Чому Ужгород не для людей з обмеженими можливостями

admin 22.07.2016 09:28 РАТУША

Вам потрібні приклади? Та не треба ходити далеко. Ось на площі Жупанатській відкрили нове торгове приміщення, а пандус такий влупили, що на ньому самий раз альпіністам тренуватись. Питання до влади - як приймали новобудову із порушенням вимог щодо облаштування відповідних пандусів ?


В Ужгороді зареєстровано близько 4 тисяч інвалідів. Незважаючи на значну кількість людей із обмеженими можливостями, обласний центр   Закарпаття зовсім не облаштований для полегшення їхнього життя. Як показує моніторинг, який провели в Управлінні патрульної поліції Ужгорода і Мукачева, основні проблеми, з якими стикаються інваліди в нашому місті – це брак пандусів, розмітки, місць для паркування, відповідних дорожніх знаків, завищення бордюрного каменю.

…Під’їжджаємо до Управління праці та соціального захисту ужгородської міської ради. Сюди ледь не щодня звертаються люди із обмеженими можливостями. Проте, як не дивно, поблизу будівлі – жодного пандуса. Проходимо далі вулицею. Перехрестя біля «Фокстроту». Тут щодня проходить сотні людей, враховуючи тих, що з обмеженими можливостями. Лише з однієї сторони перехрестя є пандус. Та й той доживає свій вік.

Бачимо, як жінка з візочком ледь-ледь подолала завищений рівень бордюру. Підходимо. Оксана, виявляється, за освітою архітектор і добре орієнтується у цьому питанні:

«Я писала дипломну роботу на тему «Доступність руху маломобільних груп населення» і скажу: Ужгород – це не те місто, яке відповідає усім вимогам… У нас навіть якщо де-не-де є пандус, то навряд чи, що він є під ухилом 10 градусів, як книжка пише. Насправді, ця проблема є повсякденною. Куди б ми не пішли гуляти – це або бездоріжжя, або відсутність пандусів. Аптеки, розважальні заклади, державні установи… За нормою – бордюр має мати висоту 15 сантиметрів. Не впевнена, що у нас цього дотримуються. Якщо це міський простір, то за це несе відповідальність міська влада. Будь-який заклад може розпочати свою роботу тільки тоді, коли створені умови для людей із обмеженими можливостями».

Підходимо до Обласного госпіталю ветеранів війни, де, напевно, щодня зустрічаються люди з обмеженими можливостями. Пандус є тільки з одного боку дороги і навіть той розвалюється. Тільки на самому вході – металеві рейки, які є доволі-таки небезпечним способом дібратись місця призначення. А взимку – так взагалі…

В’ячеслав Рущак, працівник сектору безпеки дорожнього руху УПП Ужгорода і Мукачева каже, що це тільки крупиця з тих порушень, які є у нашому місті:

«Біля «Дастору», наприклад, є хороші пандуси, однак на світлофорі відсутні звукові пристрої, які б служили провідником для людей із вадами зору. На вулиці 8 Березня є реабілітаційний центр, однак належних умов для інвалідів нема. Обласна клінічна лікарня – та сама ситуація. У нашому місті фактично нема умов для людей із обмеженими можливостями», - зазначає капітан поліції.

На виконання вимог Закону України «Про дотримання прав і свобод людей з обмеженими можливостями» Управління патрульної поліції проводитиме контрольні обстеження вулично-шляхової мережі Ужгорода щодо організації безпеки дорожнього руху для інвалідів. Перевірка розпочалась з початку липня. У першу чергу, патрульні звернули увагу на магістральні вулиці, під’їзди до державних та розважальних закладів.

«Наразі можемо сказати, що міська влада приділяє цій проблемі надто мало уваги, - говорить   в. о. начальника сектору безпеки дорожнього руху УПП в м. Ужгород та Мукачево, підполковник поліції Олександр Ковальчук. – Патрульна поліція підготувала відповідні листи до органів місцевої влади із зазначенням конкретних недоліків і пропозицій щодо покращення цієї ситуації. Ми хочемо, аби ці люди могли комфортно і без перешкод пересуватись містом».

P.S: 0312.ua зв’язався з прес-службою ужгородської мерії для того, щоб отримати відповідь, коли ужгородські установи та магістралі (хоча б центральні)   будуть обладнані всім тим, що полегшує життя людям з обмеженими можливостями. Чекаємо на відповідь і обов’язково оприлюднимо її.

0312.ua





















www.0312.ua

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат