Як в Ужгороді крадуть велосипеди

admin 29.07.2016 11:07 РАТУША

 

Чи не щодня ужгородська поліція отримує повідомлення від місцевих мешканців про крадіжки їхніх велосипедів. Жертви злочинів у соцмережах діляться фото вкрадених «залізних коней» та сподіваються, що їх все-таки знайдуть.

Ми вислухали історії ужгородців, у яких вкрали велосипеди, дізналися, як мінімізувати імовірність крадіжки та поспілкувались із полісменами, які розповіли про справжні масштаби злодіянь.

«Велосипедні крадіжки в Ужгороді – це   скоординована робота професіоналів»

Розпочнемо із історій постраждалих. Як виявилось, злочинці діяли майже за однією схемою: увійшли, зламавши замок.   Крім велосипедів, нічого не забрали, слідів після себе ніяких не залишили.

У Вікторії велосипед вкрали ще рік тому. Слідчі покивали головою, сказавши, що може про нього забути:



«Це було минулого липня, ввечері. Ми з чоловіком і дитиною катались на велосипедах. Приїхали додому. Відклали дитяче крісло. У нас приватний двір, де ми залишали велосипеди. Вранці прокидаємося, а велосипедів нема, замків нема… Ворота відкриті. Викликали міліцію. Вони приїхали. Щось ліхтариками попідсвічували та й усе. Потім ми шукали замки. Пройшли велику територію навколо будинку. Нічого не знайшли. Лише сліди коліс, коли їх виштовхували із подвір’я. Нам тоді відразу слідчі сказали, що ми їх не знайдемо. Більше того, зізнались, що такі випадки фіксуються кожного дня. Вони їх ловлять, а судді відпускають. «Можете попрощатись зі своїми велосипедами», - сказали нам на прощання».

За словами ужгородки, у їхніх сусідів є камера спостереження, але вона нічого не зафіксувала:

«На жаль, більше ніякої інформації не було. Я ще потім пробувала через Фейсбук знайти – невеличка надія була, адже бувають поодинокі випадки, коли велосипеди таким чином знаходять. Проте, безрезультатно. Велосипеди ми купили з рук – без жодних документів. Не додумались записати навіть номер рами. От і поплатились. Ніхто не думає про це, допоки не потрапить у таку ситуацію. Звичайно ж, після цього нам ніхто не телефонував. Маю на увазі міліцію. Сумніваюсь, що вони взагалі згадували про цю крадіжку. За теперішніми цінами ми позбулись від 10 до 16 тисяч гривень».

Вікторія розповідає, що через тиждень після того, як їх з чоловіком обікрали, з сусідньому будинку поцупили велосипеди із 4 поверху.

«У знайомого вкрали велосипед з другого поверху, із балкону!   Ну а зараз Фейсбук показує, якими великими є масштаби, - бідкається Вікторія. – На мою думку, велосипедні крадіжки в Ужгороді – це   скоординована робота професіоналів, які роблять на цьому бізнес».

«Мені було важко сказати сину, що його велосипед вкрали»



Дійсно, в Ужгороді велокрадіжки набули серійності та фірмового почерку. Тільки спостерігаючи за соцмережами, можна зробити висновок, що упродовж тижня на гачок велокрадіїїв потрапляють, як мінімум, четверо ужгородців. У переважній більшості випадків історія та сама: ніхто не бачив, ніхто не чув, слідів ніяких, зірваних замків ніде нема.

За такою ж схемою позавчора вкрали два велосипеди у Ольги. Постраждав і її сусід, який також позбувся свого «залізного коня». Кореспондент 0312.ua зустрівся із потерпілою, яка живе у дев’ятиповерхівці на вулиці Перемоги. Цікавим є той факт, що у під’їзді функціонує «домофон», а підвал, за словами жінки, був зачинений надійним замком.



«Я кожного ранку йду на пробіжку. Повернувшись, хотіла поїхати до подруги на каву. Йду до підвалу за велосипедом, а у нас, виявляється, хтось змінив замок. Ключі є у мене і у двох сусідів. Все. Потім мені зателефонував сусід і сказав, що орієнтовно о четвертій ранку нас обікрали. Вкрали велосипед його друга, за який він тепер має віддати 11 тисяч гривень, а   також мій та мого сина», - розповідає Ольга.



– Ми викликали поліцію. Приїхала оперативна група. Подивилися. У нас поряд п’ятиповерхівка, у якій є камера спостереження. Ніякого руху вона не зафіксувала. Справа не у грошах, вони не були надто дорогими… Просто розумієте, мене найбільше дратує те, що на крадені велосипеди є попит. Люди, хоч знають їхню долю, все одно купляють за меншу вартість. І це вже бізнес, це зумовлює зростання кількості крадіжок. Мені було важко сказати сину, що його велосипед вкрали. Він його дуже любив. А, знаєте, як буде далі? Ці велосипеди просто перекрасять, або у такому ж самому вигляді продадуть комусь іншому», - обурюється Ольга. – Я поцікавилась, чи можна якось зареєструвати велосипед, аби потім могти його знайти. Виявляється, що це можна зробити лише там, де його купуєш. А у нас, напевно, більшість людей купляють велосипеди «з рук». От і виходить, що ми заручники власної необізнаності».



Жінка, впевнена, що в Ужгороді працює організована група викрадачів велосипедів:«Як можна зайти у будинок із домофоном? Тим більше, хто їм відкриє о четвертій ранку? По-друге, колодка. Вони її гарненько зняли і забрали з собою, бо на околицях її ніде нема. Якби це були випадкові крадії, то навряд чи забрали б колодку з собою», - завершує жінка.

«Замки на велосипед існують для того, аби людина могла відлучитись на 10-20 хвилин – не більше»



Наступні співрозмовники 0312.ua – продавці велотехніки із багаторічним досвідом роботи Михайло та Олександр.

«У першу чергу, люди повинні думати про свій велосипед. Не залишати надовго, знаходити якісь надійні місця, де на 100 % він буде у безпеці, - розповідає Михайло. – Замки на велосипед існують для того, аби людина могла відлучитись на 10-20 хвилин – не більше. Знаєте, для професіонала своєї справи такі замки – не перешкода. Є такі, з якими крадій за допомогою спецзасобів справиться миттєво, є такі, з якими трохи довше «повозиться». Розумієте, замки не дають гарантію того, що ваш велосипед не вкрадуть.



«Тепер мати сучасний велосипед – модно. Майже кожен ужгородець марить цим, підхоплює Олександр. – Відповідно й ціни немаленькі. А це, знаєте, ласий шматочок для крадіїв. Вони хочуть на цьому заробляти. Розбирають на запчастини, продають повністю за трохи меншими цінами… Бувають випадки, коли зловмисників знаходять, але це, як на мене, «самітники». До «великої риби» наші поліцейські навряд чи доберуться».

Чоловіки показали нам, які є засоби захисту велосипедів від крадіїв:



«Замки є декількох видів: на ключах, на коді. Ціни – від 125 гривень до 200, - показують продавці. –   Якість такого засобу залежить від товщини, довжини. Є й другий варіант – їх уже складніше «перекусити». Це «цепні» й «сегментні» замки. Але, нагадуємо, головна функція таких замків – щоб людина могла відлучитись від свого велосипеда на декілька хвилин. Хочеться порадити власникам велосипедів – не залишайте своїх «коней» надовго без контролю, адже в Ужгороді, скоріш за все, масовими крадіжками займаються не аматори. Якщо ж ви думаєте, що під’їзди, підвали, балкони врятують від крадіжки, то помиляєтесь. Робіть так, аби велосипед був у вас на очах, або у разі чого, щоб ви могли почути рух навколо нього».



Єдиний вихід, за словами продавців, це придбання gps-трекера, який за правильного використання, з легкістю допоможе відшукати вкрадений велосипед. Правда, вартість пристрою «кусається». Ціна такого ґаджету –1300 - 5000 гривень.

Що каже поліція?

Аби дізнатись про масштаби велокрадіжок у місті 0312.ua звернувся за коментарем до Патрульної поліції Ужгорода,:

«У літній період почастішали звернення громадян щодо крадіжок велосипедів, - зазначають в Управлінні патрульної поліції Ужгорода і Мукаечева. – Зазвичай, ми отримуємо такі виклики під ранок, коли люди помічають крадіжку. Зараз патрульні Ужгорода працюють у посиленому режимі, аби зменшити кількість цих злочинів. Обов’язково під час патрулювання вони роблять огляд територій гаражних кооперативів та підвальних приміщень на наявність слідів взлому. Неодноразово патрульним вдавалось по гарячихслідах розкрити такі злочини та повернути «байк» його законному власнику. Однак, далеко не на останньому місці серед причин крадіжок можна назвати також недбалість самих господарів.

Часто громадяни залишають велосипеди у під’їздах багатоповерхівок або взагалі без нагляду біля магазинів та кав’ярень. А це – легка здобич для крадія. Актуальна ця проблема, як для мешканців спальних районів міста, так і приватного сектору. Варто розуміти, що вкрасти можуть не лише дорогий спортивний велосипед, а й звичайний чи старий. Тож, у будь-якому разі не слід нехтувати елементарними правилами захисту, а купувати надійні ланцюжки та колодки. Слід пам’ятати, якщо ви помітили крадіжку велосипеду – негайно повідомляйте на 102. Адже вірогідність розшукати вкрадену річ та притягнути до відповідальності крадія тим вища, чим швидше ви повідомите про це правоохоронців».

Аттіла Ерделі, фото автора
www.0312.ua
 

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат