Нічого особливого. Просто цей ужгородець зробив все правильно

admin 03.08.2016 08:47 РАТУША

Напевно, це ознака незрілого, несформованого суспільства, коли звертає на себе увагу факт, що людина просто вчинила так, як потрібно. Адже такі речі повинні стати повсякденними, звичними. Але, на жаль, у нас поки не стають.


Мешканці мікрорайону Шахта майже щодня можуть спостерігати таку картину: до контейнерного майданчика для збору побутових відходів, що розташований біля об’їзної дороги, приїжджають з навколишніх сіл і забудованого котеджами дачного масиву над коньячним заводом вантажівки, мікроавтобуси, легковики з причепами. І з цих транспортних засобів починають у великих обсягах вивантажувати поруч з контейнерами то великі мішки з будівельним сміттям, то залишки старих крісел, диванів, іржаві холодильники та інший великогабаритне сміття.

Сміттєвози AVE відвідують цей майданчик постійно, згідно з графіком. Але в результаті таких ось «завезень» до їх прибуття не лише контейнери заповнені «під зав’язку», а й територія навколо нагадує велике звалище. Жителі прилеглих населених пунктів і масивів замість того, щоб укласти договір на вивезення своїх відходів, замовити окрему машину для крупногабаритів або в крайньому випадку – відвезти самостійно своє сміття на полігон в Барвінок, просто скидають весь непотріб на Шахті, щоб не витратити ані копійки – адже вивезення сміття вже оплачене «шахтарськими». Тобто, мешканці мікрорайону за свої ж гроші отримують під вікнами чужу загиджене звалище…

Вирішити цю проблему роками не може жодна команда міської влади. «На кожен смітник муніципала не поставиш. У нас народ такий », – виправдовуються комунальники…

Але народ такий, на щастя, не весь. Ось – протилежний, правильний приклад. Ужгородець, який живе саме тут, на вулиці Благоєва неподалік від згаданого майданчика, затіяв ремонт. Хто стикався з таким «стихійним лихом», той знає – на першому етапі збирається величезна кількість відходів – штукатурки, цементу, старої плитки, непотрібної сантхнікі і обрізків труб. Напевно, найпростіше було б ввечері, крадькома від людських очей, віднести все на те ж звалище.

Але саме цим і відрізняється цивілізована людина від, вибачте за вульгаризм, «бидла». Сусід спершу зібрав мішки зі сміттям біля під’їзду і… замовив окрему вантажівку у «AVE-Ужгород».

joda1

Ми застали саме той момент, коли працівники підприємства приїхали забирати відходи.

joda2

Дрібниця? Але саме з таких дрібниць і формується імідж, обличчя Ужгорода. Ось тільки як змусити основну масу забудовників і ремонтників зрозуміти, наскільки відстали вони в своєму моральному розвитку від цього конкретного мешканця Ужгорода? Чим мотивувати їх, як прищепити цю елементарну порядність і свідомість?

Це питання, на жаль, поки що без відповіді.

* * *

І ще один спогад «в тему». Свого часу комунальники практикували спеціальні рейси КШЕПовскіх вантажівок з метою вивезення великогабаритного сміття. У різних районах вивішувалися оголошення про те, що в такий-то день в такий-то час жителі зможуть викинути прямо у вантажівку або трактор вже непотрібні предмети меблів, побутової техніки та інші великі відходи. Відповідно ужгородці підлаштовувалися під цей графік. Та ж «AVE-Ужгород» на початку своєї діяльності залишала в різних місцях великі контейнери з цією метою.

Можливо, є сенс відродити таку практику? Як не крути, не у кожного є можливість викликати окрему вантажівку в подібних випадках. До того ж оплачувати вивіз одного-двох предметів просто нераціонально, а коли їх набирається з сусідами відразу декілька – то економія палива і праці підсобних робітників очевидна…

Костянтин Черкай, korzonews.info

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат