Водоканал Ужгорода бере 25 млн. євро позики і підвищує тарифи до 16,43 грн. за куб. м

24.06.2016 18:17 РАТУША

У п’ятницю 17 червня ужгородські депутати зібралися на позачергове засідання з метою підтримати участь КП «Водоканал м. Ужгорода» у проекті «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України». Цим проектом передбачається залучення коштів позики від Європейського інвестиційного банку на суму 25 млн. євро для фінансування субпроекту «Реконструкція системи водопостачання та водовідведення міста Ужгорода». На отриману позику планують провести реконструкцію мереж та об’єктів питного водопостачання і водовідведення м. Ужгорода, які перебувають на балансі Водоканалу.


Депутати надали дозвіл КП «Водоканал м. Ужгорода» на підписання відповідних заявок та необхідних документів для участі у Проекті, в тому числі на укладення угоди про передачу коштів позики згідно з умовами, визначеними Фінансовою угодою з Європейським інвестиційним банком. Позика береться під гарантії Міністерства фінансів терміном на 8 років.

Експерти стверджують, що Ужгород не нестиме ризиків при неповерненні або несвоєчасному поверненні європейських міль­йонів. Міська рада і Водоканал Ужгорода не будуть брати участі в освоєнні коштів європейського банку. Міськрада тільки визначить виконавця робіт, а кошти прямо від Ексимбанку підуть йому.

Як повідомив заступник міністра регіонального розвитку Чуприненко, часто кошти не направляються у відповідні міські чи обласні органи само­врядування, аби не було зайвих зловживань, а спрямовуються виконавцеві робіт згідно з актами виконаних робіт. Кошти постійно перебувають на рахунку Мінфіну України в Укрексимбанку. Органи місцевого самоврядування проводять тендерні процедури, відбирають виконавця робіт, що є їхніми повноваженнями.

Тим часом, як стало відомо вже цього тижня, на ужгородців очікує нове підвищення тарифів на водопостачання. Вода коштуватиме 16,43 грн. за кубометр. Із них: 10,70 грн./куб. м за водопостачання та 5,73 грн./куб. м за водовідведення. Новий тариф затверджений на черговому засіданні Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг. Причинами здорожчання води зокрема названо збільшення вартості електроенергії для підприємств, а Водоканал також вносить до вартості тарифу впровадження цілодобового графіка подачі води.

Вже в середу Водоканал розпочав ремонтні роботи внутрішньо­дворової системи водопостачання та водовідведення на вул. Минайській. Планується замінити водогін та запірну арматуру біля будинків №№ 7, 9 завдовжки близько 80 м, а також близько 200 м водогону, реконструювати частину каналізаційної мережі, по завершенні робіт ще й заасфальтують внутрішньобудинкову територію...

При цьому у Водоканалі схильні вважати, що очікувані кошти в розмірі 25 млн. євро не такі вже й солідні, як вважають пересічні ужгородці. Їх підприємству недостатньо, аби вирішити всі проблеми водопостачання та водовідведення в обласному центрі Закарпаття. Скажімо, за підрахунками угорських фахівців, кошторис повного відновлення водопровідних мереж в Ужгороді це щонайменше 115 млн. євро!

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат