам’яткою садово-паркового мистецтва. Ужгородське підприємство заплатить за територію разом із приміщенням понад 1,7 млн. грн. із розрахунку 338,19 грн. за 1 кв. м. На думку активістів, парк доцільніше віддати в оренду, але не продавати, оскільки це об’єкт природо-заповідного фонду. Його обіцяне збереження фірмою, яка за нього платить такі кошти, викликає в багатьох певні сумніви. Проте після дебатів 21 голос «за» приватизацію парку таки знайшли.

На сесії розглядали також рішення «Про надання дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок», яке викликало суперечки. До нього внесли ряд зауважень, зокрема щодо пункту 1.10, згідно з яким громадянці Б. мали віддати для зведення багатоквартирного житлового будинку на вул. Макаренка, 6 «а» 0, 06 га землі, що по суті є прибудинковою територією іншого будинку на вул. Минайській, яку давно перетворили на звалище будвідходів, і присутні на сесії мешканці вул. Минайської попросили його прибрати та облаштувати дитмайданчик. Також з’ясувалося, що до вересня ділянка перебуває в оренді, підприємниця Б. хотіла там збудувати спершу будинок, але через заборону на подібну забудову в цьому районі змінила цільове призначення. Вирішили поставити пункт рішення на довивчення, хоча мешканці просили відмовити.

Але на цьому тема прибудинкових ласих шматків не вичерпалася. Пункт 1.17 стосувався ділянки позаду будинку на вул. Минайській, 11. Інша підприємниця К. попросила 0,01 га перед будинком, якраз стільки прилягає до її бізнес-об’єкта. Мовляв, ужгородка хоче доглядати там клумби... Депутати спробували відмінити і цей пункт, але не набралося потрібної кількості голосів. Рішення «в цілому» підтримала необхідна більшість.

Депутати ухвалили рішення «Про доповнення до рішення ІІ сесії міської ради VІІ скликання 21 квітня 2016 року № 178», а саме доповнили перелік об’єктів комунальної власності, які підлягають приватизації. Щодо об’єкта «Червена ружа» представник Ужгородської прокуратури роз’яснив, що об’єкт наразі є в історичному центрі міста, перебуває під охороною, тому приватизацію бажано відкласти. Депутати таку пропозицію підтримали 31 «за» і відправили пункт на довивчення. Щодо колишньої хімчистки на вул. Белінського, то за приватизацію висловилися 29 депутатів.

Одним із «гучних» на сесії мало стати голосування за підтримку демонтажу тераси на вул. Корзо, що викликало негативний резонанс у громади, а електронна петиція практично відразу ж набрала необхідну кількість голосів для того, аби за перегляд рішення взялася влада.

Проте ужгородські депутати не зважили на настрої ужгородців, демонтаж тераси на вул. Корзо не підтримали. На пропозицію міського голови депутати погодили компромісний варіант: тераса поки що залишається там, де її встановлено, однак наступного року будуть нові правила для терас в історичному центрі міста і тоді, мовляв, подивимося ...

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат